Znate li tko je virtualni asistent i kako se razlikuje od zaposlenika?

Postoji li netko tko još nije čuo za virtualne asistente? Za one malobrojne među vama koji nisu upoznati s konceptom najjednostavnije ih možemo približiti kao ljude koji pružaju svoju uslugu na daljinu. Što se tiče vrste poslova koje obavljaju, najčešće se tu radi o raznim administrativnim poslovima, ali virtualni asistent može biti specijaliziran i za pružanje drugih usluga, poput npr. prodaje ili marketinga.

One glavne razlike navest ćemo u nastavku teksta kako bi vam ih pojasnili, a možda vam i pomogli pri donošenju odluke kakvu vrstu pomoći angažirati za vaš biznis, ukoliko ste u fazi svog poslovanja da vam je pomoć potrebna i odlučili ste ju angažirati.

Što razlikuje virtualne asistente od zaposlenika?

Kada angažirate usluge virtualnog asistenta, plaćate ga samo za stvarno odrađen posao, sukladno potrebama svog poslovanja, za određeni broj sati tjedno/mjesečno ili za određeni projekt. Na taj način troškovi su puno niži nego da plaćate zaposlenika na puno radno vrijeme.

Jedno zanimljivo istraživanje pokazuje da je prosječan radnik produktivan manje od 3 sata dnevno, bez obzira koliko vremena provode na radnom mjestu. Većina radnika odradi oko 3 produktivna sata, a ostatak radnog vremena provede na društvenim mrežama, razgovarajući s kolegama, telefonirajući ili čak tražeći novi posao. A pri tome ga plaćate za punih 8 sati rada. Računica je jasna, zar ne?


Pročitajte još: 5 savjeta kako učinkovito delegirati posao!


Gdje radi virtualni asistent?

Virtualni asistent radi iz svog prostora, sa svojim resursima, pa prilikom angažiranja usluga virtualnog asistenta ne morate brinuti o uredu, mjestu za rad, računalu, uredskom priboru….

Za razliku od njega, zaposleniku ste dužni osigurati i opremiti mjesto rada, kao i osigurati sredstva za rad, što zasigurno povećava troškove.

Što je s radnim vremenom i učinkovitošću?

Virtualni asistenti imaju fleksibilno radno vrijeme, sukladno dogovoru s klijentom, a zaposlenik će svoje poslove odraditi za vrijeme svog radnog vremena, bez obzira na eventualne izvanredne situacije ili okolnosti u kojima bi vam pomoć trebala neodgodivo, ali izvan radnog vremena.

Cijela procedura angažiranja virtualnog asistenta je vrlo jednostavna, nakon što dogovorite dio posla koji želite outsourcati virtualnom asistentu te dogovorite uvjete i potpišete ugovor, VA može započeti s radom. Isto tako, ukoliko niste zadovoljni suradnjom, iz bilo kojeg razloga, jednostavno ćete ugovor o poslovnoj suradnji raskinuti.

Čitav proces zapošljavanja, od objave oglasa, proučavanja CV-a, razgovora s kandidatima kroz prvi, drugi, treći selekcijski krug, zahtjeva puno vremena i energije. Uz to, tu je uvijek briga o plaći, doprinosima, godišnjim odmorima, bolovanjima, itd.

Obzirom da virtualni asistent i sam vodi svoj posao, važno mu je da svoje zadatke obavlja učinkovito, te da su njegovi klijenti zadovoljni pruženom uslugom. S druge strane, zaposlenik je plaćen za puno radno vrijeme bez obzira na učinkovitost.

Virtualni asistent i njegova stručnost

Virtualni asistenti su većinom stručnjaci u svom području rada, sa mnogo godina iskustva, tako da kada angažirate njihove usluge možete biti sigurni da će posao biti obavljen stručno i profesionalno.

Nerijetko zaposlenik treba dodatnu edukciju ili obrazovanje za obavljanje posla na radnom mjestu na koje je zaposlen, što stvara dodatni trošak, a i potrebno je određeno vrijeme dok zaposlenik stekne dovoljno iskustva i znanja da bi samostalno obavio potreban posao.

Ako uzmemo u obzir sve navedeno u ovom tekstu, lako je zaključiti da je daleko isplativije angažirati virtualnog asistenta nego zaposliti radnika, te na taj način uštedjeti novac, vrijeme i energiju, a ujedno dobiti potrebnu pomoć kako bi poslovali produktivnije i profitabilnije.

Slažete li se?

Fotografija: Corinne Kutz/Unsplash

Autorica: Irina Malogorski, vlasnica obrta Office

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Epson slavi 80 godina poslovanja otvaranjem Suwa Epson muzeja i posebne...

Seiko Epson Korporacija, koja slavi svoju 80. godinu poslovanja, trebala bi otvoriti Suwa Epson muzej u sklopu svoga korporativnog sjedišta u...
- Advertisment -