Unicefova aplikacija PlayTimer vam govori kad trebate prestati s radom i posvetiti se djeci

UNICEF u Švedskoj promovirao je 3. načelo o pravima djece i poslovanju. Pomoću aplikacije PlayTimer želi se skrenuti pažnja roditeljima da se kod kuće više posvećuju djeci umjesto odgovaranja na pozive i e-mailove.

Također, želi se podići svijest o pravima djece jer kompanije danas roditeljima uzimaju i njihovo slobodno vrijeme koje je predviđeno za obitelj.

Aplikacija PlayTimer za kvalitetno provedeno vrijeme s djecom

Tvrtke mogu utjecati na djecu na razne načine, a ovo je jedan od primjera kada ne dobivaju dovoljno pažnje zbog toga što se roditelji ne mogu isključiti, već moraju biti stalno dostupni. Prema istraživanju iz 2014. koje je proveo UNICEF u Švedskoj, dva od tri roditelja (66 posto) osjećaju dužnost odgovarati na e-mailove i pozive izvan radnog vremena, a gotovo polovica njih (43 posto) zbog te stalne dostupnosti manje vremena provodi s djecom.

Poslodavci su prema 3. načelu o pravima djece i poslovanju dužni omogućiti dostojan rad mladim radnicima, roditeljima i skrbnicima: „Poštovati prava djece iznad minimalne dobi za rad i promovirati društveni dijalog i prava na radnom mjestu, pružiti sigurne uvjete rada, zaštitu od zlostavljanja i iskorištavanja, osigurati vodu, sanitarne i higijenske uvjete. Prilikom zapošljavanja mladih radnika, roditelja i skrbnika tvrtke posebnu pozornost trebaju obratiti na uvjete rada koje im osiguravaju – redovitu isplatu plaće, dužinu i fleksibilnost radnog vremena, zaštitu trudnica i dojilja, podršku migrantima i sezonskim radnicima, olakšavanje pristupa za kvalitetnu brigu o djeci te osiguravanje zdravstvene skrbi i obrazovanja za uzdržavane članove obitelji.“

Kako bi podigli svijest o ovom problemu, u Švedskoj je UNICEF razvio aplikaciju PlayTimer koja djeci i roditeljima omogućava da zajedno provedu kvalitetno vrijeme bez prekidanja. Ako se telefon dotakne kada je zaključan, aktivira se alarm. Jedini način da se on deaktivira je potvrda da roditelj uistinu provodi vrijeme sa svojim djetetom prepoznavanjem lica.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...