Vodič za savršeni vikend u centru Zagreba!

U Zagrebu postoje mnoge stvari u kojima mogu uživati i mještani i turisti. Budući da je glavni grad, te najveći poslovni, politički i studentski centar u Hrvatskoj, u Zagrebu se uvijek nešto događa. Za razliku od većine gradova na obali, Zagreb “živi” cijelu godinu.

To je grad s opuštenom atmosferom, odličnim restoranima, razvijenom scenom craft  piva te jakom kulturom ispijanja kave. U ovom članku donosimo prijedloge mjesta koja biste trebali posjetiti, kao i ideje za smještaj i ručak u centru grada.

Smještaj u centru grada

Ako planirate izlet ili putovanje u Zagreb i tražite smještaj u centru koji vam omogućuje lakši pristup većini nezaobilaznih gradskih atrakcija, savjetujemo da pogledate ponudu Hotela Dubrovnik. Riječ je o hotelu u samom srcu grada, na trgu bana Jelačića, koji svoju tradiciju njeguje već 90 godina. Na ovaj će vam način sve biti na dohvat ruke: nezaobilazni Cvjetni trg na kojemu možete uživati u tradiciji ispijanja kave, Ilica koja vrvi dućanima u kojima možete kupiti sve što vam je potrebno, te odličan American Steak & Grill House, gdje možete predahnuti od razgledavanja uz ukusna i pristupačna jela za svake nepce!

Ono što ovaj hotel čini posebno neodoljivim je jedinstveni ambijent s pogledom na glavni gradski trg i brojne pogodnosti kojima neprestano daju do znanja da su im gosti na prvom mjestu. Zainteresiranim posjetiteljima nude uslugu prijevoza iz zračne luke ili do nje.

vikend u zagrebu

Povezano: 3 malo drugačija jela koja možete probati u centru Zagreba

Istražite Gornji Grad

Popločene uličice, očaravajuće zgrade, povijesno okruženje, i skrivena stepeništa – Gornji Grad vas lako može očarati. Ako želite osjetiti i vidjeti stari dio grada, ovo je mjesto kojim trebate započeti svoj obilazak. Do gornjeg grada možete doći na različite načine, a najbrži su Zakmardijevim stubama koje spajaju Strossmayerovo šetalište s Radićevom ulicom te uspinjačom. Za koji god put se odlučili, ovaj je obilazak vrijedan vašeg vremena.

Posjetite Dolac i probajte craft pivo na Opatovini

Ako se sa glavnog zagrebačkog trga, bana Josipa Jelačića, Splavnicom uputite prema velikom stepeništu, doći ćete do popularne zagrebačke tržnice Dolac. Na vrhu stepeništa dočekat će vas kip kumice Barice i mnogobrojni prugasti kišobrani, a tržnica će zadovoljiti sve vaše potrebe za voćem, povrćem, sirom i mesom. Šetnju nastavite prema Zagrebačkoj katedrali, najznačajnijoj hrvatskoj gotičkoj sakralnoj građevini.

Ako ste ljubitelj craft piva, preporučujemo vam da provjerite barove u ulici Opatovina, u kojima ćete, između ostalih, pronaći Craft Room te Tolkien’s house. Ispijanje hrvatskog craft piva postalo je jedna od najboljih zagrebačkih stvari!

Posjetite spomenik parkovne arhitekture Botanički vrt

Ova je omiljena destinacija šetača i ljubitelja flore smještena u samom centru grada, u blizini popularnog gradskog trga Zrinjevac te Trga kralja Tomislava. Postoji već 130 godina, a zahvaljujući tadašnjim vlastima, ovaj je istraživački centar ujedno i javni park. Grad je tada donirao zemlju Sveučilištu kako bi napravili vrt i nastavili istraživanja, ali pod jednim uvjetom – da vrt bude javno dostupan. Hrvatski se botaničari do današnjeg dana drže ovog sporazuma, zbog čega je ulaz u park besplatan.

Zbog svoje značajne obrazovne, kulturne, povijesne i turističke vrijednosti i sveukupne važnosti za grad Zagreb i Republiku Hrvatsku, Botanički je vrt 1971. proglašen spomenikom parkovne arhitekture. Nekoliko minuta šetnje od Botaničkog vrta nalazi se i Hrvatsko narodno kazalište, prekrasna neobarokna građevina, te Muzej Mimara.

vikend u zagrebu

Prošetajte misterioznim tunelom Grič

Tunel Grič dio je mreže tunela grada Zagreba. Nedavno je pretvoren u turističku atrakciju i nerijetko ugošćuje različite izložbe i događaje. Sagrađen je 1943. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, a služio je kao sklonište od čestih bombardiranja. Ulazi i izlazi nalaze se u Ilici 8, Tomićevoj ulici 5a, Mesničkoj 12, te Radićevoj 19. Ovo je jedini tunel koji je otvoren za javnost.

Otkrijte lijepu stranu Mirogoja

Nemojte da vas obeshrabri činjenica da je riječ o groblju. Nalazi se desetak minuta vožnje sjeverno od središta grada (ili tridesetak minuta šetnje) i jedno je od najljepših groblja u Europi. Smješten je u podnožju Medvednice i projektiran 1876. od strane austrijskog arhitekta Hermana Bolléa, koji je stvorio brojne zagrebačke građevine. Veličanstvene arkade, s nizom kupola, izvana podsjećaju na tvrđavu, zbog čega ne čudi da ovo mjesto posjećuju brojni turisti i mještani.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -