Marijana Matan: “Lijepo je što usred radnog dana, ako želiš, možeš prošetati Zrinjevcem”

Jedan dan si na krovu svijeta, a drugi dan se vadiš iz jarka. Tako poduzetništvo opisuje Marijana Matan, direktorica agencije za digitalni marketing, Xantie. Marijane se možda sjećate i s Instagrama kao @blue.ridinghood, no svoj je tadašnji uspješan profil ugasila i poklonila prijateljici, a sada se u srži svog poslovanja bavi i Instagramom i svim vrstama usluga digitalnog marketinga, a ‘najslađe’ joj se baviti produkcijom video sadržaja. Cijelu svoju 25-godišnju karijeru provela je u marketingu i prošla kroz različite firme i različite industrije te stekla vrijedna iskustva i vještine marketinškog komuniciranja s korisnicima.

Nije bilo ni mobitela ni interneta kad sam ja krenula!“, ističe Marijana.

Tehnologije se mijenjaju, potreba za komuniciranjem je ista

Prvi poslovi kojima se bavila bili su vezani uz klasične medije, produkciju TV reklama, oglasa, radijskih oglasa, plakata… no, kada je došao Internet, sve se počelo mijenjati. ‘Revoluciju’ komunikacije na društvenim mrežama je tada donio Facebook, i nakon toga je sve nastavilo svoju transformaciju.

„Mišljenja sam da će se tehnologije, platforme i mediji kojima se poruke prenose mijenjati, ali čovjekova potreba za komunikacijom se nikada neće promijeniti, uvijek ćemo imati tu potrebu. Pitanje je samo kako će u budućnosti izgledati naš način komunikacije“.

A upravo je komunikacija srž marketinga. Treba znati iskomunicirati određenu poruku na točno određen način prilagođen specifičnoj publici. Dok su nekada ‘core’ marketinga činili tradicionalni mediji, billboardi ili oglasi u tiskovinama, danas komunikacija ima drugačiji oblik. Danas ide preko neke vrste ekrana i upravo takva nosi najveći povrat brandovima u vidu marketinških rezultata.

Veliku većinu svoje karijere Marijana je provela u korporacijama. No prije nego je uplivala u poduzetničke vode, imala je i iskustva rada u agenciji. Koja je razlika? U korporacijama imate najčešće jedan ili više brandova o kojima razmišljate. Međutim, svi dolaze iz iste industrije i pratite tu industriju i trendove i stječete vrijedna iskustva. Rad u agenciji je dinamičniji, u smislu, tu se isprepliće puno brandova, projekata, a svaki dolazi iz različite industrije.

„Puno je različitih brandova, tržišta, publika…, a to i je ljepota ovog posla. Zanimljivo je, kreativno, nikada dosadno. Uvijek nikne nešto novo“, opisuje.


Pročitajte više: Možemo raditi kvalitetniji marketing ako se otvorimo mogućnostima umjetne inteligencije


‘Nisam imala poduzetnički drive’

„Nisam mislila da ću biti poduzetnica. Nisam imala taj neki poduzetnički drive, a i sada se ponekad pitam…“, iskrena je.

Poduzetnički posao strašno je naporan, dodaje. Stalno si u situaciji da sam sebe motiviraš, a pogotovo još ako si žena, onda multitaskaš u paralelnim svjetovima i sve si odjednom. I direktorica i partnerica i prijateljica i mama i mentorica i savjetnica i svi oko tebe nešto traže pa balansiraš. Negdje se podmetneš, a negdje radiš kompromis i vrlo lako možeš doći u burnout fazu“.

„No velika je ljepota u tome što imaš slobodu kad si poduzetnik i ako želiš, usred radnog vremena prošetati Zrinjevcem, možeš. Nije da sam to samo jednom napravila!“

„Posao možete posložiti baš kako vi želite. Okupiti oko sebe ljude koje istinski cijenite i volite i onda vam posao automatski više nije posao. Zajedno učite i stječete iskustva, a primjerice činjenica da osobama koje su puno mlađe od mene imam priliku svojim iskustvima pomoći, malo ih pogurnuti da otkriju neku svoju stranu koju nisu mislili da imaju i da se u tom smjeru razviju, meni je najveća nagrada i potpuno me ispunjava“, opisuje drugu stranu medalje.

Tako da, iako je poduzetnički posao ‘oranje i kopanje’, dolazi s neopisivim nagradama koje ne možeš baš samo tako lako dobiti drugdje.

Životna škola? Naučiti vjerovati u sebe

Privatno, Marijana je osjećajna i kreativna. Čini joj se da je u mladim danima bila puno hrabrija nego danas, ali “kad si mlad ne razmišljaš o sto stvari paralelno, a posebno ne o onome što bi moglo poći po krivu, ne analiziraš baš previše”. Kad si malo stariji i pogotovo nakon što postaneš roditelj, kao da preko noći postaneš drugačiji, odgovorniji.

Kaže da joj je jako važno biti tu i prisutna za svoju kći, da je svaki dan može dočekati s ručkom, da može biti tu za nju. Ponekad će i odgoditi malo obaveze, stisnuti više jedan dan da bi bila slobodnija drugi. Upravo to joj omogućuje poduzetništvo, i ta sloboda joj je neprocjenjiva.

Poduzetništvo joj je ukazalo na puno stvari, a najviše kako vjerovati u sebe.

„Racionalno gledano, imam godine vrijednog rada, iskustva i uspjeha iza sebe, sve mi je to jasno. Vidjela bih i prema feedbacku klijenata, suradnika i svojih dragih kolegica da me prepoznaju, cijene i vjeruju u mene. Opet racionalno. Osvrnula bih se ja i oko sebe pa vidjela da se drugi usude s manje iskustva veće stvari od mene pa bih i to razumjela”, kaže Marijana.

Ali, emocionalno, onda kada je sama sa sobom, onako u svojoj ljusci bez ičeg drugog, stotinu puta bi se pitala je li to za nju i može li ona to uopće.

“No, život je jedna velika škola. Kontinuirano će nas smještati u situacije koje nam nisu ni ugodne ni drage. I tako sve dok ne naučimo i tek onda možemo dalje. Moja najveća lekcija kroz godine poduzetništva je bila naučiti vjerovati u sebe. Jer je činjenica da ja to sve mogu, no tek nakon što sam shvatila da ja to mogu sam u tome počela i uživati“, zaključuje.

Foto: Privatna arhiva / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -