Na povratku iz Dalmacije posjetite barem jedan vodopad u Hercegovini

Kako bismo otkrili ljepote koje naš predivan planet krije, nije potrebno otići na drugi kraj svijeta. U obližnjoj nas Bosni i Hercegovini strpljivo čekaju dva prekrasna prirodna dragulja – vodopadi Kravica i Koćuše. Mjesta su to koja svakako vrijedi posjetiti, te su odlična destinacija za posjetiti dok se vraćate s obale na vrući asfalt.


Pročitajte više: Posjetite spektakularni vodopad Kravice u Hercegovini


vodopad u hercegovini

Vodopad Kravica pravo je otkriće na Balkanu

Ovaj se prekrasan vodopad nalazi na rijeci Trebižat, oko 10 km od Ljubuškog, u mjestu Studenci. Ovaj 25 metara visok vodopad vjerojatno je najpoznatiji vodopad u Hercegovini, a mnogi će reći kako je i njezin zaštitni znak. Vodopad Kravice predstavlja geološki spomenik Bosne i Hercegovine, te je pod posebnom zaštitom

Iako je ovaj vodopad svakako najljepši za vrijeme proljeća, svakako ga vrijedi posjetiti i ljeti kada ćete se uz njega ugodno rashladiti, a možete se i okupati.

Uz vodopad se možete odmoriti, istinski ‘napuniti baterije’ i dobro se najesti u nekom od restorana koji nude sjajnu ponudu lokalnih jela i autohtonih hercegovačkih vina, a slobodno uberete i svježu smokvu s obližnjeg drveta.


Pročitajte više: Posjetite atraktivni kanu safari na rijeci Trebižat


vodopad u hercegovini

Mali vodopad Koćuše oduševit će vas svojom ljepotom

Nedaleko, također na rijeci Trebižat nalazi se još jedan divan vodopat – Koćuše. Ovaj je manji vodopad visok tek 5 metara, te je pomalo skriven, što je uz njegovu ljepotu još jedna njegova posebnost. Blizina ovog vodopada sjajno je mjesto za opuštanje u miru i zvuk vode.

Ovaj ćete vodopad pronaći oko 15 km zapadno od Ljubuškog. Na njemu se nalaze brojni mlinovi, te je godinama služio seljanima za mljevenje pšenice.

Kao i vodopad Kravica, i vodopad Koćuše zaštićen je geološki spomenik.

U blizini ovog vodopada također ćete naći sjajnu ponudu lokalnih restorana, te možete uživati u ukusnim lokalnim jelima, siru i vinu.


Pročitajte više: Posjetite Stolac, hercegovački biser s najvećim brojem nacionalnih spomenika u BiH 


Božjak i jezero Jaz skriveni su biseri

Prava prirodna oaza na rijeci Trebižat je i kupalište Božjak, koje se nalazi točno na pola puta između Ljubuškog i Čapljine. Lokalci, osim u odmoru u prirodi, uživaju i u gastro ponudi ovog mjesta, a posljednjih ga godina otkrivaju i rado posjećuju i turisti. U blizini se nalazi i ušće rijeke Studenčice, za sve one kojima ovih dana treba pravo osvježenje!

Nemojte zaobići niti Jaz, još jedno mnogima nepoznato kupalište na Trebižatu. Uživat ćete u kupanju i pogledu na smaragdno-tirkiznu boju jezera, ali i hodu po pravom prirodnom šljunku. Upravo ondje možete si organizirati i spuštanje niz rijeku u kanuima.

Inače, rijeka Trebižat jedna je od četiri rijeke na kojima leži grad Čapljina, uz Neretvu, Krupu i Bregavu, i definitivno je grad koji treba posjetiti. Nazivaju ga i “Đaka City” i nemojte se čuditi ako vas netko dozove baš tako, s “đaka”. Njima je to nešto kao nama “kralju”.

Foto: turismbih.ba / upoznajteBiH / kravica.ba

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -