Vitamin D potreban je svima, a u organizmu ga nikada ne može biti viška

Većina ljudi upoznata je s time da se vitamin D u tijelu stvara pomoću sunca. Ipak pojedine osobe spadaju u rizične skupine kojima se preporučuje njegov dodatni unos. Učinkovitost ovog vitamina uistinu je velika. Zanimljiva je činjenica da ovog vitamina u organizmu ne može biti viška jer je tijelo zaslužno za njegovu regulaciju. Po svojoj strukturi i obilježjima više nalikuje hormonu nego vitaminu. Organizmu je potreban za apsorpciju kalcija. Ukoliko nedostaje vitamina D kalcij se ne može apsorbirat pa to uvelike doprinosi oboljenju od osteoporoze. Istražena je i dokazana njegova djelotvornost i uloga kod malignih oboljenja, autoimunih bolesti (reumatoidni artritis, multipla skleroza, lupus).

Jeste li u skupini kojoj je potreban vitamin D?

Osobe koje nisu često izložene  suncu imaju manjak vitamina D u organizmu.  Sredstva za zaštitu od sunca smanjuju apsorpciju vitamina D. Što je veći zaštitni faktor manje se vitamina D stvara u organizmu. Osobe koje su tamnije puti također imaju otežanu apsorpciju vitamina D pa im se preporučuje unositi ga u obliku dodatak prehrani. U rizične skupine kojima nedostaje vitamin D spadaju trudnice i djeca. Tek rođenoj djeci se daje vitamin D u kapima zbog sprječavanja kasnijeg oboljenja kostiju i pojave drugih bolesti. Doprinosi razvoju i mineralizaciji kostiju.

Stanja koja zahtijevaju unos ovog vitamina

U novije vrijeme dokazana je učinkovitost ovog vitamina u prevenciji i smanjenju rizika od mnogih bolesti. Osobe koje boluju od autoimunih i kroničnih bolesti kao što je primjerice multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis, dijabetes tipa 1, trebaju uzimati ovaj vitamin.

Njegov pojačan unos u slučaju malignih oboljenja poput raka dojke i raka prostate u zadnje vrijeme dobiva na značenju. Pojačan unos vitamina D preporučuje se osobama s bolestima probavnog sustava (Chronova bolest, celijakija, bolesti gušterače). Vitamin D se također preporučuje svim osobama koje imaju slab imunitet i kronične bolesti.

Riba i mliječni proizvodi kao prirodan izvor

Vitamin D u organizmu se najbolje sintentizira pomoću sunčevih zraka. U zimskom periodu njihov utjecaj je znatno manji pa se preporučuje dodatan unos kroz primjerice hranu.

Kako je ovaj vitamin topiv u mastima, masnija hrana je odličan izbor za povećanje njegove koncentracije u tijelu. Najboljim izvorom vitamina D smatraju se riba,  riblje ulje ( ulje bakalara ), losos, tuna i sardine. Sva masnija riba je bogata vitaminom D. Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, gljive i pileća jetrica su također dobri izvori.

Foto: Pixabay, Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više