Vesna Skala i Šime Babin oduševljavaju projektom malih dizajniranih kuća Casetta za prosječnog čovjeka

Vesna Skala i Šime Babin bave se arhitektonskim projektiranjem preko tvrtke Studio Babin d.o.o. iz Pule, koja je dio grupacije Skala Babin. Naziv ove grupacije je upravo po prezimenima glavnih pokretača svih ideja i projekata koje rade.

Vesna Skala je diplomirana ekonomistica i suradnica na tom projektu, a Šime Babin je projekant te ujedno i autor konceptualnog projekta Casetta. Ovaj dvojac je osim u poslovnom, i u životnom partnerstvu.

Konceptualni projekt Casetta

Svoje su arhitektonsko ostvarenje nazvali projekt Casetta, a izgradili su ga kao konceptualni projekt. Iako im se ured nalazi u Istri, jedni su od rijetkih koji rade i izvan Istre. Često rade u Dalmaciji i na otocima, a ono po čemu su prepoznatljivi je njihov arhitektonski rukopis, koji je prije svega suvremen, mediteranski, s velikim staklenim stijenama i otvorenim terasama. Osim toga, uspješno sljubljuju suvremeni dizajn s elementima tradicije te tako povezuju moderno i hladno.

Villa Casetta

Svojim su projektom malih dizajniranih kuća pokušali širem krugu ljudi ponuditi koncept stanovanja koji se polako zaboravlja. Riječ je o stanovanju u prizemlju, u kući po mjeri jedne prosječne obitelji.

„U kuću smo pokušali ugraditi sve potrebne sadržaje, tako da kuća ima prostrani dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom, dvije ili tri spavaće sobe (prema želji klijenta) dvije kupaonice, ostavu i kotlovnicu, te ulazni predprostor. Neto stambena površina je 120  do 140 m2, ovisno o broju soba, bruto površina cca 200 m2. Svaka kuća ima i svoj bazen. Okućnice su prostrane i kreću se od 1.800 m2 do 2.200 m2 po svakoj kući“, rekli su nam.

Villa Casetta

Kuće su također idealne i za turističku rentu, a njihova ideja je i da kuće bude nisko-energetska.

„Sunčeva energija je besplatna, svakako je treba upotrijebiti. Smatramo kako je to u današnje vrijeme imperativ. Imperativ je i vlastiti vrt. Vrt je, pored koristi za vlastitu zdravu prehranu, ujedno i lijek za dušu. Smatramo da bi ga trebao imati svatko tko ima kuću. Slijedeći takva razmišljanja, ekološke ideje, ideje štednje prostora i resursa povezali smo se s drugim tvrtkama, udrugama i građanima pojedincima – u Zadrugu za etično financiranje, koja je osnivač prve Etične banke u Hrvatskoj, a koja je upravo pred osnivanjem. Banka će, prije svega služiti za financiranje projekata za potrebe članova Zadruge, od kojih će, među ostalim i ekološki projekti biti zastupljeni.”

Kuće dizajnirane za prosječnog čovjeka

Vesna Skala i Šime Babim su dobitnici i nekoliko značajnih priznanja, a posebno se ponose s European Property Award koju su osvojili 2013. godine u Londonu, za ostvarenje vila Zara u Zadru.

A sada su se okrenuli projektu male dizajnirane kuće, dostupne prosječnom čovjeku. Na taj način žele potaknuti ljude da naprave iskorak ka lijepom i udobnom stanovanju, ali i da pritom iskoriste sva suvremena znanja u pogledu uštede energije i zdravog života.

Villa Casetta

Uz to, obavljaju i arhitektonski nadzor, kako bi svaki detalj bio izvediv na način kako je zamišljeno i projektirano. Ovaj projekt se gradi u blizini mjesta Sveti Petar u Šumi, u srcu Istre, na terenu od preko 20.000 m2, na kojem postoji stoljetna hrastova šuma. Ukupno će biti izgrađeno 11 takvih kuća koje će služiti vlasnicima, brojnoj obitelji i kao turistički resort sa svrhom turističke rente, ali dio kuća biti će i  na prodaju.

Villa Casetta

Za kraj, ovi se poduzetnici nadaju da će i drugi prepoznati ideju da se kod gradnje vodi briga o ekologiji, arhitekturi, štedljivosti, umjerenosti i zdravlju, bez obzira bilo to za osobno stanovanje ili poslovne svrhe.

Za više informacija o ovom projektu, posjetite www.skalababin.hr

Foto: Skala Babin grupa

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više