Više od polovice Britanki seksualno je uznemiravano na poslu

Prema najnovijem istraživanju, više od polovice Britanki seksualno je uznemiravano na poslu. Istraživanje Kongresa sindikata (TUC) i ženske skupine „Svakodnevni seksizam“ pokazalo je i da njih gotovo 80 posto nije incidente prijavilo poslodavcu.

Incidenti se ne prijavljuju jer ih ne bi shvatili ozbiljno

Gotovo četvrtina ispitanica smatra kako ne bi bile shvaćene ozbiljno kad bi prijavile uznemiravanje.

Istraživanje koje je provedeno na 1533 žene u dobi od 18 do 65 godina pokazuje kako mlade žene do 24 godina lošije prolaze od ostalih dobnih skupina. A u 9 od 10 posto slučajeva počinitelj je bio muškarac.

Voditeljica TUC-a Frances O’Grady rekla je za BBC Radio 4 kako seksualno uznemiravanje na radnom mjestu dovodi žene do osjećaja srama i straha te kako je ovo zapravo skandal, jer čini žene jadnim na poslu gdje samo žele raditi i da ih se poštuje.

Otprilike jedna od pet ispitanica (njih 17 posto) rekla je da ih je uznemiravao izravno nadređeni.

Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu odnosi se i na neprimjerene komentare i viceve o seksualnom životu kolege, kao i neželjena diranja, grljenja i ljubljenja, pa čak i zahtjeve za seksualne usluge.

Čak 28 posto ispitanica bile su predmet komentara seksualne prirode o svom tijelu ili odjeći, petina ispitanica pretrpjela je neželjene verbalne seksualne komentare na poslu, dok je 12 posto doživjelo neželjena dodirivanja ili pokušaje da ih se poljubi na poslu.

Kako žrtva seksualnog uznemiravanja može reagirati?

Prema pisanju BBC-a, postoji nekoliko načina kako žrtva može reagirati u takvoj situaciji. Ukoliko smatrate da je to moguće, pokušajte razgovarati s počiniteljem i reći mu da prestane to raditi. Obavijestite svog menadžera o tome što se događa i to u pisanom obliku, s time da kopiju obavezno sačuvate.

Pokušajte razgovarati sa svojim odjelom ili sa sindikatom o tome. Nemojte se bojati zatražiti savjet. Prikupite dokaze vođenjem dnevnika u kojem ćete bilježiti svaki incident, zajedno s vremenom, mjestom i datumom te napomenama tko je što rekao ili učinio, te je li bilo svjedoka. No, ukoliko sve to prođe neuspješno,svom poslodavcu pošaljite pisani prigovor.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -