Vitamin C – vitamin vrijedan zlata

Sigurno ste mnogo puta čuli da je vitamin C važan za zdravlje organizma. No, znate li i zbog čega? Koja je uloga vitamina C i koja je optimalna količina koju biste dnevno trebali konzumirati?

Vitamin C, poznat i pod nazivom askorbinska kiselina pripada skupini vitamina topivih u vodi. Opće poznate su njegove koristi u borbi protiv sezonskih prehlada i gripa, no manje je poznata činjenica da je vitamin C, od svih vitamina topivih u vodi, najsnažniji antioksidans.

Nedostatak i preporučena doza

Dugotrajni nedostatak vitamina C manifestira se umorom, gubitkom apetita, nervozom, pa čak i neurološkim poremećajima poput depresije, te čini organizam podložnim za brojne infekcije.  Potpuni nedostatak vitamina C rezultira krvarenjem desni, ispadanjem zuba, oticanjem zglobova i lomljivošću kostiju, bolešću poznatiju pod nazivom skorbut.

Nekad prije, službeno preporučena dnevna doza vitamina C iznosila je 60 mg. Danas je ta granica pomaknuta na 75 do 90 mg dnevno, ovisno radi li se o muškarcu ili ženi. No, budući da je za prevenciju oboljenja potrebno čak deseterostruko više vitamina C od preporučene dnevne doze, znanstvenici ozbiljno razmatraju povećanje preporučene doze na 100 do 200 mg dnevno.

Vitamin C i oboljenja

Jesen i zima je vrijeme povećane svijesti o koristima vitamina C. Bez obzira radi li se o virusnim ili bakterijskim infekcijama, vitamin C ima važnu ulogu u potpori imunološkog sustava. U razdobljima prehlade i gripe vitamin C pomaže leukocitima u borbi protiv uzročnika infekcije. Iako ne liječi prehladu ni gripu, uzimanje povećane količine vitamina C skraćuje trajanje bolesti i ublažuje simptome. C djeluje i kao prirodni antihistaminik, u dnevnim dozama između 1 i 2 grama, pa je poželjni pratioc u liječenju alergijskih oboljenja. Također, postoji više istraživanja koja potvrđuju koristi povećanog uzimanja vitamina C kod regulacije kolesterola, dijabetesa, srčanih bolesti i kancerogenih oboljenja.

Izvori vitamina C

Vitamin C je neophodan za očuvanje zdravlja i normalnih funkcija organizma. Najbolje ga je unijeti u organizam raznolikom prehranom i izvornim namirnicama. Najbogatiji izvori vitamina C su svježe voće i povrće, a također dolazi u mlijeku, životinjskoj jetri i mesu školjaka.

Citrusi poput naranče (50 mg/100 g), limuna (40 mg/100 g) i grejpa (30 mg/100 g) su poznati i kvalitetni izvori vitamina C, no jedan od najvrijednijih izvora vitamina C nalazimo u šipku (2000 mg/100 g)! Najbogatiji povrtni izvor vitamina C je peršin (130 mg/100 g).

Zanimljive činjenice o vitaminu C

Nekoliko zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o vitaminu C:

1. Askorbinska kiselina se koristi kao dodatak konzerviranim namirnicama kako bi očuvala prirodnu boju i okus.

2. Jedini sisavci koji ne mogu sami sintetizirati vitamin C su zamorci, majmuni i ljudi.

3. Više od 50% ukupne količine vitamina C u voću i povrću gubi se stajanjem.

4. Gotovo je nemoguće predoziranje vitaminom C – većina suvišnog vitamina C se izlučuje urinom.

5. U razdobljima emotivnog ili fizičkog stresa gubitak vitamina C kroz urin je znatno povećan.

6. Najviše istraživan nutrijent na internetu je, pogađate – vitamin C.

Vitamin C u dodacima prehrani

Iako je široko zastupljen u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, često se događa da potrebe za vitaminom C ne zadovoljimo redovnom prehranom.

Uzroci su različiti – od slabe kvalitete namirnica i gubitka vitamina termičkom obradom do oskudnog i prejednoličnog izbora namirnica. Također, na nedostatak vitamina C utječe i nemogućnost ljudskog organizma da ga uskladišti i koristi prema potrebi. Posebno rizične skupine su pušači i pasivni pušači, dojenčad hranjena kravljim mlijekom, trudnice, stariji ljudi i osobe s jednoličnom prehranom.

vitamin c

Članak realiziran u suradnji sa sophia.hr.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više