Provjerite zašto je HIIT trening omiljen među onima koji ne vole klasične kardio vježbe

U zadnje vrijeme puno slušamo o HIIT treningu. Posebno je omiljen među rekreativcima koji u vježbanju traže dinamiku i zabavu. High Intesity Interval Trening (HIIT) je zabavan trening koji ima visoki invisokointenzivni intervalni trening koji se sastoji od ciljanog anaerobnog vježbanja s kraćim pauzama. Ova kombinacija omogućuje brže gubljenje masnog tkiva bez iscrpljujućeg kardio treninga koji je mnogima demotivirajući.

Prilagođen svačijoj kondiciji

Popularnost HIIT-a je u tome što je jednostavan za primjenu. Može se primjenjivati za ljude raznih zdravstvenih stanja i iskustava. Primjenjuje se u raznim aktivnostima kao što su trčanje, plivanje, vožnja bicikla te u grupnim i individualnim programima. Ova metoda treniranja dokazano poboljšava tjelesne sposobnosti kao što su izdržljivost i snaga te poboljšava koordinaciju. Često je, osim rekreativcima koriste i profesionalni sportaši. Ova vrsta treninga ima pozitivan učinak i na zdravlje cijelog organizma. Pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, pomaže kod prevencije dijabetesa i balansa krvnog tlaka.

Ubrzanje metabolizma

Ova vrsta vježbanja osim što štedi vrijeme, donosi i brojne rezultate. Naime vježbanje može trajati od 4 do 20-ak minuta. U usporedbi s uobičajenim kardio aktivnostima, HIIT trening ubrzava rad metabolizma za 5-10% više. Mnogi HIIT vježbači svjedoče značajno smanjenom apetitu, što ujedno i doprinosi mršavljenju i smanjenju masnih naslaga. Dobro i kvalitetno određen HIIT trening pokazuje između ostalog i obilno znojenje, lagano “drhtanje” od napora te zadihanost. Pridonosi fat-burning efektu čuvajući mišićnu masu kako za vrijeme treninga tako i nakon njega.

Primjena

HIIT pripada skupini intervalnih treninga, a jedan od načina primjene HIIT-a je Tabata trening. Kada ste u nedostatku vremena (ili motivacije) bit će dovoljno samo 4 minute da učinite nešto dobro i korisno za svoje zdravlje. Tih 4 minute uključuje 8 intervala vrlo intenzivnog rada od 20 sekundi, a između intervala se radi pauza od 10 sekundi. Zvuči jednostavno, no prilično je zahtjevno, ali i učinkovito! Moguće da će vam to biti 4 najduže minute u životu, ali isplatit će se. Naime, prakticiranje ovakvog vježbanja svakodnevno ili nekoliko puta tjedno ima efekt isti kao 45 minuta aerobnog vježbanja.

Ukoliko ste početnici trebate oprezno i postupno dozirati vježbe. Potražite savjete stručnjaka i počnite s manjim intervalima i sporijim intenzitetom. Rezultati nikada neće izostati ukoliko ste uporni!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -