Upoznajte Petru, jedinu buduću automehaničarku u Šibeniku

Predrasude i podjele na muška i ženska zanimanja još uvijek postoje. Iako se žene probijaju u mnoge industrije, u nekim zanimanjima ih je jako malo. Ista je stvar s muškarcima jer su neka zanimanja “rezervirana” za žene. No, i u Hrvatskoj mladi ljudi polako ruše takve predrasude.

Priča o Ivanu Mariniću, prvoj muškoj primalji kod nas, koji nije mogao raditi zbog birokratskih zavrzlama (koje su se srećom riješile) obišla je Hrvatsku. Sada vam donosimo priču o jednoj djevojci u “muškom” zanimanju.

Jedina cura u razredu

Petra Tomić, učenica Industrijsko–obrtničke škole u Šibeniku, smjer automehatroničar, jedina je pripadnica ‘nježnijeg spola’ u svojem razredu, piše Šibenski portal.

“Moji su se bavili prijevozom, imali smo kamione i time sam okružena od malih nogu. To mi se svidjelo i po završetku osnovnoškolskog obrazovanja odlučila sam upisati ovo. Jedina sam cura na ovome smjeru, a i generalno na drugim smjerovima prevladavaju muški, ali meni je u razredu odlično. Iako sam okružena samo s muškima, mislim da je to možda čak i bolje”, smije se Petra, petnaestogodišnjakinja iz Siverića.

Petra se odlično uklopila u društvo, ali kada se prvi dan pojavila u školi izazvala je čuđenje među kolegama. To nije dugo trajalo i Petra je od samog početka ravnopravna s njima. Osim na tjelesnom gdje joj profesor ipak malo ‘progleda kroz prste’ s jednostavnijim vježbama.

automehaničarka_1
Foto: Josipa Bolanča

“Kada sam svojima doma rekla što bih upisala, u početku su me odgovarali i govorili zašto ne izaberem neko žensko zanimanje, frizere ili kozmetičare. Ja se nisam dala jer ovo je nešto što sam htjela i nisam požalila. Sad su mi najveća podrška. Ista reakcija je bila i među prijateljima, svi su se čudili što ću jedina ženska među muškima. Ali moje je bilo ‘ja to hoću i gotovo’”, objašnjava Petra.

Sama priča s upisima je isto bila zanimljiva budući da je riječ o e-upisima i u školi su se svi mislili dolazi li im Petra ili Petar Tomić. Računalne pogreške nije bilo i Petra se pojavila na vratima zbornice.

“Svima je bilo drago jer je neobično da cure biraju ova zanimanja. Koliko znam, na mom smjeru godinama su bili isključivo muški, a trenutno u mojoj generaciji ima nas tek nekoliko cura raspoređenih po smjerovima. Mislim da su tri ili četiri cure na smjeru vodoinstalatera”, opisuje situaciju u školi gdje su dame uistinu ‘blažene među muškarcima.

Petra je dva dana u tjednu na praksi koju odrađuje u autoservisu Šarić u Drnišu.

“Njima sam posebno zahvalna jer su me oni jedini primili. Kada sam tražila praksu, na dosta mjesta su mi samo htjeli dati potpis bez da dolazim”, priča Petra koja svoje zanimanje istinski voli, a čini se da su to prepoznale i buduće mušterije.

Koliko god slušali komentare na račun žena i automobila, pa čak i od samih žena, postoje one koje ruše predrasude. A mušterije to prepoznaju.

“Veliki broj mušterija s kojima sam se susrela na praksi kaže da će dolaziti u moju radnju kad je jednog dana otvorim. Svi računaju da će ženska osoba imati više osjećaja, da će to bolje odraditi”, rekla je Petra.

automehaničarka_2
Foto: Josipa Bolanča

 

Krajem ožujka Petra i još osam učenika putuju na dva tjedna u Španjolsku na natjecanje zajedno s E –buggyjem, električnim automobilom koji su sami sastavili otpočetka do kraja.

“Dobili smo zadatak sastaviti električni automobil, potpuno sami. Na natjecanje u Španjolsku putuju učenici još nekolicine škola iz Hrvatske i nadam se dobrom uspjehu”, priča ova polaznica drugog razreda kojoj ‘picavanja’ nema, jer kad si jedina cura u razredu ne možeš proći nezamijećeno. To i nije neki problem za simpatičnu Petru jer ona u školu i na praksu ide s “guštom”.

Činjenica je da su automehaničarke u Hrvatskoj rijetke, pogotovo kad govorimo o vlasnicama radionica. U Hrvatskoj zapravo postoji samo jedna registrirana automehaničarka, Irena Petir, koja se tim poslom bavi već 26 godina. Možda će Petra, kada završi školu, otvoriti vlastitu radionicu i pridružiti se Ireni. Jer, bez obzira kojim se poslom bavili, za uspjeh je bitno voljeti ono što radite. A sudeći po tome, Petri možemo predvidjeti uspjeh.

automehaničarka_Petra
Foto: Josipa Bolanča

Izvor: Šibenski portal

Foto: Josipa Bolanča

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više