Kako da vam rano ustajanje i vježbanje prije posla postane navika?

Vježbanje je zdravo. Toga smo svi svjesni. No, ponekad je teško pronaći vremena i motiva za redovitu vježbu. Nekima bolje odgovara vježbanje rano ujutro, drugima kasnije uvečer. Međutim, kad su vam dani na poslu naporni i jedino što želite je spavati što je dulje moguće, teško je pronaći dovoljno motiva za ranije ustajanje. A ako i ustanete iz kreveta ranije, najčešće vam je prva pomisao kava, a ne vježbanje.

Kako ustati ranije i stvoriti naviku za vježbanje prije posla

Sunčana Seletković, autorica priručnika “15 minuta dnevno do vitkog tijela”, fitness entuzijastica koja stoji iza “BudiFitMama” centra u Samoboru, velika je pobornica vježbanja ujutro.

U svom fitness centru organizira posebne jutarnje treninge koji dugoročno daju bolje rezultate, omogućavaju polaznicima (i polaznicama) bolju organizaciju dana i veću produktivnost, a rezultiraju i ubrzanim metabolizmom, boljim snom i prehranom. Za one koji joj se ne mogu pridružiti u Samoboru održava polusatne treninge preko Skype-a.

Sunčana nam je otkrila nekoliko trikova kako se “natjerati” na rano ustajanje i kako to vrijeme iskoristiti za vježbu.

“Što se tiče samog termina vježbanja, najbolje je odrediti si termine. Nevažno je jesu li jutarnji ili večernji. I tih se termina držati. Jer ako mislimo vježbati kada imamo vremena, to neće biti nikad. Ponekad moramo ukrasti vrijeme samo za sebe”, ističe Sunčana te dodaje kako je “za jutarnje vježbanje najvažnije naviti budilicu i dignuti se kada zvoni, a ne nastaviti drijemati “još 5 minuta””.

Ranije ustajanje neće značiti mnogo, ako se tek ujutro počnete spremati za teretanu, fitness ili trčanje u obližnjem parku.

“Bilo bi dobro da si već navečer pripremite odjeću za trening da vas traženje iste u jutarnje sate ne obeshrabri. Dakle treba imati spremnu odjeću, tenisice i flašicu vode i dignuti se i ne razmišljati da li vam se da ili ne da vježbati”, preporučuje Sunčana.

Mnoge žene kao izliku za jutarnje vježbanje ističu spremanje djece za vrtić ili školu.

“Ako ujutro imate puno posla oko djece, pokušajte navečer sve pripremiti – školske torbe ili vrtićke ruksake već navečer odnijeti u auto, a robicu pripremiti da se dijete može samo obući. Također, pripremiti vlastitu odjeću za ured da možete samo navući na sebe i istrčati iz kuće. Ja sam obično navečer pripremila stol s tanjurima za brz doručak i napravila plan što će se to jutro jesti. Uglavnom tajna je u planiranju unaprijed”, otkriva Sunčana.

Trikovi za lijenčine i neodlučne

Živite li u malom stanu u kojem nemate previše mjesta za vježbanje ili se želite jednostavno maknuti od obaveza i posvetiti sebi, a nikako da se odlučite na to, možda vam pomognu naši savjeti.

Postavite nekoliko alarma

Ne govorimo o dva ili tri, već o njih desetak. Prvi postavite pola sata prije no što bi se trebali ustati. Ako znate da ćete odgoditi alarm, a tako i propustiti priliku za vježbanje, postavite si nekoliko alarma u nepravilnim razmacima. Koristite li mobilni telefon za buđenje, možete i instalirati različite aplikacije koje neće isključiti alarm dok ne obavite neki zadatak – recimo izračunate koliko je 7 puta 9. U rano jutro to može biti pravi izazov.

Upišite si u kalendar

Označite si u svom kalendaru posebno vrijeme za vježbanje. Možete ga označiti nekim vama smiješnim imenom ili jednostavno napisati vježbanje. Na taj ćete način to shvatiti kao obavezu koju ne smijete propustiti.

Dogovorite društvo

Ako ste se dogovorili s prijateljicom da ćete zajedno trčati, manje su šanse da ćete odustati od ustajanja i vježbe. Čak i ako samo napravite krug oko kvarta, to će biti bolje nego da ste obje ostale u krevetu.

Odredite kaznu

Neki puno bolje reagiraju na prijetnju kaznom nego na potencijalnu nagradu koju bi mogli dobiti od vježbanja. Zato se dogovorite sama sa sobom, s partnerom ili prijateljima. Tko propusti termin za vježbanje, ubacuje u “kaznenu škrabicu” 10 kuna. Na kraju mjeseca možete novac donirati u dobrotvorne svrhe ili ga iskoristiti da se počastite odlaskom u kino.

Planirajte nagradu

Pronađite nešto što bi vam moglo poslužiti kao motivacija da ustrajete u vježbanju. Možda obožavate kolače iz posebne slastičarnice ili kavu iz obližnjeg kafića. Na početku tjedna postavite si cilj – ovog tjedna ustat ću se u 6 sati ujutro i svaki dan trčati, a u subotu ću si priuštiti kavu sa šlagom. Za neke će to biti veći poticaj nego činjenica da je vježbanje dobro za njih.

Imajte na umu rezultate

Na početku će vam se to činiti nevjerojatnim, ali vježbanje u jutarnjim terminima utječe na vaše raspoloženje tijekom cijelog dana. Endorfini koje tijelo otpušta tijekom vježbanja čine vas sretnijima pa ćete na posao krenuti s osmjehom na licu, unatoč gužvi i obvezama koje vas očekuju.

I mislite li da već sutra možete krenuti s vježbanjem rano ujutro?

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -