Kako uspješno balansirati privatno i poslovno u obiteljima s dvije karijere?

Obiteljska situacija značajno utječe na poslovni život, kao i obrnuto. Znatno je jednostavnije, ugodnije i sretnije živjeti ukoliko oba područja dobro funkcioniraju.

Zahtjevi posla su sve veći i ulaze u privatno vrijeme pogotovo ukoliko volite svoj posao i posvećeni ste ostvarenju poslovnih  ciljeva. No svi imamo privatne obaveze te pokušavamo uskladiti sve životne uloge.

Izazovi su veći kod parova s dvije karijere u obitelji

Situacija se dodatno komplicira ukoliko su oba životna partnera posvećena razvoju karijere. Tu često govorimo o odgovornosti poslodavaca koji trebaju organizirati posao uzimajući u obzir i privatne potrebe zaposlenih,  ali skloni smo zaboraviti da je veliki dio odgovornosti za organizaciju posla i privatnog života i na nama samima.

Veće izazove pri tome imaju žene jer kao što je dobro poznato još uvijek obavljaju veći dio kućanskih poslova i brige za djecu, što znači da se vjerojatno mogu manje posvetiti razvoju karijere u onim godinama kad je to najvažnije, a kad se obično događa sve važno– i proširenje obitelji i mogućnosti razvoja karijere.

Parovi se nerijetko odluče za razvoj jedne karijere u obitelji kako bi život funkcionirao. Ali, gledajući statistike razvoda brakova, kao i okruženje lako se uočava da je izazovno uskladiti posao i privatni život parova s dvije karijere u obitelji.

Tko stoji iza uspješnih žena?

Obično se kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, a iza svake uspješne žene druga žena – obično mama. No je li to zaista tako? Postoje li drugi modeli? Što nam donose nove generacije i njihova očekivanja od privatnog života i posla? Također, kaže se da žena drži tri kuta kuće, a muškarac četvrti i ženu. Na Women’s Empowerment Forumu (WEF-u) pokušat će otkriti kako to zaista funkcionira u praksi.

WEF će se održati u utorak, 3. listopada 2017. godine, u 9.30 sati, na Visokom učilištu Algebra.

Progovaraju o očekivanjima od rodnih uloga, životnim izborima…

Uz gostovanje dr.sc. Željke Kamenov, redovne profesorice socijalne psihologije na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagreba, koja se u svom nastavnom i istraživačkom radu bavi položajem žena na tržištu rada kao i područjem bliskih odnosa te rodnih uloga, otvorit će značajnu temu očekivanja od rodnih uloga, životnih izbora koji iz toga proizlaze te načina kako efikasno, partnerski upravljati s obiteljima u kojima su roditelji s dvije karijere.

Kako dobiti sve?

Kako izaći na kraj s tim izazovima i što sami parovi mogu napraviti da međusobno podrže razvoj karijere druge, obično „bolje“ polovice para. Ključ je u pristupu 50:50, odnosno partnerskoj podjeli uloga u privatnom životu. Na poslu smo obično dobri u podjeli zadataka s kolegama. Zašto taj način upravljanja ne prenijeti i na kućnu adresu, na životno partnerstvo?

Govoriti će o efikasnim 50:50 strategijama upravljanja partnerstvom, odnosno kako ono što su naučili na edukacijama poslovnog usavršavanja efikasno prenijeti na privatni život i ostvariti maksimum na oba polja – privatnom i poslovnom.

Dovedite partnera/partnericu

Kako biste usvojene strategije 50:50 partnerstva odmah mogli staviti u praksu dođite sa životnim partnerom/partnericom. Želja im je maksimalno podržati princip 50:50 pa za partnere osiguravaju jednu gratis ulaznicu, samo kod prijave stavite u napomenu da dolazite u paru i navedite ime i prezime druge polovice.

Više informacija je na web stranici Mamforcea.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

bračni ugovor za poduzetnice

Bračni ugovor za poduzetnice – Na što trebate obratiti pozornost?

Imovinski odnosi bračnih drugova uređeni su zakonskim odredbama Obiteljskog zakona osim ako bračni drugovi nisu imovinske odnose uredili bračnim ugovorom.