Tretmani koji će vas spasiti ako svakodnevno nosite visoke potpetice

Iako su se poslovni stilovi mjenjali kroz sezone, visoke potpetice još uvijek su ostale izražajni element kod brojnih žena. Bilo da ih nosite jer ih obožavate ili dress code to zahtijeva, s vremenom možete osjetiti posljedice. Brojni doktori ističu kako već povremeno nošenje može uzrokovati razne tegobe koje se neće odmah manifestirati. Kako biste ublažili postojeće tegobe nakon cjelodnevnog nošenja potpetica ili prevenirali buduće, isprobajte izvrsnu opuštajuću kupku i vježbe za stopala.

Hauffeova topla kupka

Ovo je postepeno zagrijavajuća kupka u kadici namijenjenoj za stopala s masažnim podnožjem. Početna temperatura vode je 33℃, a nakon toga se postepeno dodaje vruća voda kroz 20 min do temperature od 39-40℃. Ova kupka izaziva postepenu hiperemiju odnosno proširenje krvnih žila te je rezultat toga poboljšan protok krvi. Tretman traje 20 do 30 min te se u tom vremenu također izvode ciljane vježbe za stopala.

Vježbe za stopala

Naša stopala nose teret cijelog tijela i to može biti naporno ukoliko cijeli dan provodimo hodajući ili stojeći na mjestu. Stopala više trpe nego što je to u njihovoj prirodi podnošljivo. Uslijed toga dolazi do popuštanja svodova stopala te ona ne primaju silu oslonca na pravilan način. Nakon što cirkulacija postane sve sporija, stopala postaju hladnija. Uslijed toga dolazi do strašnih bolova koji mogu biti nepodnošljivi do te mjere da je stajanje i hodanje izuzetno bolno. Dodatne probleme uzrokuje i nekvalitetna obuća ili mjesto po kojem hodamo.

vježbe za stopala

Olakšajte opterećenje stopala

Vježbama se jačaju svodovi stopala kako bi lakše podnijeli svakodnevna opterećenja, pospješuje se cirkulacija i djeluje preventivno protiv raznih oboljenja stopala kao što su trn u peti, halluxs valgus, spuštena stopala, gljivice, kurje oči te druge. Posebne vježbe koje se rade u Centru Taban mogu poboljšati kvalitetu hoda i olakšati prijenos opterećenja.

Želite li trajno uživati u nošenju štikli, a opet imati bezbolne noge i stopala potrebno je redovito vježbati i odlaziti na tretmane. Samostalno možete i kod kuće izmasirati stopala te naizmjenično pružati jedno i zatezati suprotno stopalo te već nekoliko minuta ove osnovne vježbe donijet će vam osjećaj olakšanja. Uz pravilne i redovite vježbe noge i stopala izgledat će zdravo i u starijoj životnoj dobi.

Foto: Pixabay, Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više