S 22. osnovala Tinder, doživjela pakao pa osmislila – Bumble

Za Tinder ste zasigurno čuli, a možda ga i sami koristili. No jeste li čuli za Bumble, platformu na kojoj žene moraju napraviti prvi korak? Ono što spaja ove dvije aplikacije je jedna, ista žena – Whitney Wolfe Herd. Rođena 1989. u Salt Lake Cityju, s tek 22 godine s još četvoricom kolega krenula je raditi na stvaranju Tindera. Ona je zaslužna i za ime koje znači “suhi, zapaljivi materijal”, a odnosi se na iskru koja se događa među ljudima. Platforma je, kao što znamo, postala svjetski hit. Wolfe Herd u to je vrijeme izlazila s jednim od suosnovača Tindera, Justinom Mateenom.

Prohodali su u veljači 2013., a u prosincu iste godine prekinuli. Prema njoj, tada ju je krenuo vrijeđati i prijetiti joj pa je bila prisiljena otići. Tvrtku je 2014. tužila za seksualno uznemiravanje, diskriminaciju na poslu, oduzimanje titule suosnivačice i nepravedno izbacivanje iz posla. Nedugo nakon toga počela je primati prijetnje smrću i silovanjem što joj je izazvalo teške napade panike. Nekoliko mjeseci nakon podizanja optužbe Tinder i Wolfe Herd su se nagodili te je dobila nepoznatu svotu novca, a Mateen je udaljen iz Tindera.

Aktivistica za ženska prava

Na sve nedaće odgovorila je stvaranjem nove poslovne ideje. S 25 godina osnovala je Bumble, aplikaciju čija je procjena dosegla 14 milijardi dolara. Bila je to druga najpopularnija aplikacija za upoznavanje u SAD-u 2019. godine.

Ono što je Wolfe Herd smislila bilo je potpuno drukčije od do tada osmišljenih aplikacija za upoznavanje. U njima uglavnom dominira tradicionalna rodna dinamika gdje se uglavnom muškarci javljaju prvi. Ovim je potezom Wolfe Herd dovela u pitanje duboko ukorijenjene društvene norme jer žene čine prvi korak. Ovakav je zaplet zahtijevao i od korisnika da usvoje novi način razmišljanja o online spojevima.

Ono po čemu je ova žena još značajna je i njezina borba i aktivizam za ženska prava i ravnopravnost. Bumble zbog toga ima svoj “Bumble Fund” koji podržava i potiče poslovne pothvate žena, a također ima i “Bumble Hive”, prostor za druženje koji promovira žensko osnaživanje. Njezina izuzetna postignuća i angažman u promicanju ravnopravnosti spolova donijeli su joj poziciju utjecajne poslovne žene.


Pročitajte više: Canva – najuspješniji ženski startup vrijedan 26 milijardi dolara


Milijarderka kojoj je ključ osnaživanje žena

U veljači 2021. postala je najmlađa žena koja je odvela svoju tvrtku na američku burzu, nakon što je Bumble postao javna kompanija. Tada je postala i milijarderka. Sada 34-godišnja Wolfe Herd početkom ove godine odstupila je s mjesta izvršne direktorice Bumblea, a naslijedila ju je Lidiane Jones, izvršna direktorica platforme Slack. Osnivačica Bumblea ostat će u kompaniji kao executive chair, piše New York Times.

“Ovaj prelazak na izvršnu fotelju daje mi mogućnost da iskoračim u novu i uzbudljivu ulogu, vratim se svojim korijenima i unesem ogromnu strast i fokus na sljedeće poglavlje rasta”, rekla je.

Njezin uspjeh ono je što naglašava važnost vizije u poduzetništvu. Prepoznala je nezadovoljenje potreba i osmislila inovativno rješenje. Ključno je bilo osnaživanje žena, čime je pružila drukčije iskustvo među takvim aplikacijama. Whitney Wolfe Herd nije dopustila da turbulentni odlazak iz Tindera za nju znači kraj u poduzetničkim vodama. Umjesto da je negativno iskustvo odvrati od ponovnog stvaranja, ona ga je iskoristila kao motivaciju.

Foto: Canva / Bumble (Kristen Kilpatrick Photography)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -