Kako uspješno upravljati ljudskim resursima ako ste mali poduzetnik

upravljanje ljudskim resursima

Women in Adria networking breakfast na temu ljudskih resursa u malom poduzetništvu održan je danas u zagrebačkom restoranu Lido. Događaj je okupio predstavnice malih tvrtki koje se suočavaju s problemom zapošljavanja i upravljanja radnom snagom.

Ljudski resursi predstavljaju veliki izazov za male poduzetnike čim moraju zaposliti prvu osobu nakon sebe. Tvrtke do deset zaposlenih ne mogu si priuštiti zapošljavanje osobe zadužene za ljudske resurse i na taj način su izloženi riziku da neće odabrati pravu osobu za posao. Zbog toga često dolazi do velike fluktuacije zaposlenih, a poslodavci u cijelom procesu nisu sigurni jesu li dovoljno zaštićeni ugovorima o radu.

Događaj je započeo pozdravnim govorom Ivane Matić, osnivačice i CEO Women in Adria, koja je najavila teme i gošće današnjeg susreta te izrazila zadovoljstvo radi okupljanja zainteresiranih poduzetnica.

upravljanje ljudskim resursima
Melita Milojčić

Kao izdvojena suradnica na ovom projektu, Melita Milojčić iz Reiffeisen banke, kratko je uvela u temu ovoga eventa. Naglasila je kako ona može biti izazovna i za velike kompanije.

Također, projekt koji je prema svom području srodan temi današnjeg networking doručka, ukratko je predstavila Janja Benić. Naime, Janja vodi Career Centar, platformu za zapošljavanje. Ona pomaže u procesu traženja novih zaposlenika, pa je njeno izlaganje predstavilo prigodan uvod u najavljena predavanja.

upravljanje ljudskim resursima
Janja Benić

Gošće predavačice na eventu bile su stručnjakinja za ljudske resurse Vedrana Zovak i pravnica Anamarija Kajić, koje su okupljenima dale savjete kako definirati i upravljati procesima vezanim za ljudske resurse.

Pronađite savršen profil zaposlenika

Vedrana Zovak

Vedrana Zovak bavi se ljudskim resursima već deset godina. Kroz svoje iskustvo u ovom području prepoznala je specifičnu potrebu malih i srednjih poslodavaca. Njima treba ne samo odraditi selekciju zaposlenika, nego i pomoći postaviti poslovne procese vezane za ljudske potencijale koji će omogućiti rast i razvoj svakog pojedinca, ali i tvrtke.

upravljanje ljudskim resursima

U procesu zapošljavanja novog radnika i dalje je jako važan razgovor licem u lice, smatra. Kod odabira zaposlenika, posebice u manjim tvrtkama, ključno je testirati profile kandidata za posao. Osobine ličnosti koje traži određeni poslodavac ovise o veličini, stilu i potrebi tvrtke. Kada su zaposlenici odabrani na ovakav način, najčešće dolazi do pozitivne suradnje i uspješnih rezultata.

„Ako prepoznate i izvučete iz zaposlenika znanje i talente, oni se osjećaju korisno i ostaju odani“, poručuje Vedrana.

Nadalje, istaknula je kako je za uspješne poslovne rezultate potrebno jasno definirati ulogu svakog zaposlenika u tvrtki. Osim verbalnog opisa i dogovora, dodatno pravno osiguranje predstavlja prilog ugovoru, dokument u kojemu se opisuju zadaće određenog zaposlenika.

Važno je imati viziju

upravljanje ljudskim resursima
Ana-Marija Kajić

Ana-Marija Kajić je tijekom dosadašnje odvjetničke karijere zastupala i savjetovala pravne i fizičke osobe u velikom broju predmeta iz različitih pravnih područja, pa tako i u području ljudskih resursa i zapošljavanja.

upravljanje ljudskim resursima

Na današnjem eventu naglasila je kako je u odnosu poslodavca i zaposlenika iznimno važno da poduzetnik jasno propiše svoja pravila rada, a to se odnosi i na prve korake u tom poslovnom odnosu.

„Kada tražite nove ljude, morate znati kakvog radnika želite. Bez vizije o tome pucate u prazno“, poručila je.

Ugovor o radu sa svim svojim dijelovima i klauzulama treba se proučiti u suradnji s pravnicima, a on bi trebao štititi radnika, ali i poslodavca. U njemu su regulirana područja poput obveza i prava obje strane, a definira i sustav sankcija, odnosno povrede ugovornih obveza.

upravljanje ljudskim resursima

Istaknula je kako je u poslovnom odnosu potrebno aktivno slušati zaposlenike da bi se izbjegao šum u komunikaciji te ostvario brži feedback.

upravljanje ljudskim resursima

Također, smatra kako zaposlenici moraju imati mogućnost iznijeti svoje prijedloge. Potrebno je biti otvoren za nova rješenja, jer ona ponekad dovedu do boljih rezultata, zaključila je.

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -