5 podsjetnika na važnost redovne tjelovježbe

Koliko vas je prije nešto više od dva mjeseca čvrsto odlučilo da će u 2018. redovno trenirati, upisati teretanu, pilates ili yogu, koristiti sve aplikacije za vježbanje koje postoje, kupiti novu opremu i biti ustrajan bez obzira na kišu, snijeg, maglu i hladna jutra tijekom kojih je ipak lakše ostati u krevetu?

Mnogo vas, znamo.

Koliko vas je odbacilo sve odluke i nastavilo po starom još s prvim danima siječnja?

Također mnogo. I to znamo.

Neka vam 13.2. bude novi 1.1. i dan kada ćete zaista odlučiti posvetiti više pažnje sebi. Ukoliko počnete od tjelovježbe, dobit ćete nebrojeno mnogo dobrobiti, što za tijelo, što za um. Treba li vam još malo poticaja da krenete u avanturu zvanu „zdrav i aktivan životni stil“, u nastavku vam donosimo 5 kratkih podsjetnika na važnost redovne tjelovježbe.

Vježbanje regulira tjelesnu težinu

Naravno, kao i u svemu, ključ je u kontinuiranoj, višemjesečnoj tjelovježbi. Dva odlaska u teretanu ili na neki drugi oblik treninga neće nam oduzeti onih pet ili deset kilograma viška na koje stalno mislimo. Ako, primjerice, odlučite vježbati dvaput tjedno, pobrinite se da i ostalih pet dana budete aktivni. Pješačite, upalite YouTube i vježbajte uz nekog od sjajnih online instruktora, uvijek birajte stepenice, a ne lift…

Vježbanjem ublažavate simptome različitih bolesti i stanja

Visok kolesterol, visok krvni tlak, česte glavobolje, bolovi u kralješnici ili zglobovima, depresivna stanja… Pravilnom tjelovježbom oni će ili u potpunosti nestati ili biti značajno ublaženi. Zbog toga ćete se osjećati bolje i rasterećeno i bit ćete u mogućnosti kvalitetnije obavljati sve zadatke koji su pred vama. Bit ćete bolje raspoloženi i imat ćete više energije, a upravo to je ono što mnogima od nas kronično nedostaje.

Bolje ćete spavati

Redovni vježbači rijetko kada imaju probleme sa spavanjem. Za razliku od vas koji ovo čitate i već ste zaboravili što znači kvalitetan san, oni koji su fizički aktivni, noću spavaju čvrstim snom, a ujutro se bude odmorni i spremni za novi dan.

Družit ćete se s ljudima

Mnogima je dobro poznat osjećaj sjedenja ispred laptopa po 10 ili čak 12 sati dnevno. Ne družimo se s obitelji, kolegama, prijateljima… Nemamo vremena za dugačka ispijanja kava u kafićima niti za kućna druženja jer nam se to ponekad čini kao gubljnje vremena. No, komunikacija s ljudima je od krucijalne važnosti za naše mentalno zdravlje, a gdje drugdje ćete sigurno biti u kontaktu s ljudima nego na treningu?

Poboljšat ćete pamćenje

Kako navode brojni izbori, redovnom tjelovježbom poboljšavamo pamćenje, možemo se brže i bolje koncentrirati na radne zadatke te bolje učimo. Ako se osjećate ekstrademotivirano i rastreseno, uvedite laganu tjelovježbu u dnevnu rutinu, a pozitivni rezultati stići će vrlo brzo.

Foto: Pixabay/ Instagram

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više