Vedrana Jelušić: Poduzetnice su neiskorišteni generator ekonomskog rasta

S obzirom da su Privredna banka Zagreb i Raiffeisen banka započele s programom financiranja za poduzetnice u suradnji s EBRD-om, to je bila prilika za razgovor i sa direktoricom EBRD-a za Hrvatsku, Vedranom Jelušić.

I u Hrvatskoj se budi poduzetništvo među ženama

Poticanje žena u poduzetništvu nije samo pitanje društvene osjetljivosti već i pitanje poticanja ekonomskog rasta i od tuda polazi angažman EBRD-a na ovom području.

“Poduzetnice su doista prepoznate kao pokretači ekonomskog rasta, posebno u Americi, ali i nekim europskim zemljama, s obzirom na stečeno obrazovanje, brojne vještine, sklonost suradnji s istraživačkim centrima, a trenutno niži stupanj uključenosti u poduzetništvo. Stoga, velik broj zemalja radi na stvaranju institucionalnog okvira koji  potiče poduzetništvo među ženama.” kaže Vedrana Jelušić.

Dok u SAD-u i Kandadi već neko vrijeme žene pokreću više biznisa, trend se polako pokreće i u Europi. “U Velikoj Britaniji se pokazalo da 5 od 15 nezaposlenih žena pokrene svoj posao u odnosu na 1 od 15 nezaposlenih muškaraca, i to često uz jednu trećinu skromnija financijska sredstva, što odražava i poduzetnički potencijal i hrabrost, a  istraživanja Federation Small Businesses ukazuju da bi Velika Britanija, kada bi dosegla isti nivo poduzetništva kao u Americi, mogla kroz poduzetništvo žena kreirati 900,000 novih firmi, stvarajući dodatnu vrijednost gospodarstvu od 25 milijardi eura. Njemačka pak procjenjuje da bi zatvaranjem rodnog jaza na tržištu rada mogli ostvariti 11% veći BPD.” ističe Vedrana.

Srećom i u Hrvatskoj žene sve više prepoznaju poduzetništvo kao karijernu opciju, pa je tako prema GEM reportu u 2015. po prvi puta TEA indeks porastao dok je za muškarce prvi puta u padu.

EBRD predvodnik “gender intelligent” financiranja u Europi

Financijske institucije u SAD-u i Kanadi već posljednjih 30 godina prepoznaju specifičnosti žena u biznisu i na strani investicija i na strani kredita i svoje poslovanje su prilagodili tako da su “gender intelligent”, a EBRD je predvodnik ovog pristupa u Europi.

“Mi kroz naš program za poduzetnice zajedno s bankama, koje su iskazale interes, radimo na razvijanju što boljeg pristupa te međusobnom umrežavanju. EBRD je uspostavio program za poduzetnice u 18 zemalja, uključujući i Hrvatsku te je do sada pružio podršku za preko 10,000 malih i srednjih poduzeća koja vode žene.”

Naš program upravo ukazuje na  strateški potencijal i potrebu za posebnim pristupom, kombinirajući savjetodavne usluge (od razvijanja poslovnih vještina i savjetovanja do mentoringa), ističe Vedrana Jelušić te dodaje da su  EBRD-u proriteti zemlje u kojima su nivo poduzetništva i stupanj razvijenosti financijskih tržišta niži; kao npr. u Azerbajdžanu gdje je svega 18% firmi u ženskom vlasništvu.

“Do sada je osigurano oko 600 milijuna eura financiranja EBRD-a, od čega je većina, u iznosu od oko 475 milijuna eura, financirana preko lokalnih komercijalnih banaka uz 64 milijuna eura podrške donatorskih sredstava.”

EBRD je u Hrvatskoj 2012. godine započeo s programom savjetodavnih usluga poduzetnicama koji je trajao dvije godine.  S podrškom donatorskih sredstava sufinancirano je oko 50 savjetodavnih projekata, te održano 6 edukacija za početnice i etablirane tvrtke, na kojima je sudjelovalo oko 130 poduzetnica diljem Hrvatske. Program je uključivao i mentoring preko Cherie Blair zaklade u trajanju od 12 mjeseci , a ukupno je u programu sudjelovalo oko 190 poduzetnica.

Vedrana Jelušić

Od jeseni kreće nova kampanja

“2015. razvili smo novi program koji uz savjetodavne usluge i razvijanje poslovnih vještina uključuje i financiranje, jer se upravo pristup financiranju smatra jednom od glavnih prepreka, posebno kod malih i srednjih poduzeća. Krajem prošle godine potpisane su dvije kreditne linije posvećene isključivo poduzetnicama s PBZ i još jednom bankom, u ukupnom iznosu od 15 milijuna eura. Do sada je oko sto poduzetnica sudjelovalo u ovom novom programu. U sklopu programa oko 30 tvrtki je dobilo priliku poslovnog savjetovanja, a  održana su i tri poslovna seminara za unaprjeđenje poduzetničkih vještina vezano za digitalno poslovanje, financijski menadžment i liderstvo koje je pohađalo oko 50 poduzetnica.”

Od jeseni kreće marketinška kampanja o programu, financiranju i savjetodavnoj podršci, a do kraja godine predviđeno je još 10 projekata poslovnog savjetovanja, te i šest seminara o programu.  Za 2017.  osigurana su dodatna donatorska sredstva za oko 25 projekata poslovnog savjetovanja, dva poslovna seminara te programi coaching-a i mentoringa.

Financijske institucije trebaju i žene na vodećim pozicijama

Istraživanja pokazuju da bi negativni učinci financijske krize bili blaži ili možda do nje ne bi došlo da su uprave banaka imale više žena. Kod fondova rizičnog kapitala pokazalo se da ženski startupovi imaju veće šanse da dobiju investiciju i da ostvare uspješan exit ako ti fondovi imaju i žene na vodećim pozicijama.

Vedrana Jelušić se slaže da je za bolje razumijevanje tržišta i općenito bolje rezultate banaka nužno povećati broj žena na vodećim pozicijama.

“Vjerujem da je zakonski okvir potreban kako bi se postigla tranzicija u nekom srednjem roku. Žene, ne samo što čine preko 50 posto visoko obrazovanog kadra i donose većinu odluka o potrošnji domaćinstva, već ostvaruju i izuzetne rezultate na poslovnim školama i poslijediplomskim studijima  u Hrvatskoj i u inozemstvu. Nakon što samoregulirajuće mjere nisu dale zadovoljavajuće rezultate, određene zemlje članice odlučile su se za uvođenje kvota.  Ovaj pristup polučio je rezultate i ostvario značajno poboljšanje rodne ravnoteže u nadzornim odborima, s najboljim rezultatima u Francuskoj, s porastom od 17 posto, u Nizozemskoj od 10 posto te u Njemačkoj od skoro 9 posto.  Dakle, rezultati su najvidljiviji u zemljama koje su propisale vrlo precizne kvote od 40 posto (Francuska) i 30 posto (Njemačka) za nadzorne odbore svih uvrštenih društava u svoj zakonodavni sustav.

Međutim, pored zakonskog reguliranja, bitna je i snažna politička volja i podrška ovoj pozitivnoj promjeni. Danas govorimo o ženama, no situacija bi u budućnosti  mogla biti i obrnuta.” ističe.

Mentoringom do novih liderica i novih poznanstava

Mentoring je jedna od važnih karika u razvoju budući liderica, pa je tako Vedrana Jelušić mentorica jednoj od pobjednica u našem projektu Future leaders. ” Mentorica sam nekoliko poslovnih žena, vrlo uspješnih i samopouzdanih. Rekla bih, u našem slučaju, da je to ugodno poslovno druženje, ali vrlo povjerljivo, tijekom kojeg  osoba s vama dijeli svoja poslovna razmišljanja, ali i vi s njom dijelite svoja. Vjerujem da se kroz mentorstvo i osobno razvijamo te da uspjeh mentorstva ovisi o međusobnom povjerenju i osobnoj kompatibilnosti mentorskog para. Također, kroz mentorstvo širimo i međusobna poslovna poznanstva.”

Mentoring je koristio i njenoj karijeri. “Za svog prvog mentora izabrala sam managera kojeg sam cijenila poslovno, ali iznad svega imala veliko povjerenje da će razgovori ostati samo „naši“. Trenutno nemam “formalnog” mentora, ali ima nekoliko žena čije poslovno mišljenje cijenim.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -