Utječe li Barbie na izbor zanimanja kod djevojčica?

Lutka Barbie omiljena je igračka djevojčica diljem svijeta proteklih 55 godina. Tijekom tog vremena, sama se lutka nije previše mijenjala. Fizički je ostala gotovo jednaka onoj originalnoj lutki. Ono što se promijenilo, bile su uloge koje je Barbie preuzimala. Od princeze i balerine pa do astronautkinje i liječnice. Tvrtka Mattel, koja ju proizvodi, napravila je cijeli niz lutki s različitim zanimanjima, ne bi li tako djevojčicama omogućila da se upoznaju sa zanimanjima s kojima bi se mogle susresti u životu.

No, s vremenom se postavilo pitanje – utječe li Barbie na djevojčice i njihov izbor zanimanja?

Utječe li Barbie na izbor zanimanja kod djevojčica?

Kako bi odgovorili na to pitanje, znanstvenici su tijekom godina istraživali različite aspekte interakcije djevojčica i lutke Barbie. I došli su do veoma zanimljivih rezultata koji bi trebali roditelje potaknuti da dobro razmisle žele li svojoj djevojčici kupiti lutku Barbie.

Naime, istraživači sa Sveučilišta u Oregonu ispitivali su kako igranje s Barbie utječe na percepciju djevojčica prema različitim poslovima. Rezultati su pokazali kako, djevojčice koje su se igrale s Barbie (pa i onom koja ima ‘karijeru’), ne mogu sebe zamisliti u muškim zanimanjima u odrasloj dobi.

S druge strane, one djevojčice koje su se igrale s lutkom gđe. Krumpirko, koja svojim izgledom ne podsjeća na stvarnu osobu, nisu imale problema zamisliti se u ulozi vatrogaskinje ili inženjerke.

Postavlja se pitanje, zašto je tome tako? Da li je problem u tome što Barbie sa svojim savršenim izgledom djevojčicama nameće nerealna očekivanja i daje im osjećaj manje vrijednosti? Odgovor možda i nije tako jednostavan.

Barbie 1999WorkingWoman

Nepoželjni ženstveni uzori

Problem nije samo u Barbie, već i u njenoj odjeći i opremi koja se prodaje uz nju. Istraživanje koje su 2012. godine proveli istraživači na Sveučilištu Michigan pokazalo je kako stereotipna oprema u ružičastoj boji zapravo odbija djevojčice.

Kada je Mattel 2010. na tržište lansirao Barbie programerku, opremio ju je s ružičastim laptopom. Očekivali su da će na taj način djevojčicama približiti posao programera i IT industriju, u kojoj su još uvijek, muškarci u većini.

I dok su žene upozoravale kako Barbie programerka ne izgleda poput programerke, jer njene ružičaste naočale i Bluetooth slušalica nisu klasična oprema programerki, druge su isticale kako je Mattel napokon napravio korak u pravom smjeru. No, istraživanje je pokazalo kao djevojčice ne gledaju na Barbie programerku ili znanstvenicu onako kako to čine njihovi roditelji.

Istraživači sa Sveučilišta Michigan otkrili su kako takva prezentacija ideje ‘lijepa i pametna’ zapravo odbija djevojčice. Točnije, ženstvene znanstvenice ili inženjerke, koje svoje uspjehe na polju prirodnih i tehničkih znanosti prezentiraju u modernoj odjeći, s uređenom frizurom i besprijekornom šminkom, smanjile su interes djevojčica jer su im nametale nerealna očekivanja. Djevojčice koje, zbog utjecaja medija, već imaju poljuljano samopouzdanje, bojale su se da jednostavno neće moći ispuniti očekivanja da budu ‘lijepe i pametne’.

S druge strane, kad su im te iste znanstvenice prezentirane u svakodnevnoj odjeći, bez pretjeranog uređivanja, djevojčicama su bile zanimljive.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu otišli su korak dalje. U svom su istraživanju o stereotipima otkrili kako izlaganje stereotipnom uzoru ima direktan i trajni negativni efekt na interes mladih žena za, u ovom slučaj, računalnim znanostima. Mlade djevojke su se, nakon razgovora s osobom koja je bila obučena odjeću kakvu povezujemo s računalnim ‘geekovima’, teže mogle zamisliti u IT industriji.

Znanstvenici su zaključili kako je to posljedica dugotrajnog izlaganja stereotipnom izgledu računalnog ‘geeka’ u medijima i šire. Također, istaknuli su kako bi o tome trebalo voditi računa ako se želi privući više žena u IT industriju.

To bi moglo objasniti zašto Barbie programerka ili liječnica nije privlačna djevojčicama na onoj razini na kojoj je njihovim roditeljima.

Barbie

Barbie u problemima

Stereotipi koje zagovara i Barbie potaknuli su kampanju u Velikoj Britaniji pod nazivom ‘PinkStinks’ koja se zalaže za izbacivanje stereotipa iz dječjih života uklanjanjem igrački ‘za curice’ i ‘za dječake’ koje ograničavaju njihov razvoj i maštu.

Uz slogan ‘Postoji više načina kako biti djevojčica’, žele pokazati kako lutke nisu samo za djevojčice, a automobili za dječake te omogućiti djeci da sama odaberu s kojim i kakvim će se igračkama igrati i kakvu će odjeću nositi. Prije svega, žele upozoriti javnost na sve stereotipe koji nas okružuju i boriti se protiv njih.

Kampanja je tijekom godina naišla na odobravanje i izvan granica Velike Britanije te je nagrađena s nizom nagrada. No, kako i sami ističu, nije potrebno promijeniti stvari nego cijelu kulturu.

A da je ta promjena nužno potrebna i da ju osjećaju i djevojčice pokazuje još jedno istraživanje provedeno upravo u Velikoj Britaniji. Naime, istraživanje britanskog Sveučilišta u Bathu pokazalo kako su djevojčice u dobi od sedam do 11 godina veoma agresivne prema svojim lutkama Barbie. Istraživače je posebno zabrinulo što su djevojčice ‘mučenje’ Barbie doživjele kao normalnu aktivnost prilikom igranja te su pri tome, bile veoma kreativne.

‘Različiti načini mučenja varirali su od uklanjanja kose do dekapitacije, paljenja, lomljenja pa čak i guranja u mikrovalnu pečnicu’, ističu istraživači.

Kada su s djevojčicama analizirali zašto su nasilne prema lutki, dobili su odgovore poput ‘jer je djetinjasta’, ‘nema smisao za modu’, ‘plastična’, ‘ima podijeljenu ličnost jer dolazi u različitim varijantama’, ali i zato jer je ‘ženska ikona’. Djevojčice Barbie nisu doživljavale kao ‘prijateljicu u igri’ već kao stvar koju je potrebno uništiti kako bi dokazale da više nisu male.

Izgleda da su djevojčice same krenule u borbu protiv stereotipa, a kraći je kraj izvukla upravo Barbie.

Barbie 1991AirForcePilot

Barbie – da ili ne?

Na kraju se nameće zanimljivo pitanje – kupiti svojoj djevojčici lutku Barbie ili ju usmjeriti prema nekoj drugoj igrački? Pravilnog odgovora – nema.

Znanstvenici se slažu kako djeci ne bi trebalo nametati stereotipe, već bi im trebalo ponuditi da sami izaberu s kojom će se igračkom igrati. Stoga, ako se vaša djevojčica zaljubi u plastični bager ili sin poželi uređivati kosu lutki, podržite ih u njihovim odabirima. Tko zna kamo će ih te igračke na kraju odvesti.

Foto: Mattel

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

natječaj za kulturne i kreativne industrije

Natječaj za kulturne i kreativne industrije vrijedan više od 33 milijuna...

Još je nešto manje od mjesec dana preostalo za podnošenje projektne prijave na poziv Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih...