Uspješno poduzetništvo- koji je tajni recept?

U staroj poslovnoj kuharici, pod receptom za uspješno poduzetništvo, napisano je ovako:

Sastojci:

–          jedna inovativna ideja

–          prstohvat hrabrosti

–          1 kg kuna

–          jedan dugoročan ugovor s pouzdanim i kvalitetnim dobavljačem (prema potrebi i više)

–          3 dugoročna ugovora s kupcima (ako netko voli malo sigurnije, slobodno i više)

–          pouzdanih partnera i suradnika prema ukusu ili koliko već imamo

–          jedno veće tržište

Priprema:

Inovativnu ideju pospemo prstohvatom hrabrosti i nju dobro utisnemo 60 dag kuna (ravnomjerno rasporedite kune sa svih strana ideje). Mijesimo ideju dok ne dobijemo savršeno oblikovan proizvod. Gotov proizvod postavimo na još 20 dag kuna i sve zajedno zamotamo u dugoročan ugovor sa pouzdanim i kvalitetnim dobavljačem. Na tako pripremljen proizvod dodajemo pouzdane partnere i suradnike i još 20 dag kuna. Razvučemo ga po većem tržištu i prekrijemo s minimalno 3 dugoročna ugovora sa kupcima. Tako pripremljen proizvod stavimo u kompaniju na stalnu cijenu i ostavimo da se kuha nekoliko godina.

Napomena: umjesto kuna moguće je koristiti i euro, dolar, yen ili bilo koju drugu valutu.

Ne postoji univerzalni recept za uspješno poduzetništvo

Jednostavno, zar ne? A sada je vrijeme da se vratimo u stvarnost. Ulazak u turbulentan poduzetnički svijet nikada neće biti lagan. Drugim riječima, ne postoji univerzalni recept za uspjeh! Svaki poduzetnik će imati neki svoj recept kako je uspio. Ali ipak, iz brojnih svijetlih poduzetničkih primjera može se izvući nekoliko čimbenika koji će svakako pomoći novopečenom poduzetniku da lakše i mirnije plovi burnim poduzetničkim vodama. Pa krenimo redom…

Ideja

Da, stara poslovna kuharica bila je u pravu. Za svaki početak nužna je dobra ideja. No što ideju čini dobrom? Revolucionarnost i inovativnost? Svakako! Jedna od karakteristika svih poduzetnika je razmišljanje „out of the box“. Pravi poduzetnik će i od naizgled obične i nerevolucionarne ideje, poput otvaranja kafića, napraviti uspješan poduzetnički pothvat jer će otvoriti kafić koji je potpuno drugačiji od svih ostalih.

uspješno_poduzetništvo_1

No je li revolucionarna ideja dovoljna? Leteći automobili je i revolucionarna i inovativna ideja, no hoće li uspjeti? Teško! Dobara ideja se mora moći pretočiti u stvarnost. Ona mora biti u isto vrijeme „nešto novo i ludo“ i financijski i ekonomski opravdana.Poduzetnik u svakom trenutku mora dobro balansirati između surove stvarnosti i sanjarenja o uspjehu, jer uspjeh je motivacija za nastavak, a stvarnost jako dobro može prizemljiti ako poletimo previsoko.

Posljednja važna stvar kod ocjenjivanja vlastite ideje je da li je ta stvar potrebna kupcima, tj. hoćemo li imati kupaca za proizvod ili uslugu iz naše ideje. Uzmimo kao primjer bicikl sa četiri kotača. Novo i ludo? Svakako! Moguće pretočiti u stvarnost? Izrada prototipa ne bi trebala koštati mnogo (a niti dijelovi u masovnoj proizvodnji), tako da i na ovo pitanje možemo odgovoriti potvrdno. Ali treba li bicikl na četiri kotača ljudima? Iskreno, ne baš. Masovna proizvodnja ovakvog proizvoda bi, vrlo vjerojatno, doživjela podbačaj jer je će vrlo malo kupaca kupiti ovaj proizvod. Na kraju možemo sumirati da bi ideju mogli ocijeniti prema revolucionarnosti, financijskoj i ekonomskoj isplativosti te ima li potrebe za njom u stvarnom svijetu. Naravno, ovo nisu jedini uvjeti za dobru ideju, ali će svakako navesti na pravi put.

Hrabrost i vjera u ideju

Karakteristike koja se javljaju kod svih uspješnih poduzetnika je hrabrost (najbliži prijevod engleske sleng riječi guts) i vjera u ideju. Svaki poduzetnik mora biti hrabar upravo zbog karakteristika svoje ideje koja, pogotovo ako je jako inovativna i mijenja načine života, može naići na neodobravanje i kritike.

Čak i velikom Henry Fordu ideja automobila nije u prvi mah naišla na plodno tlo, a gotovo svi su govorili da je lud i da automobil nikada neće zamijeniti konje. Što bi se desilo da gospodin Ford nije vjerovao u svoju ideju i imao hrabrosti nastaviti s proizvodnjom automobila? Možda bi danas svi imali prijevozno sredstvo samo s jednom konjskom snagom. Doslovno. Vjera u ideju i hrabrost za nastavak su osobine koje posjeduju baš svi poduzetnici koji su uspjeli.

Ako još niste sigurni da su baš ovo karakteristike koje su ključne, postavimo još jedno pitanje: Ako sami ne vjerujemo u ideju i njenu kvalitetu, zašto bi netko drugi, tj. kupac, povjerovao da je proizvod dobar i kupio ga?

Poslovni plan

Dobro, imamo ideju! Štoviše, odličnu ideju u koju vjerujemo svim srcem. Hrabri smo i odlučni sprovesti ideju u djelo. Može li nam to jamčiti uspjeh? Kao što smo na početku već napomenuli, ne postoji stopostotna garancija uspjeha. Ne možete hipnotizirati potrošače i navesti ih da kupuju baš Vaš proizvod. Isto tako je malo vjerojatno da ako je proizvod dobar ga neće, prije ili poslije, još netko krenuti proizvoditi.

uspješno_poduzetništvo_2

Današnja ekonomska situacija, tržište, dobavljači, cijene i svi ostali faktori koji utječu na proizvodnju i prodaju se jako brzo mijenjaju i ako na vrijeme ne reagiramo na njih mogu nas izbaciti iz poduzetničke utrke. Ali na takve stvari se možemo pripremiti i probati umanjiti njihov utjecaj na naše poslovanje. Upravo tome nam služi poslovni plan. Poslovni plan nam pokazuje budućnost našeg poslovanja. On nam je smjernica kako se ponašati kada dođe do promjena u poslovnom svijetu.

Pišući poslovni plan razmišljamo o budućim događajima i njihovim posljedicama na našu kompaniju, ali i o tome kako ih riješiti. Zato je poslovni plan dokument koji svaki poduzetnik u današnje vrijeme mora imati i definitivno je jedan od čimbenika koji povećavaju uspjeh poslovanja. Rekli smo da ne postoji jedinstven recept za uspjeh i da svaki poduzetnik ima neki svoj recept. Upravo taj osobni recept za uspjeh svaki poduzetnik upisuje u svoju kuharicu – poslovni plan – i prema njemu pripravlja svoj vlastiti savršeni proizvod.

Ovo je prvi u nizu članaka koji će se baviti poslovnim planom kao ključnim dokumentom u modernom poduzetništvu. Kroz sljedeće članke dotaknut ćemo se nekih definicija poslovnog plana, raznih statističkih podataka, njegovih dijelova i na kraju vam predstaviti veliko iznenađenje. Ukratko, pokušat ćemo demistificirati sam izraz poslovni plan i naučiti vas kako da izvučete najbolje iz njega za sebe i svoju ideju.

Vedran Obadić diplomirani je ekonomist čija su velika ljubav financije. Uža specijalnost mu je analiza i poslovno planiranje. Trenutno radi kao poslovni konzultant u Simulus grupi, tvrtki za poslovno savjetovanje koja posluje već duži niz godina. Simulus svoje poslovanje temelji na tailor-made edukacijama i savjetovanju u području tehnologija i upravljanja projektima. Od ove godine Simulus je na tržište uveo i uslugu savjetovanja u prikupljanju kapitala – nova usluga u sektoru poslovnog savjetovanja kroz koju se klijente priprema za podizanje kredita ili pronalaženje prikladnog investitora/partnera. U sklopu ove usluge Simulus klijentima pomaže pri definiranju strategije, razvoju poslovnog plana, određivanju iznosa potrebnih sredstava, strukturiranju financiranja i predstavljanju projekta bankama i investitorima. Simulus Facebook stranica,   LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

 1. Mi smo registrirani tvrtka, pozajmljivanje novca za one koji su u potrebi za financijsku pomoć hitno, a oni koji su bili odbijen kredit od tamo banaka zbog niske kreditne rezultat, poslovni kredit, obrazovanja kredita, kredita automobila, stambenih kredita, kredita tvrtka (itd), ili da plati svoje loše dugove ili računa, ili koji su bili scammed lenders prije lažni novac? Čestitamo, vi ste na pravom mjestu, pouzdan zajam tvrtke gospođa Kelly se dati kredite s vrlo niskom kamatom od 2% je došao stati na kraj sve svoje financijske probleme jednom i za sve, za više informacija i pitanja kontaktirajte nas kroz tvrtku e-mail: [email protected]
  Hvala
  Hvala i Bog blagosloviti
  gospođa Kelly
  KELLYWOODLOANFIRMLTD
  [email protected]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -