Brendiranje i digitalne vještine ključni za opstanak na tržištu

Koliko je važno educirati se, graditi svoju poslovnu priču u javnosti te biti spreman na nagle promjene – potvrdili su gosti jučerašnjeg 57. Business Cafea u Zagrebu – prvog uživo nakon 12 online emisija – Božo Skoko, komunikacijski stručnjak te ekspert za brendiranje i gradnju imidža, Boris Trupčević, medijski stručnjak i direktor 24 sata te Zoran Šimunić, vlasnik tvrtke Aurelia.

Povezano:

Zašto razvijati digitalne vještine?

Božo Skoko, vlasnik PR agencije Millenium, koja je doživjela mnoge uspone i padove, ali se vrhunski prilagođavala promjenama na tržištu. U biznisu je važno pratiti globalne trendove i klijente, a često je za percepciju poslovnih priča važna i ona državna – kako građani drugih zemalja percipiraju zemlju iz koje dolazimo. Hrvatska je percipirana kao „lijepa – beautiful“ zemlja budući da ima vrhunsko turističko brendiranje, no ključno je upravljati i drugim sektorima kako bi proizvodi koje Hrvatska izvozi dobili pozitivan imidž. „Mi često gledamo Zapad, no smatram da možemo biti vrlo zadovoljni PR hrvatskom scenom. Važno je zapošljavati mlade ljude, one koji nemaju iskustva i educirati ih. Bitno je da posjeduju ljudske kvalitete, a vještine će lako s vremenom savladati kako bi kasnije mogli opasno konkurirati na tržištu“, zaključio je Skoko.

Boris Trupčević napomenuo je kako su u 24 sata još početkom godine započeli s promicanjem poduzetništva u Hrvatskoj kroz razne sadržaje u mediju, a prepoznali su i novu Udrugu Glas poduzetnika budući da su sada ključni trenutci za „brisanje“ lošeg imidža poslodavaca u Hrvatskoj nakon postratne privatizacije. „Ključni sastojak za uspjeh su digitalni alati – i brendiranje putem njih. Treba graditi svoju priču jer će do 2030. godine 90 % ukupnog medijskog konzumiranja biti upravo preko mreža i interneta.“ Boris je napomenuo kako ova kriza pokazuje da se društvo „preko noći“, a i država, može digitalno transformirati, a upravo će to biti esencijalno za opstanak u godinama koje tek slijede.

Zoran Šimunić smatra da dalje možemo jedino ako prihvatimo promjene i brzo se dignemo nakon pada i nastaviti u punom sjaju dalje. „Također, ako nemamo znanja, nećemo moći ostvariti sve što želimo. Ne moramo sve mi sami znati – do znanja se može doći suradnjom s drugima.“ Zoran je napomenuo kako se svaku krizu može riješiti na sljedeći način – krizu trebamo doživjeti kao promjenu, a ne opterećivati se količinom neizvjesnosti koja vlada jer ona predstavlja blokadu. Ono što možemo je kreirati svoj imidž tako da shvatimo da je prvi krug utjecaja – upravo mi sami.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -