Na UNICEF-ovoj utrci Mliječna staza prikupljeno 750,000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka

U nedjelju 10. rujna završena je prva humanitarna utrka UNICEF-a u Hrvatskoj na kojoj je u dva dana te manifestacije trčalo više od 2000 djece i odraslih.

Uz podršku navijača, donositelja odluka, umjetnika i sportaša, tvrtki i građana prikupljeno je 750,000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

Prva humanitarna utrka UNICEF-a u Hrvatskoj

Trkačima i donatorima su na doprinosu zahvalili ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, a okupljene navijače i trkače je pozdravio pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč.

Program UNICEF-ove utrke vodila je Ivi First uz podršku UNICEF-ove ambasadore dobre volje Bojane Gregorić Vejzović, a trkače je zagrijala Marija Andrijašević. Trku je službeno otvorila maratonka i olimpijka Matea Matošević.

Mliječna staza

Na utrci od 5.3 km prva tri mjesta su osvojili:

Ženska utrka: Đurđica Orepić (1. mjesto), Renata Pazarac (2. mjesto) i Ivana Jonke Valpotić (3. mjesto)

Muška utrka: Mislav Perić (1. mjesto), Blaž Car-Pavlić (2. mjesto), Silvio Grđan (3. mjesto)

Na utrci od 10 km prva tri mjesta su osvojili:

Ženska utrka: Tea Faber (1. mjesto), Nikolina Ilijanić (2. mjesto), Blanka Janjić (3. mjesto)

Muška utrka: Goran Murić (1. mjesto), Ivan Murat (2. mjesto), Mladen Meštrović (3. mjesto)

Ukupan poredak trkača može se naći na stranici www.utrka.com.

Mliječna staza

“Idemo u realizaciju ovoga projekta, koji nerijetko i život znači prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci. Na Rebru su prostori spremni i očekujemo da će banka mlijeka profunkcionirati u idućih šest do 12 mjeseci”, izjavio je ministar Kujundžić.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

„Doprinos brojnih dobrih ljudi doveo nas je na pola puta do osnivanja prve banke humanog mlijeka. Hvala svim zvijezdama ovogodišnje MLIJEČNE STAZE i nadam se da se vidimo sljedeće godine!”, poručila je na kraju utrke Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Mliječna staza

Trku su podržale i brojne osobe iz javnog života: glumica Ecija Ojdanić, Milica Czerny Urban, triatlonka (ironwoman) Đurđica Orepić, Belma Džomba te Nenad Šimunko, ironman.

Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba, a podržali su je Kaufland, Zagrebački Holding, Pampers, HEP, PBZ Card, Bina Istra te Hrvatsko društvo skladatelja.

Više informacija o utrci možete pronaći na internetskoj stranici www.mlijecnastaza.hr, na Facebook stranici UNICEF-a te na portalu Trčanje.hr.

Foto: G. Dimić, G. Marinov

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eu fondovi ženski posao

Zašto su EU fondovi uglavnom ženski posao?

Ravnopravnost postaje stvarnost, muškarci preuzimaju naša standardna ženska zanimanja, više ne možeš naći poštenu debeljačku kuharicu ili su sve fit i...