Žene će najbolje iskoristiti prednosti umjetne inteligencije

Znate li da je gotovo 40 posto radnih mjesta diljem svijeta izloženo umjetnoj inteligenciji? A očekuje se da će upravo žene i mladi najbolje iskoristiti prednosti koje ona donosi. Pokazalo je to istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), objavljeno u izvješću „Gen-AI: Umjetna inteligencija i budućnost rada tijekom vikenda“. Ovo je jedno od rijetkih istraživanja koje je pokazalo da su žene izloženije AI tehnologijama od svojih muških kolega. Umjetna inteligencija i žene veoma su povezani. AI predstavlja i veće rizike i veće mogućnosti za žene u radnoj snazi.

Starijim zaposlenicima i onima bez fakulteta AI prijeti otkazom

Očekivano, istraživanje je pokazalo i da su mladi te fakultetski obrazovani radnici spremniji za automatizaciju umjetne inteligencije na radnom mjestu. Tako su stariji zaposlenici i zaposlenici bez fakultetskog obrazovanja u opasnosti od otkaza.

Istraživanje MMF-a pokazalo je i da je umjetna inteligencija raširenija u naprednim gospodarstvima. Oko 60 posto radnih mjesta uključuje neki oblik umjetne inteligencije, u usporedbi s 26 posto izloženosti u gospodarstvima u razvoju. Dakle, kao što smo rekli, AI je diljem svijeta prisutan u gotovo 40 posto poslova.

MMF se u svom istraživanju i izvješću istovremeno osvrnuo i na pozitivne i na negativne aspekte umjetne inteligencije. S jedne strane, umjetna inteligencija koja zamjenjuje radnike ili im pomaže u radu poboljšava produktivnost i generira veći profit. Također, otvara tisuće novih radnih mjesta i radi revoluciju na tržištu rada. S druge strane, radna snaga koja je tek u potrazi za poslom u velikom je izazovu kad u obzir uzmemo da umjetna inteligencija zamjenjuje radnike.


Pročitajte više: AI razvio ključnu sposobnost mozga. ‘Bit će pametniji od bilo koga na svijetu’


‘AI stvara više problema nego što ih rješava’

A to kako će umjetna inteligencija utjecati na tržište rada ovisi o snazi ​​gospodarstva. Naime, s obzirom na to da bi mnogi radnici mogli biti zamijenjeni umjetnom inteligencijom, napredna će gospodarstva osjetiti kratkoročni udar automatizacije umjetne inteligencije. Međutim, dugoročno gledano, napredna gospodarstva u boljoj su poziciji i imaju veću korist od automatizacije umjetne inteligencije.

S druge strane, umjetna inteligencije će u bližoj budućnosti manje će ometati zemlje u razvoju jer se one još uvijek uvelike oslanjaju na fizički rad i tradicionalne industrije. Najveći problem je što će s vremenom automatizacija umjetne inteligencije još više povećati jaz između naprednih zemalja i zemalja u razvoju.

MMF sugerira i da će umjetna inteligencija na radnom mjestu biti od veće koristi osobama s višim plaćama nego osobama s nižim plaćama. To bi moglo dodatno povećati nejednakost u prihodima. Izvješće je pokazalo da su žene najskeptičnije prema automatizaciji umjetne inteligencije, a 62 posto njih slaže se da AI stvara više problema nego što ih rješava.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -