Sabor odlučio; euro od 2023. Službena valuta u RH

Zastupnici u Hrvatskom saboru nakon prošlotjedne rasprave odlučivali su o nekoliko baznih prijedloga zakona. Oporbena inicijativa o raspuštanju Sabora nije prošla jer je za nju glasovalo  manje od potrebnih 76 ruku da bi se Sabor raspustio.
Vladin prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute podržalo je 113 zastupnika čime je prijedlog usvojen. 

Euro službena valuta od 1. siječnja

Ovom odlukom euro ce od 1. siječnja 2023. postati službena valuta u Republici Hrvatskoj, a od 5. rujna ove godine cijene će se isticati i u kunama i u eurima. SDP-ov prijedlog zakona o medicinski potpomognutom prekidu trudnoće nije usvojen jer je za prijedlog glasalo 47 zastupnika, a protiv je bilo 78. Ovime na snazi i dalje ostaje Zakon o medicinskom prekidu trudnoće iz 1978. kojega treba mijenjati po odluci Ustavnog suda.


Pročitajte više: Hoće li uvođenje eura oslabiti hrvatske poduzetnike? Stručnjakinje se slažu, do promjena će doći, ali ne moraju nužno biti loše


Zakon izglasan bez amandmana oporbe

Zakon o uvođenju eura izglasan je sa 117 zastupnika za, 13 protiv, a dvoje ih je bilo suzdržano. Zaključak Mosta kojim su tražili odgodu izglasavanja ovog prijedloga zakona,  kao i drugi amandmani oporbe, nisu prihvaćeni. U srpnju bi skupina Europodručja – zemalja u kojima je euro službena valuta te Vijeće EU trebali i službeno donijeti odluku i prihvatiti zahtjev Hrvatske za uvođenje eura.

Smanjenje valutnog rizika

Mnogi koji zagovaraju euro slazu kako će ta promjena za gospodarstvo i građane biti pozitivna zbog smanjenog valutnog rizika, manjih kamatnih stopa te konverzije. Hrvatska narodna banka poziva građane da sto prije zamijene kune za euro i polože gotovinu koju čuvaju kod kuće u banke kako bi na vrijeme zamijenili novac. Vlada je prije nekoliko mjeseci najavila kako će građani moći bez naknade zamijeniti kune za eure do početka 2024 godine.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -