Hrvoje Prpić – Zašto trebamo više žena u virtualnoj stvarnosti?

Jeste li ikada čuli za Jacquelyn Ford Morie? Jacquelyn je znanstvenica, učiteljica i ono najvažnije, pionirka virtualne stvarnosti. Dobro ste pročitali – žena. Ona je stvarala virtualnu stvarnost mnogo prije nego se Palmer Luckey uopće rodio. Njezina kompanija, osnovana prije dvije godine, trenutno radi na razvijanju doživljaja virtualne stvarnost za NASA-u.

Žene u virtualnoj stvarnosti

Pokušao sam pronaći više žena u virtualnoj stvarnosti, ali moram biti iskren i reći da ih nema baš mnogo. Čini se da ih je bilo nešto više prethodnih godina. Međutim, zbog velikih troškova stvaranja bilo čega što uključuje virtualnu stvarnost, nisu dalje razvijale svoj rad.  Šteta.

Vrijeme je za promjenu!

Nadam se da će se to uskoro promijeniti. Definitivno trebamo rodnu različitost u toj industriji. Podrška lokalne zajednice je također bitna kako bi to uspjelo jer čitam da se mnoge žene boje da neće imati dovoljno vremena za obitelj ako se uključe u industriju tehnologije.

Kraljice virtualne stvarnosti

Ovo su neke iznimne žene koje sudjeluju u razvijanju virtualne stvarnosti:

„Virtualna stvarnost će promijeniti sve oblike digitalne komunikacije.“

Naišao sam na odličan digitalni panel sa ženama koje rade nevjerojatne stvari u virtualnoj stvarnosti. Ako pronađete vremena, poslušajte njihovu diskusiju. Ovo su žene koje su uključene u panel i možete ih pronaći online: Anarghya VardhanaJody MedichJazmin CanoNathalie Mathe.

Nadam se da će inspirirati druge žene da se priključe svijetu virtualne stvarnosti.

Zašto trebamo žene u virtualnoj stvarnosti?

Zašto generalno trebamo više žena u tehnologiji i virtualnoj stvarnosti? Jer postoji veliki manjak inovacija u sub-industrijama orijentiranima prema ženama te će ljudi biti manje voljni osnovati kompaniju u sub-industriji koja nije povezana s njima. Također, žene pristupaju rješavanju problema na drugačiji način. One su više fokusirane na dizajn, empatične i emocionalne.

2013. godine napravljeno je istraživanje u kojem je prikazano kako žene odlučuju o 85% odluka o kupnji. One odlučuju o 4,3 od 5,9 bilijuna dolara ukupne potrošnje američkih kupaca. Istraživanje je također pokazalo da su žene najveća ekonomska sila u SAD-u, ali i na svjetskoj razini.

Nadalje, one čine većinu vlasnika uređaja s pristupom internetu, kao čitači, uređaji za zdravlje i GPS. Tako da žene posjeduju većinski dio tehnologije.

Podijelit ću s vama dva citata utjecajnih žena zbog kojih bi se većina nas trebala zamisliti, a nadam se i učiniti nešto povodom toga.

„Prihvatili smo edukaciju kao sredstvo uzdizanja iznad ograničenja koje su nam predrasude društva nastojale nametnuti.“ – Evelyn Boyd Granville, jedna od prvih crnkinja u SAD-u s doktoratom iz matematike, a kasnije je postala analitičarka i developer za projekte Vanguard i Mercury u IBM-u.

„Naša putovanja, kao žena industrije, tehnologije ili usluga, su usamljena i prepuna prepreka nepoznatih muškarcima. Suočavamo se s izborom i odlukom specifičnom za naš spol –hoćemo li ili nećemo imati djecu i ako odaberemo djecu, moramo se „rascijepati“ da odgojimo djecu bez da izgubimo putanju svog karijernog puta.“, Lynn Tilton, poslovni magnat i investitorica, CEO Patriarch Partners, holding kompanije koja upravlja sa 75 drugih kompanija s više od 8 milijardi dolara prihoda.

Izvor: članak preuzet s LinkedIna, autor Hrvoje Prpić

Foto: Flickr/ Nan Palmero

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više