Kako nakon poroda zdravo smršaviti i vratiti ravan trbuh?

Online mediji nude bezbroj mogućnosti za brz i gotovo čudesan gubitak kilograma nakon poroda. Točku na i stavljaju i medijske zvijezde koje svoje društvene profile pune fotografijama na kojima njihova tijela mjesec dana nakon poroda izgledaju kao da nikada nisu niti bile trudne, a pogotovo kao da su rodile.

Veliki broj mladih majki baš iz tog razloga osjeća veliki pritisak zbog suvišnih kilograma koje su nakupile tijekom trudnoće. Imitiranje medijskih zvijezda, upozoravaju stručnjaci, potpuno je nepotrebno, a čak i opasno. Baš svaka zdrava majka može u razdoblju od 6 do 12 mjeseci na zdrav način izgubiti sve nakupljene kilograme. Evo nekoliko korisnih savjeta!

Pažljivo s kilogramima

Trudnoća je za svaku ženu razdoblje u kojem jednostavno ne može pobjeći pokojem suvišnom kilogramu. Kilogrami se u trudnoći nakupljaju zbog djeteta koje raste u maternici te zbog pripreme tijela na završetak trudnoće i porod, period kada će mu biti potrebno najviše energije.

Unatoč tome, važno je da trudnice pokušaju održati zdravu tjelesnu težinu sve do poroda. Prevelika težina, upozoravaju ginekolozi, znači i veći rizik u samoj trudnoći te pri samom porodu. Istraživanja i praksa pokazali su da uz previše kilograma dolaze i sljedeće komplikacije:

✘ prisutnost bjelančevina u urinu

✘ visok krvni tlak odnosno hipertenzija

✘ šećerna bolest

✘ jako oticanje zglobova i udova

✘ veća mogućnost komplikacija pri porodu

✘ veća mogućnost za carski rez

Jesti za dvoje?

Na pitanje koliko kilograma bi trudnice smjele dobiti ne postoji jedan univerzalan odgovor. To prije svega ovisi o indeksu tjelesne mase svake žene posebno. Zdravo debljanje u trudnoći u prvom redu znači jesti za zdrav razvoj djeteta.

Kilogrami se dobivaju radi djetetove težine, koja u prosjeku iznosi oko 3,5 kilograma. Povećane grudi mogu biti teže za oko 400 grama, maternica koja se razvija teži 1 kilogram, posteljica 700 grama, plodna voda 800 grama i dodatna količina krvi do 1,3 kilograma.

Mnoge trudnice muči i nakupljanje vode u tijelu, što može značiti od 1 pa čak do 5 kilograma više do kraja trudnoće. U drugom tromjesečju buduća će majka dobiti i nešto zaliha masnoće, koja će se nakupljati prije svega radi kasnije potrebe za dodatnom energijom. Obično te masnoće ima za još dodatna 3 kilograma. Okvirni izračun pokazuje nam, dakle, da se trudnica (bez težine nakupljene vode u tijelu) udeblja od 8 – 10 kilograma.

Svaka žena koja prije trudnoće ima normalnu tjelesnu težinu, u trudnoći bi se tako udebljala od 8 do najviše 15 kilograma. One buduće majke koje imaju nešto viška kilograma, za vrijeme trudnoće trebale bi se udebljati od 5 – 8 kilograma jer njihovo tijelo već raspolaže sa zalihom hranjivih tvari koje su potrebne djetetu koje raste u maternici.

O točnim brojkama uvijek se dobro posavjetovati s doktorom koji poznaje sve karakteristike i posebnosti vašeg tijela i trudnoće. Unatoč tome, savjet da trudnica mora jesti za dvoje (u kalorijskom smislu), potpuno je zastario.

Mršavljenje nakon poroda

Osim što baš svaka žena nakon poroda želi „natrag svoje tijelo“, gubitak suvišnih kilograma nakon poroda važan je prije svega radi – zdravlja. U sljedećoj trudnoći prekomjerna težina može značiti rizik za tešku, odnosno težu trudnoću. Isto tako, suvišni kilogrami mogu uzrokovati visok krvni tlak, trudničku šećernu bolest ili teškoće pri samom porodu, a to su samo neki od mogućih problema.

Iako možda ne planirate drugo dijete, gubitak suvišne težine prije svega će biti melem za vaše tijelo, zdravlje i dobro psihofizičko stanje. I da vas utješimo, većina majki već nakon poroda (pogledajte gore dio teksta o dobivanju kilograma) iz rodilišta izađe s 4 – 8 kilograma manje.

Jeste li znali da, ako je vaš porod normalno protekao, određene vježbe ruku i nogu s kratkim serijama ponavljanja možete izvoditi već 24 sata nakon poroda? Doktori kažu da je umjereno gibanje nakon poroda čak i preporučljivo jer sprječava vensku trombozu. S normalnim gibanjem možete započeti otprilike 6 – 8 tjedana nakon poroda jer se u tom periodu svi organi ponovno vrate u normalno, odnosno pretporođajno stanje.

Baš svaka mlada majka može s malo volje i truda izgubiti postporođajne kilograme. Bitno je samo da se mršavljenja prihvatite polako, smireno te bez nerealnih ciljeva koji samo uzrokuju stres i loše raspoloženje.

Na kraju, to neće biti dobro ni za vas ni za vašeg mališana. Prije svega, zbog dojenja, gubitak kilograma nakon poroda mora biti spor, a proces mršavljenja i tjelovježbe pažljivo planirani.

Pravilna i dostatna prehrana

Za početak, jedno upozorenje. Zbog drastičnih dijeta i prebrzog mršavljenja, vaše mlijeko više neće biti hranjivo koliko bi za bebu trebalo biti. U krajnjem slučaju možete čak i ostati bez mlijeka. Prehranu isplanirajte tako da vaše tijelo opskrbi dovoljnim količinama bjelančevina, esencijalnih masnoća, vitamina, minerala te drugih za zdravlje važnih tvari. Uz dostatne količine vode, konzumirajte najmanje tri obroka, a idealno bi bilo kad biste mogli jesti četiri ili čak šest puta na dan. Kako mršavljenje nakon poroda ne bi utjecalo na laktaciju (stvaranje mlijeka), preporučljivo je da prva dva mjeseca nakon poroda ne smanjujete unos kalorija.

Samim dojenjem ćete dnevno potrošiti oko 500 kalorija. Uz normalnu prehranu, to znači da ćete svaki tjedan izgubiti pola kilograma i to bez tjelovježbe.

Takvim gubitkom kilograma provodi se zdravo mršavljenje jer pola kilograma tjedno znači da u godini dana izgubimo 26 kilograma. Umjesto da se opterećujete dijetom, jedite normalno, odradite s djetetom šetnju i prva dva mjeseca nakon poroda dozvolite tijelu da se oporavi.

vježbanje nakon poroda

Za uspješno mršavljenje, osim prehrane, važan je i ritam hranjenja. Ako se već odlučite za smanjeni energetski unos, pazite da svejedno dnevno unesete oko 1500 kalorija. Veći dio ih morate pojesti u prvoj polovici dana, dakle za doručak, užinu i ručak. Nakon poroda, idealna užina je komad voća, čaša običnog jogurta ili kefir. Probiotici će vam pomoći smanjiti nadutost, pospješit će probavu te će vaše tijelo napuniti energijom.

Ručak neka sadrži povrće te ugljikohidrate ili škrob, ali u periodu mršavljenja ne više od 50 g (važemo suh i nekuhan proizvod). Večera neka bude vrijeme za juhe, pečeno i kuhano povrće te meso ili salate. Naravno, potrebno je piti dovoljne količine vode. Ako vam to pričinjava poteškoće, pomozite si tako da si tri plastične boce (0,5 l) napunite vodom, u koju ste dodali malo soka limuna. Na taj ćete način lakše popiti barem 1,5 litru tekućine dnevno.

Ravan trbuh – ostvariv cilj?

Najčešća greška koju žene koje nakon poroda rade ona je da odmah započnu s trčanjem i trbušnjacima. Na žalost, to je potpuno pogrešno. Vježbe za trbuh koje ste mogle izvoditi za vrijeme trudnoće, nakon poroda vam neće pomoći izgubiti masnoće i isklesati trbuh. Takvom vrstom vježbi stvaramo pritisak u trbušnoj šupljini, što će trbuh čak povećati.

Započnite s aktivnijim šetnjama i brzim hodanjem te redovito izvodite Kegelove vježbe. One će vam pomoći ojačati kružne mišiće, koji nadziru protok urina i kontrakcije vagine. Tek kada osjetite da je tijelo spremno, posvetite se vježbama za jačanje trbušnih mišića. U slučaju da vam se zbog trudnoće ravni trbušni mišić (polazi s vanjske strane prsnoga koša i hvata se za gornju stranu preponske kosti) razdvojio, morat ćete vrlo polako krenuti s pravilno odabranim vježbama, inače stanje možete samo pogoršati.

Vaš trbuh može opet biti ravan i trbušni mišići učvršćeni, ali važno je da se tjelovježbe i mršavljenja prihvatite na pametan i zdrav način.

Stručna pomoć za trajne rezultate

Mršavljenje u predjelu trbuha bit će učinkovito samo ako ga se prihvatite u kombinaciji sa zdravom prehranom i tjelovježbom. U Linea Snelli tjelovježba se odvija pod budnim stručnim okom, a sastavljena je od kombinacije intervalne kardio vježbe i vježbi za jačanje mišića. Ipak, ni ovako savjesno vježbanje neće vam pomoći izgubiti masnoće s trbuha ako se uz vježbanje nećete zdravo i pravilno hraniti.

vježbanje nakon poroda

Linea Snella nudi jedini program oblikovanja ženskog tijela na tržištu sa 100-postotnim pismenim jamstvom. Što to znači? To znači da ćete zajamčeno postići rezultate koje ćete postaviti na besplatnom te neobvezujućem savjetovanju. Postavljaju se jasni, realni i mjerljivi ciljevi koji osiguravaju put do željenog rezultata. Prilikom oblikovanja programa koji je u potpunosti prilagođen vašim potrebama i željama, uzima se u obzir i povijest vaše tjelesne težine, trenutni životni stil, način prehranjivanja te vaše želje i očekivanja.

Prijavite se jer pravo je vrijeme za zdrave promjene!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -