Dnevnik jedne poduzetnice: Kako znati voliš li zaista svoj posao?

uspjeh na poslu

Kažu, jednostavno je znati. Imaš taj dobar feeling u sebi ili nemaš. Ako nemaš, vrijeme je da nešto poduzmeš. Napraviš nešto što još dosad nisi jer jedino ćeš novim putovima uspjeti s vremenom utabati nove osjećaje. Evo jedne istinite priče. Priče koju želim ispričati za motivaciju. Odgovoriti na pitanje nakon kojeg ćeš mi napisati, baš kao što mi je nedavno jedna klijentica napisala – trebao mi je baš ovakav odgovor i poticaj.

Kada osvijestiš problem, već si ga riješila 50%

Moj doživljaj zadnjeg posla koji sam radila izgledao je ovako; velika sreća i ambicije (prvi tjedna), upoznavanje s novim radnim mjestom i izazovima te još uvijek puna motivacije (2-3 tjedan), spoznaja da ovo nije posao iz snova koji želim (2. mjesec na poslu), detaljno upoznavanje s tvrtkom i zaposlenicima te spoznaja da ovaj posao ne želim raditi još dugo (3. mjesec) te, na kraju, razmišljanje o otkazu i traženje nečeg novog i boljeg (4. i 5. mjesec).

Do osvještavanja sebe same došla sam kada sam shvatila da ovo nije prvi posao na kojem sam prošla istu fazu. Bilo je više takvih, s malim ili većim odstupanjima u vremenskim periodima mog (ne)zadovoljstva. Osvijestila sam, dakle, da trebam prestati tražiti novi posao i krenuti u realizaciju ideje koju toliko dugo imam u glavi. Krenula sam. I upravo ta energija kretanja u nešto novo i nepoznato riješila je preostalih 50% «problema». Novi potez je rezultirao novim osjećajima koje do tada nisam poznavala u poslu.

Imaš taj neki hobi koji želiš pretvoriti u posao?

Vjerojatno čitaš ovaj članak jer i ti želiš napokon krenuti. Razmišljaš o tom svom hobiju koji te sve više okupira i donosi neku zaradu koja za sada nije baš i nešto. Ipak, želiš pokušati. Dosta ti je sadašnjeg posla. Pretvoriti hobi u posao značilo bi za tebe raditi ono što voliš, odnosno ne raditi.

Neću te lagati, početak vjerojatno neće biti toliko bezbrižan kao što možda trenutno misliš. Jer, kada hobi postane jedini izvor zarade (a troškovi života su veliki), tu se rađa i određena razina nelagode. Strast prema dosadašnjem hobiju, odnosno novom poslu pada. No, uvjeravam te da ova faza srećom ne traje dugo. Radiš li pametno i strateški, nakon što nekoliko mjeseci za redom premašiš i više nego solidnu hrvatsku plaću, taj «negativan» osjećaj će nestati. I ti ćeš zaista uživati u radu. Dapače, živjet ćeš svoj rad i u tome u potpunosti uživati.

uspjeh na poslu

Kako mjeriti da si došla do svoga cilja?

Naravno, naši ciljevi koje si postavljamo različiti su i ovise od osobe do osobe. Od naših prioriteta. Ipak, većini nas cilj je biti sretan i zadovoljan. Da, znam, zvuči jako općenito i nekako nedohvatljivo. No, kako ipak znati da si došla do tog cilja?

Evo kako. Jedan od prvih znakova toga je da si na novac prestala gledati kao na nešto loše. To znači da ga napokon stvaraš u mjeri koja ti je potrebna za normalno funkcioniranje. Osim, naravno ako ti novac nije glavna motivacija koja te pokreće. Drugi znak da si došla do cilja je onaj kada uživaš u nedjelji bez one napetosti u želucu jer je sutra ponedjeljak i novi radni tjedan na poslu koji ti se ne sviđa. Treći znak je rapidno podizanje samopouzdanja. Vjere u sebe.

uspjeh na poslu

Vjere u to da možeš apsolutno sve što naumiš. Četvrti znak je priznanje okoline. Jer koliko god mi pričali da nas nije briga, i te kako nas je briga što okolina misli. Prirodno smo društvena bića i nesvjesno težimo pripadanju skupini. A priznanje skupine ono je što nas čini moćnima i daje novi vjetar u leđa. Ima i peti znak. To je uživanje u radu, a ne odrađivanje. To su oni trenuci kada nakon pet sati rada imaš dojam da si radila tek dva.

Kako to znam? Iskusila sam sama. I sigurna sam da ćeš i ti odvažiš li se pokušati. Na kraju krajeva, zvučalo izlizano ili ne, život nije generalna proba već predstava koja se događa sada i ovdje. Reprize nema. Pa ako smo već dobili taj prekrasan poklon, naš život, hajdemo onda u njemu uživati što je više moguće.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...