Digitalni Marketing: Web stranica

U prelasku s tradicionalnih alata marketinške komunikacije na digitalne, prva tema o kojoj ćemo pričati je web stranica,koju smatram osnovom svih naših aktivosti u digitalnom okruženju.

Prvo WEB STRANICA, pa onda sve ostalo

Danas se od svake iole ozbiljne firme, B2B ili B2C, očekuje da ima web stranicu. Ona je naša posjetnica i prospekt, dostupna svima 24 sata dnevno. Za mnoge biznise predstavlja osnovni način komunikacije s potencijalnim klijentima. Niste li i sami bili u situaciji da niste mogli naći neku firmu na internetu i pomislili da, ili se radi o ‘žnj’ firmi, ili o firmi koja je prestala postojati, ili donijeli neki drugi negativan zaključak?

Ok, ajmo reći da imamo web stranicu. Kakvu sliku o našoj firmi posjetitelj stranice dobiva kad na nju sleti? Koliko vremena mu treba da ju učita? Kakav prvi dojam stječe? Koliko jednostavno navigira po stranici? Može li naći sve informacije koje traži? Želim reći da, naravno, nije bitno samo postojanje stranice već i njen izgled i sadržaj. Mislit ćete da je to očito, a ipak postoji masa web stranica koje su toliko loše posložene da ćete reći kako bi za firmu bilo bolje da uopće ne postoje.

Kako treba izgledati web stranica?

Dizajn i sadržaj stranice ovisit će o djelatnosti kojom se bavite. Ako ste, npr, serviser klima-uređaja, trebati će vam vrlo jednostavna stranica koja će predstaviti vaše usluge i cijene, eventualno promocije. Ako ste life coach, možda ćete htjeti prezentirati svoju ekspertizu kroz blogove na temu raznih životnih izazova. Ako vršite prodaju putem interneta, treba vam web shop. Web stranica hotela trebati će sistem online rezervacija, a možda i mogućnost virtualne šetnje kroz hotel.

Očigledno, ne postoji jedno rješenje za sve. Jedna konkretna stvar koju želim s vama podijeliti je savjet za sadržaj početne stranice, koji sam ‘pokupila’ od Davida Newmana, gospodina kojeg priznajem kao marketinškog stručnjaka – prilažem u formi infografike:

 Homepage-Infographic

  

Tko će nam proizvesti web stranicu?

U većini slučajeva prepustiti ćemo izradu web stranice stručnjacima. Kada birate stručnjaka, pripazite na par stvari:

  1. Kompetentnost: pogledajte njihov portfolio dosadašnjih radova. Posjetite stranice koje su izradili. Zadovoljava li to nivo kvalitete koju očekujete?
  2. Cijena: na tržištu se danas nudi stvarno širok raspon cijena, ovisno o ponuđaču i kompleksnosti stranice. Budite sumnjičavi prema preniskim cijenama (odnosno utvrdite postoji li legitimni razlog zašto su cijene niske i kakvu kvalitetu možete za tu cijenu očekivati), a s druge strane ne bacajte novce na najskuplje agencije koje će (možda) ponuditi vrhunsku kvalitetu, ali ne višu nego onu koju možete dobiti drugdje po znatno realnijoj cijeni. Kojeg god ponuđača odaberete, obavezno detaljno (i pismeno) specificirajte što točno dobivate unutar te cijene, a što ne. Jer vas u protivnom svaki dodatni detalj na stranici može puno koštati.
  3. CMS – Content management system: Ako mislite da ćete u budućnosti trebati raditi ikakve dodatne zahvate na stranici (dodavati stranice, osvježavati ponudu, pisati blog…), svakako se isplati tražiti izradu stranice koja uključuju CMS. Ono što će vam CMS omogućiti jest da sve promjene i dodatke može raditi sami, čime štedite vrijeme (napraviti ćete to kad VI želite, a ne kad agencija stigne) i štedite novac (svaka točkica koju ćete tražiti agenciju da doda, biti će vam naplaćena).

Možemo li web stranicu napraviti sami?

Možemo! Uz par uvjeta: da imamo iole smisla za to, imamo vremena koje možemo posvetiti izradi, poznajemo osnovna pravila optimizacije stranice za internet tražilice, nemamo potrebe za vrlo kompleksnim rješenjima na stranici, koristimo postojeće aplikacije.

Jedna od često korištenih i kvalitetnih opcija je WordPress. Osim navedenog, dobra strana WordPressa je da omogućava prilično dobro individualiziranje stranice kao i implementiranje gotovo bilo čega što vam na stranici može zatrebati. Po meni, WordPress nema nekih izraženih loših strana osim što je malo kompleksniji za korištenje od nekih drugih rješenja.

Kao relativno jednostavnu alternativu spomenula bih Weebly. To je alat kojim možete proizvesti vrlo pristojnu web stranicu, a koji je, iako ne pruža toliko mogućnosti kao WordPress, relativno lako savladati i nekome tko nema apsolutno nikakvog iskustva u slaganju stranice.

Ne zaboravite mjeriti rezultate!

Kao i kod svake marketinške aktivnosti, bitno je mjeriti rezultate toga što smo proizveli. Google Analytics je mega-jednostavan alat kroz koji možete vidjeti: broj posjetioca – novih i ponovljenih, koje i koliko su pod-stranica pogledali, koliko su u prosjeku vremena proveli na njima, otkuda dolaze i na koji su način došli do naše web stranice, i još puno toga.

Sad znamo sve o izradi web stranice?

Još ne! Postoje pravila koja trebamo slijediti u izradi stranice, a koja će nam pomoći u optimizaciji stranice za internet tražilice. Što to znači? Kada netko upiše pojam u tražilicu, ona će izlistati stotine i stotine stranica rezultata. Onaj koji pretražuje pogledati će sigurno prvu stranicu rezultata, vjerojatno drugu, možda treću… ali pedesetu vjerojatno neće. Pa ako se naša web stranica pokazuje na pedesetoj stranici rezultata, mogućnost je da ju nitko nikada neće vidjeti. Ovime ulazimo u područje SEO (search engine optimisation), koje je očigledno bitno (jer želimo da nas potencijalni klijent može naći na internetu) a i pomalo kompleksno, pa ćemo ga obraditi zasebno idućeg puta.

U međuvremenu bacite kritički pogled na svoju web stranicu, ako je imate, i ocijenite ju s obzirom na sve gore navedeno. A ako web stranicu još nemate, a vlasnik ste biznisa, krenite ju razvijati – danas je to ‘must’!

 

Mia Žilavec je iskusna menadžerica s više od 15 godina radnog iskustva u nizu hrvatskih i multinacionalnih kompanija na području Hrvatske i tržišta Adria regije. Iskustvo koje je gradila radeći za velike kompanije, sada koristi u radu s malim i srednje velikim trvtkama koje su suočene s nedostatkom internih marketing ekspertiza, kvalitetnog proizvoda ili usluge koje kupci nisu prepoznali, nedovoljno učinkovitim investicijama u marketing aktivnosti; tvrtkama koje ne znaju kreirati marketing strategiju koja će im osigurati da na tržištu realiziraju svoj maksimalni potencijal. Prva u Hrvatskoj nudi usluge outsourcinga marketing usluga, više o njenim uslugama na www.virtualni-suradnik.hr

Prethodni članakModeran životopis
Sljedeći članakMake-up za 5 minuta

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

8 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...