Enisa Selmanović-Salkić je izdala knjigu o vođenju pobjedničkih timova

Enisa Selmanović – Salkić iz Sarajeva, promovirala je svoju prvu knjigu pod nazivom “Sve što trebate znati o vođenju pobjedničkih timova (i kako)”. Ovo je još jedan u nizu izvanrednih poslovnih priručnika, obaveznog štiva za sve vlasnike i vlasnice malih i srednji firmi, koji imaju problema u svom poslovanju i upravljanju ljudskim resursima u svojoj firmi ponajviše zbog nedostatka adekvatnih znanja i vještina.

Tekst sa womeninadria.ba prenosimo u cjelosti.

Od pravničke karijere do stručnjakinje za strateško upravljanje ljudskim resursima

Enisa Selmanović Salkić je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a magistrirala je na Chartered Institute of Personnel and Development u Ujedinjenom Kraljevstvu. Specijalizaciju na temu Disruptive Strategy završila je na Harvard Business School u Bostonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Objavila je veliki broj stručnih radova i redovna je kolumnistica za dva časopisa, te govornica na velikom broju konferencija i stručnih skupova. Osnivačica je i direktorica kompanije „Consultor“ iz Sarajeva. 

Enisa Selmanović Salkić

Enisa u svojoj poduzetničkoj karijeri, kao stručnjakinja za ljudske resurse i upravljanje kompanijama, iza sebe ima više od 16 godina iskustva u radu sa pojedincima i timovima i pomaže kompanijama da reorganiziraju svoje poslovanje i urede poslovne procese i razvijaju se u smjeru povećane efikasnosti i profitabilnosti, što će dovesti do željenog napredovanja poslovanja i većeg uspjeha firme. Kroz rad na projektima, te usmjerene edukacije, Enisa razvija lidere koji dobijaju sva potrebna znanja i vještine znajući ih primijeniti kako bi ostvarili kompanijske ciljeve. Posvećena je ljudima i fokusirana na prolanaženje učinkovitih rješenja, koja su praktična i usmjerena na stvaranje promjena i nove vrijednosti unutar timova i kompanija. Enisa za sebe voli reći da “vjeruje da je ključ u jednostavnosti – u radu, u pristupu i u ponašanju”. 

Pobjedničko upravljanje timovima

Bogatstvo Enisine knjige “Sve što trebate znati o vođenju pobjedničkih timova (i kako)” ogleda se u sveobuhvatnom pristupu veoma rasprostranjenoj oblasti upravljanja ljudskim resursima unutar kompanija. Ono što ćete kao čitalac/teljica najprije zapaziti su briljantno i vrlo decidno postavljena pravila, procedure i rasporedi iz kojih se lako može naučiti da skup različitih potreba, sposobnosti, znanja, vještina, želja i ambicija, ne stvara nered, nego naprotiv stvara prednost, te da uspjeh vašeg liderstva i vođenja firme, kao i uspjeh vaše firme zapravo leži u moći prilagođavanja specifičnim situacijama.

Enisa Selmanović Salkić

Knjiga je namijenjenja poduzetnicima, menadžerima, liderima i svima onima koji vode timove ljudi. Sigurna sam da će im pomoći da to rade na najbolji i najefikasniji način. Sa pristupom kakav je opisan u knjizi, ostvaruju se odlični rezultati, ljudi su zadovoljni i motivisani, a kompanija raste i napreduje“, pojasnila je Enisa.

Recenzentica knjige “Sve što trebate znati o vođenju pobjedničkih timova (i kako)” prof.dr. Edina Mizić je izjavila: “Autorica piše s takvom lakoćom, o složenim stvarima koje prave strukturu i čine jednu kompaniju stabilnom i jakom. Umijeće kojim vlada riječima i način na koji prenosi svoje dugogodišnje iskustvo je presedan u stručnoj literaturi, te ova knjiga može poslužiti bilo kome, ko upravlja timom“.

Kada je riječ o vođenju tima, bilo da je to iz perspektive poduzetnice ili korporativne menadžerice, kako ističe Enisa, ključne su 3 stvari: znanje, ciljevi, motivacija. “Znanje je važno jer se vođa tima brine da svaki član ima razvijena sva znanja i vještine potrebne za efikasno obavljanje posla. Dodatno, razvoj znanja i napredovanje je odličan alat za motivaciju. Kad govorimo o ciljevima – tim koji vodite mora znati zašto je tu, šta treba isporučiti i u kojem vremenskom okviru. Vođa tima pomaže i daje podršku ostvarenju tih ciljeva, ne tako što će raditi za svoj tim, nego ih naučiti, osnažiti i ohrabriti. A motivacija je tu jer znanje i usmjerenje ka cilju nisu potpuni bez motivacije. Svako od nas traži smisao i želi znati zašto nešto radi i u konačnici koja nas nagrada čeka na kraju. Motivacija se postiže prevashodno kroz finansijsku stabilnost, a onda i kroz razvoj, komunikaciju, davanje priznanja za rad i feedback koji treba biti redovan i smislen“, kazala je Enisa.

Uronite u priču od patuljaka do biznis priča za plažu

Ova vrlo zanimljiva i za čitanje vrlo pitka knjiga ima 3 bloka koji na odličan način slažu vještine i znanja koje manageri i voditelji timova moraju posjedovati kako bi se mogli nazvati uspješnima.

Enisa Selmanović Salkić na promociji knjige

Prvi blok – Priča o timu i sedam patuljaka je svojevrsni uvod u temu i autorica, na samo njoj svojstven način, s nama upoznaje patuljke i zlu konkurenciju, nastojeći da razloži tim i poistovjeti zaposlenike i njihove osobine s osobinama nama već poznatih likova iz bajke, patuljaka iz Snjeguljice i seda patuljaka.

Drugi blok – Sveti gral predstavlja centralni dio knjige u kojem je obuhvaćeno sve što je potrebno znati kako biste uspješno upravljali timom. Tu se kriju sva znanja i vještine od uloge voditelja/šefa/nadređenog koje osoba mora postići da bi mu/joj tim bio koordiniran, kompetentan i motiviran, do toga da on ili ona sami moraju  posjedovati tehnička, konceptualna i interpersonalna znanja i vještine, uz pomoć kojih će donositi odluke, rješavati probleme, upravljati vremenom i naposljetku ostvarivati ciljeve i postizati rezultate.

Treći blok – Priče za plažu (ali o biznisu) su završni dio knjige koji predstavlja kompilaciju najboljih kolumni i dugogodišnjeg rada i pisanja autorice za stručne i lifestyle magazine. Trećim blokom autorica je zapravo poentirala sva svoja dugo sticana znanja i vještine uobličene u korisna i jednostavna štiva.

Ono što vam autorica na kraju savjetuje je sljedeće: “Kada savladate znanje iz prethodnih dijelova knjige, potražite poneku tajnu poruku u opuštenim i jednostavnim primjerima koje sam sabrala na kraju ove knjige”, poručila je na kraju Enisa Selmanović Salkić.

Knjigu “Sve što trebate znati o vođenju pobjedničkih timova (i kako)” možete naručiti na online na linku.

Photo: Enisa Selmanović Salkić 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -