Veliki mjuzikl Mamma Mia! konačno u Zagrebu

Nakon njujorškog Broadwaya i londonskog West Enda, nakon brojnih izvedbi u svijetu i 52 milijuna oduševljenih gledatelja, najpoznatiji mjuzikl današnjice Mamma Mia! gledat ćemo u Zagrebu, na Kaptolu, u Komediji, na hrvatskom jeziku!

Veliki hit Mamma Mia!

Velike hitove planetarno popularne pop-grupe ABBA na domaćim daskama izvodit će posebno odabrane glazbene snage predvođene redateljskom palicom Igora Barberića uz orkestar kojim će ravnati Dinko Appelt. Visoko je postavljena ljestvica odabira glavnih uloga te su glumci i suradnici kazališta Komedija prošli strogu i napornu audiciju kako bi sve u konačnici zvučalo prema standardima licence originalnog mjuzikla. Prva je na redu prilagodbi bila prijevod s izvornog engleskog na hrvatski jezik koji  je prilagodio Dražen Bratulić. U skladu s pravilima licence pripremao se dizajn pozornice koji potpisuje Dinka Jeričević te kostima koje je osmislila
Mirjana Zagorec. Svaki detalj morali su odobriti nositelji originalnih prava, a posebno se vodilo računa o kvaliteti izvedbe glazbenih hitova. Autori hrvatske izvedbe popularnog mjuzikla odlučili su neke od glavnih vokalno-plesnih uloga povjeriti Vandi Winter, Danijeli Pintarić, Luki Nižetiću, Renati Sabljak, Damiru Kedži, Đaniju Stipaničevu, Mili Elegović, Ervinu Baučiću te cijelom nizu vrlo strogo provjerenih kvalitetnih pjevača i plesača.

Benny Andersson i Björn Ulvaeus, bivši članovi grupe ABBA, zaslužni su za ovoliki uspjeh mjuzikla, filma i same glazbe. Originalni scenarij potpisuje Catherine Johnson, britanska dramaturginja koja je zaslužna i za scenarij filma Mamma Mia!. Isti se danas smatra jednim od najuspješnijih britanskih hit-filmova, a prodaja DVD-a premašila je sva očekivanja producenata.

Radnja filma i mjuzikla podudaraju se i prate kćer koja uoči svog vjenčanja započinje potragu želeći otkriti identitet svojega oca što je dovodi do tri muškaraca iz majčine prošlosti. U mjuziklu se izvode najveći svjetski hitovi ABBA-e kao što su ‘Super Trouper’, ‘Dancing Queen’, ‘Thank You For The Music‘, ‘The Winner Takes It All‘, ‘SOS‘ i drugi, a tko je na kraju otac morat ćete otkriti sami posjetom jednoj od izvedbi mjuzikla.

Zanimljive činjenice

 • – 1982. djelovala je švedska grupa ABBA koju su najduže činili članovi
  Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad (Frida), Agnetha Fältskog i Björn Ulvaeus,
 • ABBA je tijekom postojanja prodala više od 380 albuma i singlova,
 • izdana je pjesma Mamma Mia! koju su zajedno napisali Benny Andersson,
  Björn Ulvaeus i Stig Anderson, objavljena na albumu naziva ABBA,
 • Ime pjesme izvedeno je iz talijanskog jezika gdje je to uzvik koji se koristi u situacijama iznenađenja, tjeskobe ili uzbuđenja (doslovno, “Majko moja!”),
 • travnja 1999. – premijera mjuzikla Mamma Mia! u kazalištu Prince Edward Theatre
  u Londonu
  ,
 • premijerno je prikazan film Mamma Mia! u kojem naslovne uloge tumače Meryl Streep i Pierce Brosnan,
 • Mjuzikl je do danas izveden u više od 40 zemalja na svih 6 kontinenata.

Nositelj je licencnih prava za područje bivše države nekad poznati slovenski skijaš Jurij Franko koji je prava za izvedbe ustupio kazalištu Komedija za područje Hrvatske i susjedne nam Bosne i Hercegovine na razdoblje od dvije godine, tako da ćemo u mjuziklu Mamma Mia! uživati i naredne dvije sezone i to ne samo u Zagrebu, već i na brojnim gostovanjima koja su u planu.

Odmah nakon premijere u matičnom kazalištu 18. i 19. lipnja, mjuzikl  26. lipnja gostuje na opatijskoj Ljetnoj pozornici, a zasigurno spektakularno uprizorenje izvedbe jednog mjuzikla, u hrvatskim i svjetskim razmjerima, doživjet će u pulskoj Areni 5. srpnja.

Komedija ovime najavljuje svoju obljetničku sezonu u kojoj će Kazalište proslaviti 65 godina.
Bit će veselo, raspjevano, rasplesano i šareno kako to zna samo Komedija.

Foto: Press Kazalište Komedija

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više