Ana Škeva s 28 godina preuzela obiteljsku tvrtku Oganj i uspješno nastavila njezin rast i razvoj

upravljanje dokumentima i ispisnom infrastrukturom

Ana Škeva je direktorica tvrtke Oganj d.o.o. koja djeluje na hrvatskom tržištu skoro tri desetljaća.

Oganj zajedno s svojim tehnološkim panterom Canonom brine se za upravljanjem dokumentima i ispisne infrastrukture te su spremni ponuditi rješenja bez obzira na veličinu organizacije. Preko 25 godina Oganj je ovlašteni Canon partner te posjeduje Premier Partner akreditaciju, akreditaciju koju ima samo nekolicina partnera u regiji.

Ana nam je otkrila kako se snašla u ulozi direktorice Ognja te koje sve prednosti ima usluga unajmljivanja printera za male poduzetnike.

Preuzevši tvrtku sa samo 28 godina našla se pred brojnim izazovima u biznisu, no njezina radna etika, ustrajnost i odgovornost prema obiteljskoj tvrtki pobjeđuju sve izazove s kojima se svakodnevno susreće, a u tome joj pomaže obitelj i poslovni partneri koji su puni podrške te joj omogućuju da od njih uči.

Zadržala 99% korisnika koji su danas ambasadori tvrtke

Ljudi su glavni pokretač tvrtke, a Ana Škeva ih navodi kao jedan od bitnih faktora za poslovanje: “Tata je uvijek govorio „Firmu čine ljudi“. Shvatila sam snagu te rečenice tek nakon tog tragičnog gubitka. Iako smo izgubili nezamjenjivu kariku u našoj organizaciji, kariku koja je bila veliki pokretač, vizionar i mentor zajedničkim trudom i radom unutar organizacije smo ostvarili da to što manje utječe na naše poslovanje”, Ana započinje razgovor.

„Iako je u tim trenucima bilo nezamislivo teško ići naprijed, on bi upravo to htio od nas. Mislim da nas je upravo ta pomisao najviše motivirala, ne samo mene, nego i cijeli tim. Prepoznali su to i naši korisnici, stoga s ponosom mogu reći da je 99 % naših korisnika ostalo uz nas. Vrlo smo predani kvaliteti i individualnom pristupu korisnicima, tako da uz sve ove moderne alate koje vrlo rado koristimo veliki broj korisnika nam još uvijek dolazi putem preporuke.“

Ana ističe da su njihovi postojeći korisnici pravi ambasadori te nerijetko svojim preporukama dovedu nam još po nekoliko novih korisnika što potvrđuje poznatu izreku da se dobra preporuka daleko čuje:

“Prije preuzimanja u firmi sam radila u odjelu prodaje i marketinga. Započela sam kao asistent još za vrijeme svog MBA studija, no s vremenom sam preuzimala sve veću ulogu unutar tog odijela. Dosta sam kritična prema sebi pa bih rekla da nisam još sve pohvatala, no rezultati mog tima i mene govore suprotno”, nastavlja Ana priču o spoznaji da joj je trebalo vremena da se uhoda u posao.

“Nažalost, nisu stvari išle prirodnim tijekom već silom životnih neprilika. Nisam bila spremna za tu ulogu, ne na takav način i ne u tim godinama. Prirodno je da postoji neka tranzicija uloga, vrijeme prilagodbe i sl. Nažalost toga u našem slučaju nije bilo. Bila sam prisiljena što više toga pohvatati u što kraćem roku. Svaki dan još uvijek naučim nešto novo. Sigurna sam da će tako biti još godinama.”

Opcija za prodaju je bilo, kako govori, no to kod nje nikad nije bila opcija:

“Previše truda djelatnika Ognja je uloženo, previše truda moga oca i moje obitelji da bi se samo tako odlučila za prodaju. Uostalom, radila sam tamo pet godina i to je za mene već bio dio moje obitelji, a jasno je da takve stvari nemaju cijenu.”

Podrška prijatelja, obitelji i zaposlenika koji su kao obitelj

Pomoć poduzetnicima je uvijek potrebna bez obzira jesu li na početku svog pothvata ili su već uhodani u posao, Ana dodaje da se bez pomoći ne bi tako brzo snašla u novoj ulozi:

“Naravno da je bilo pomoći, ima je još i danas i vjerujem da će je uvijek biti. Pomoć se u mome slučaju mogla definirati na mnogo načina. Pomoć podrškom, savjetom, samim vjerovanjem da je to nešto što ti možeš ili nekad samim osjećajem da nisam sama u tome. Teško mi je nekog poimenice izdvojiti. Prvenstveno moram spomenuti moje kolege iz Ognja. Niti u jednom trenutku mi nisu pokazivali da su zabrinuti za našu budućnost. Naprotiv, čupali su neku nadnaravnu snagu iz sebe te su mi u tim trenutcima bili najveća snaga i motivacija.”

Kaže da je bilo predrasuda prema njoj kao mladoj djevojci u poslovnom svijetu, no trudila je iste ne shvaćati osobno: “Naučila sam da takve predrasude više govore o onima koji ih stječu i olako stvaraju. Smatram da to nisu profesionalci koji će donijeti zaključak na osnovu tvojih godina ili spola”, ističe Ana.

Obitelj je za Anu najvažniji oslonac u privatnom, ali i poslovnom životu: “Mama i brat su moj bezuvjetan oslonac. Moji prijatelji koji su znali kako se osjećam bez da sam puno toga morala objašnjavati, sekunde mi nisu dali da klonem.”

Tatini prijatelji također su joj udijelili mnoštvo korisnih savjeta, pomogli donijeti neke odluke, pomogli pronaći neki svoj način i pristup vođenja posla:

“Uživam i dalje slušati njihove savjete. Oni su jedna prava enciklopedija mudrosti i savjeta. Naprosto uživam ih slušati, to je jedno znanje koje se ne može naći u knjigama. Ne želim da zvuči kao neki klišej, ali stvarno sam blagoslovljena s ljudima koje sam imala i imam oko sebe. Oni su glavni razlog zašto je Oganj i dalje tu. Nedavno smo napunili 27 godina, nadamo se barem još toliko”, ističe Ana.

Najam printera za tvrtke je trend u poslovanju malih poduzetnika

Oganj d.o.o u središtu poslovanja ima najam printera, multifunkcijskih i fotokopirnih uređaja trend je koji ima niz prednosti koje su prepoznale male, srednje i velike organizacije. Jedan od glavnih razloga popularnosti najma printera je da korisnik nema veliku početnu investiciju, a samim time ima slobodan novčani tijek te kapital ostaje dostupan za neke druge investicije u produktivniju imovinu. Prednost je zasigurno doza fleksibilnosti koju najam pruža korisniku.

„Uređaj koji zadovoljava Vaše trenutne ispisne potrebe ne mora nužno biti i optimalan uređaj za Vas sljedeće godine. Primjerice, odlučite se za kupnju crno-bijelog uređaja, no za godinu dana zbog novog projekta na kojem radite neophodan Vam je ispis u boji. Ako imate sklopljen ugovor o najmu, daleko lakše ćete pronaći Vaše novo optimalno rješenje. Ako je uređaj u Vašem vlasništvu, postavlja se pitanje je li amortiziran, što ćete napraviti s njim, što napraviti s tonerima koje ste već kupili za njega i sl.,“ Ana ističe.

„Najmom printera, multifunkcijskog ili fotokopirnog uređaja i kompletna briga oko uređaja obaveza je pružatelja usluge. Ugovaranjem usluge najma ne morate više brinuti jeste li naručili toner, koja je njegova oznaka, gdje ćete ga kupiti, koliki će biti trošak servisa, zašto se opet zaglavio papir i sl.“, objašnjava Ana prednosti najma printera ili multifunkcionalnog fotokopirnog uređaja.

Ugovaranjem najma printera, multifunkcijskog ili fotokopirnog uređaja sve navedeno postaje briga Ognja, a poduzetnici se mogu posvetiti onome što najbolje rade, slogan je tvrtke Oganj.

Prednosti najma printera su: najamnine se u knjigovodstvu tretiraju kao 100% trošak, a ne kao obaveza, ne smanjujete likvidnost i kreditnu sposobnost tvrtki, ne pogoršavate svoj kreditni rejting, nema učešća u financiranju, fleksibilno i transparentno praćenje troškova, kompletna briga o uređaju i potrošnom materijalu briga je najmodavca.

„U Strojarskoj ulici broj 22 imamo otvoren demo centar gdje se korisnici mogu uvjeriti da smo uistinu stručnjaci za ispisna rješenja i rješenja za upravljanje dokumentima unutar organizacije. Također u demo salonu zainteresirani korisnici mogu vidjeti i naravno testirani najnoviju Canonove ispisne uređaje, produkcijske printere, skenere, uređaje za široke formate i drugu opremu. Više o demo centru možete vidjeti na sljedećem linku“, zaključuje Ana.

Foto: Privatna arhiva Ane Škeve

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -