Najvažnija stvar koju morate znati da bi upravljali svojim biznisom kao Mark Zuckerberg

Nedavno sam dobila mail od jedne poduzetnice koju znam iz Facebook grupe. Javila mi je da je Facebook njen osobni profil blokirao zbog toga što je koristila nadimak, a ne svoje puno ime i prezime.

Društvene mreže nisu najbolji način za upravljanje biznisom

To je jedna od onih situacija za koje mislimo da se uvijek događaju nekom drugom. Ne pomišljamo da bi se moglo desiti i nama. Ali, činjenice govore suprotno. Facebook ustvari stalno blokira i briše osobne profile. Nekad za to daju konkretan razlog, kao u ovom slučaju kada osoba otvori profil s izmišljenim imenom, a nekad profil obrišu bez objašnjenja (netko drugi prijavi da korisnik objavljuje neprikladan sadržaj).

Prije nego Vas uhvati panika oko mogućeg gubitka svih privatnih kontakata, fotografija, korisnih informacija, uspomena… udahnite, izdahnite i sjetite se da za sve postoji rješenje. Sve ovo možete jednostavno prevenirati – objasnit ću Vam kako malo kasnije.

Biti poduzetnica nije lako. Zato moramo raditi pametnije, a ne raditi više. I ovo je idealna prilika da naučimo najvažniju poduzetničku lekciju ako želimo biti uspješne. Naravno, ne mislim na to da svoje korisnike/klijente/kupce onemogućimo da s nama posluju, kao što to radi Facebook. Mislim na to da shvatimo što ustvari stoji u pozadini ovakvog poslovanja. Kako je moguće da najveća društvena mreža na planeti, mreža koja ima više od milijardu aktivnih korisnika (ne bi li to bilo lijepo imati?) trajno obriše sve što je netko godinama objavljivao na svom profilu?

Odgovor je jednostavan – Facebook posluje onako kako to požele njegovi vlasnici. Facebook je samo privatna firma! U trenutku kad otvaramo profil na Facebooku, pristajemo na njihove uvjete poslovanja. Koje Mark Zuckerberg i ostali mogu promijeniti kad god požele.

Za nas koje koristimo Facebook ne samo privatno, nego i za poslovno (imate li poslovnu stranicu na Facebooku?) to znači da Facebook ima kontrolu nad kompletnim sadržajem koji tamo objavljujemo. Sjetite se da ono što objavite vidi manje od 10% Vaših kontakata i da Vi ne odlučujete o tome. To nikako ne znači da nema smisla koristiti Facebook za promociju Vašeg biznisa, nego da glavno mjesto na kojem promoviramo ono što radimo treba biti mjesto nad kojim same imamo kontrolu. A to nije ni Facebook, ni bilo koja druga društvena mreža.  Ali, prije nego nastavim dalje, preporučujem Vam da zamolite osobu u koju imate povjerenja da postane administrator Vašeg osobnog profila i administrator Vaše poslovne stranice na Facebooku. Tako ćete u slučaju da Facebook izbriše Vaš profil i dalje moći pristupiti svim podacima i nastaviti administrirati svoj profil i stranicu.

Web stranica omogućuje kontrolu sadržaja

Dakle, koje je idealno mjesto na kojem bi primarno trebale objavljivati sadržaj o svom biznisu? Web stranica. Uz jedan uvjet. Da izbjegnete “Facebook-zamku” u kojoj netko drugi kontrolira ono što Vi objavljujete.

Kao i kod društvenih mreža i tu imamo puno opcija. Ono što Vam mogu osobno preporučiti je najveća, ujedno i besplatna platforma za web stranice – WordPress.

Postoje dvije varijante ove platforme. Ona besplatna, koja Vam omogućuje potpunu kontrolu nad Vašim sadržajem zove se “WordPress.org”. To je u početku bila platforma za objavljivanje blogova i kreirala ju je tvrtka Automattic. Ista ta tvrtka je kasnije kreirala “WordPress.com”, za koju Vam oni nude održavanje, security i slično, što naravno trebate platiti, ali će Vas riješiti mnogih obaveza koje imate kada potpuno samostalno održavate svoju stranicu.

Obje varijante imaju svoje prednosti i skoro bezbroj mogućnosti da svoj biznis svijetu predstavite točno onako kako želite, ali ako Vam je važno da same kontrolirate baš svaki aspekt online sadržaja koji objavljujete, onda je “WordPress.org” upravo ono što Vam treba.

Vesna Vurušić Pećanić, start-up poduzetnica, blogerica i dizajnerica hrvatskog brenda statement nakita Craaloosh. Uživam u tome da sama kreiram web sadržaj za vlastiti biznis,  bilo da je u pitanju snimanje videa, pisanje bloga ili sadržaja newslettera koji šaljem VIP pretplatnicima. To možete biti  i Vi prijavom na www.craaloosh.com, a možete mi se i javiti na fb stranici https://www.facebook.com/Craaloosh – ipak je neizbježan, zar ne? 

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više