Kako dobro izgledati prilikom video intervjua?

Veliki se broj razgovora za posao s potencijalnim poslodavcem odvija putem video intervjua (kao Skype), naročito ako imate razgovor za posao za radno mjesto u inozemstvu. Naravno da nećete putovati na razgovor, primjerice u Njemačku, već će poslodavac napraviti s vama video intervju.

Kako ostaviti profesionalni dojam prilikom video intervjua?

Što obući? Kako se našminkati? Kamo gledati? To su česta pitanja osoba koje se pripremaju na video intervju. Kelsey Manning daje nekoliko savjeta kako izgledati dobro prilikom video intervjua.

Kako se našminkati?

Prvo i najvažnije, trebate izabrati podlogu za puder primjerenu vašoj koži. Dobra podloga za puder će onemogućiti da vam se koža sjaji.

Nakon što stavite podlogu, uzmite korektor. Korektorom prekrijte sve što niste uspjele s podlogom, kao što su prištići ili podočnjaci ispod očiju. Za kraj stavite malo pudera i rumenila kako biste na obrazima dobile malo boje. Naravno, u umjerenim količinama.

Šminka, tj. sjenilo za oči i ruž za usne, neka bude u prirodnim tonovima. Stavite dva sloja maskare, a olovku za oči možete koristiti ako želite. Samo pripazite kako je koristite – stavite veoma tanki sloj.

Za kraj, šminku stavite u istoj prostoriji, tj. na istom osvjetljenju na kojem ćete biti prilikom video intervjua. Ovo je veoma važno jer izgled šminke uvelike ovisi o osvjetljenju.

Osvjetljenje je najvažnije!

Prvo i osnovno pravilo kojeg se morate pridržavati prilikom video intervjua je da izbjegavate fluorescentna svijetla. Ona će vam uništiti sav trud koji ste uložile u šminku. No, ako nemate drugog izbora i ne možete izbjeći fluorescentno svijetlo, uzmite malo noćnu lampu i smjestite je na stol ispred sebe. Pokušajte namjestiti lampu u položaj u kojem će svijetlo najbolje obasjati vaše lice i neutralizirati fluorescentno svijetlo.

Drugo pravilo kod osvjetljenja je da ne sjedite direktno ispred izvora svijetla. Tako će osvjetljenje padati na pozadinu prostorije, a vi ćete ostati u sjeni.  Idealno bi bilo kada biste imali prostoriju koja ima najmanje dva izvora svijetla. To može biti svijetlo na plafonu, na podu ili stolna lampa. Neka svijetlo bude barem pola metra od vas i mjesta gdje ćete imati video intervju.

Pripremite kameru i potrebne dokumente

Namjestite kameru kako biste pronašli najbolji kut u kojem će se vidjeti vaše lice, pokreti ruku i uspravno držanje. Ako vam je kamera prenisko, stavite ispod laptopa ili monitora s kamerom nekoliko knjiga kako biste dobili primjerenu visinu. Prije nego intervju započne, provjerite brzinu internetske veze, sliku, ton i kameru.

Prilikom intervjua gledajte u kameru umjesto u ekran. Tako ćete ostaviti dojam da gledate direktno u osobu s kojom razgovarate.

Ako mislite da ćete tijekom intervjua morati poslati neke svoje podatke, portfolio radova i slično, imajte sve dokumente spremne za slanje u slučaju da vas potencijalni poslodavac zamoli da ih pošaljete.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -