Upoznajte poduzetnice i njihove nagrađene projekte iz zadnje generacije Startup Factory Zagreb

Nakon 10 tjedana intenzivnog rada na razvoju inovativnih ideja iz 4 tematska područja: Smart Energy, Smart Living – Silver Economy, Smart Mobility i Smart Tourism, Startup Factory Zagreb timovi prezentirali su svoja inovativna rješenja na SFZGB Demo Dayju  pred stručnim žirijem koji je proglasio 6 najboljih timova.

Nagrađeni projekti

Proglašeni SFZGB2017 pobjednici  su uz edukacijsku, mentorsku, tehničku i infrastrukturnu pomoć osvojili i financijsku potporu iz fonda ukupne vrijednosti 100 000 eura, a više o projektima, važnosti osvojenih nagrada i planovima za budućnost, ispričale su nam članice triju pobjedničkih timova.

Među šest nagrađenih projekata, bili su i Trakbar, DiVan te Hubbig. Što oni predstavljaju i kako funkcioniraju, ispred svojih timova objasnile su nam Gabrijela Lovrić, Matina Tenžera i Dragana Lipovac.

Sustav koji optimizira poslovanje ugostiteljskih objekata

Trakbar je sustav poslovne inteligencije koji vlasnicima barova i restorana pomaže u donošenju pravih odluka vezanih uz poslovanje, a na tržištu je već 3 mjeseca besplatna verzija gotovog proizvoda.

„Korištenjem poslovne inteligencije i predviđanjima potpomognutim umjetnom inteligencijom Trakbar optimizira poslovanje ugostiteljskih objekata, od predviđanja prodaje pojedinih artikala, praćenja performansi osoblja do planiranja narudžbi i budžetiranja“, ispričala nam je Gabrijela Lovrić, jedna od osnivačica Trakbara.

Sustav je namjenjen malim i srednjim ugostiteljima koji upravljaju jednom ili više poslovnih jedinica, a Trakbar im, kaže Gabrijela, omogućuje prikaz svih informacija na jednom mjestu.Tim Trakbara uključuje 6 članova. David, Marin i Gordan su developeri, Željko je specijalist za Machine learning, a Igor Švehla i Gabrijela Lovrić su osnivači Trakbara, jedan tehničkog, a drugi ekonomskog usmjerenja.

Tranutno imaju klijente u Hrvatskoj i Austriji, otvaraju njemačko tržište i nadaju se da će s vremenom ući na sva velika tržišta prvenstveno u Europi pa kasnije i SAD-u, a uskoro se korištenje njihovog sustava počinje naplaćivati.

Servis za praćenje zagrebačkih društvenih događanja

DiVan je servis za praćenje društvenih događanja u Zagrebu kroz devet kategorija: klubove i koncerte, kazališne predstave, filmove, izložbe, dječja događanja, gastronomska zbivanja, izlete u okolici grada te sve što ne pripada nijednoj rubrici – razno.

„Namijenjen je svima koji žele aktivno i kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme. Ponajviše je to korisnik koji ima 25-45 godina, zaposlen je i možda ima obitelj. Svoje slobodno vrijeme pomno planira jer ga ima tako malo s obzirom na moderan tempo. Osim toga, ne želi samo dobiti informaciju o relevantnim gradskim događanjima, nego i dodanu vrijednost kroz brojne pogodnosti koje nudimo na temelju dogovora s partnerima“, priča Matina koja je u DiVanu zadužena za stvaranje i planiranje sadržaja te marketinške aktivnosti.

U timu su još i osnivač projekta Maroje Sabljić  te Zvonimir Todorić koji se bavi ekonomskim aspektom. Njihova mobilna aplikacija lansirana je u prosincu 2016. godine, a otad ju je na Android odnosno iOS sustave skinulo 6200 korisnika, od kojih je polovica aktivnih korisnika. Što je najvažnije, njihov feedback je pozitivan, govori nam Matina.

 „Povratne informacije su mahom pozitivne jer je aplikacija preglednija i pojednostavljenija od prikaza na webu. Osim toga, pruža nešto više funkcionalnosti od weba poput korisnih brojeva telefona, vremenske prognoze, opcije dojavljivanja događanja direktno na naš mail te pregleda gradskih kamera na najprometnijim gradskim sjecištima.“

Platforma za intermodalni transport tereta

startup factory zagreb poduzetnice

Dragana Lipovac nam je predstavila Hubbig, digitalnu platformu za intermodalni transport tereta koja kroz svoj jedinstveni CMS spaja pružatelje sa naručiteljima usluga prijevoza. Korisnici  Hubbiga su uvoznici/izvoznici koji imaju potrebu za prijevozom tereta.

Njihov tim broji pet članova. Dragana je CEO s 11 godina iskustva rada u logistici, Katarina je radila u logistici u BMW-u, Šimo je zadužen za prodaju, Ivan je zadužen za backend development, a Nenad je zadužen za database management.

Osim pobjede na SFZGB2017, nedavno su osvojili  i 2. mjesto na Zagreb Connectu. Na pitanje što im je značilo sudjelovanje na toj konferenciji i koliko im osvojena nagrada pomaže u daljnjem napredovanju, Dragana odgovara:

„Zagreb Connect nam je donio neke nove internacionalne kontakte sa mogućim investitorima pa čak i tvrtkama koje su zainteresirane za suradnju. Sa osvojenim drugim mjestom smo definitivno dobili dodatni vjetar u leđa za završetak platforme.“

Važnost osvojene nagrade

Za kraj, Gabrijela, Matina i Dragana su nam ispričale što za njih i njihove timove znači ova pobjeda.

„S pobjedom smo dobili novčana sredstva, ostale nagrade partnera i medijsku pažnju. Sve to će nam biti od pomoći kod razvijanja platforme i predstavljanja iste tržištu“, govori Dragana.

U sličnom tonu odgovorila je i Gabrijela: „Pobjeda na SFZGB2017 nam znači puno jer s novčanim sredstvima koje smo dobili možemo zaposliti osobu u marketingu i ubrzati cijeli proces prodaje. Osim toga, tu su i izvrsne suradnje s mentorima koja nam potencijano otvaraju vrata nekim novim tržištima i kanalima prodaje.“

Martina je nešto podrobnije objasnila značaj pobjede na SFZGB-u:

„Pobjeda na Startup Factory Zagreb znači nam neopisiv poticaj prvenstveno zato što je netko prepoznao potencijal koji sami vidimo u ovom projektu. Nadalje, novčana nagrada je nešto što će omogućiti profesionalizaciju projekta te izvedbu razvojnog plana kojeg smo skrojili tijekom trajanja natjecanja. Naposljetku smo najviše zahvalni na mentoriranju tijekom svih deset tjedana jer su nam sugestije otvorile oči i omogućile da naoštrimo otupljele olovke. Nadamo se da ćemo sa što više mentora moći i u novoj godini pisati DiVne priče!“

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više