Zaboravljivi ste? Evo kako to spriječiti!

Događa li vam se da tijekom dana zaboravite odgovoriti na mail, obaviti neki manji zadatak…? Ne možete se sjetiti gdje ste ostavili ključeve?

Zaboravljenost kao poremećaj se može dogoditi zbog kroničnog umora ili velikih psihičkih napora.

Prema nekim istraživanjima, u 25. godini života naše je pamćenje najbolje, a radna memorija se oko 35. počinje polako smanjivati.

Kako spriječiti zaboravljanje?

S ovim problemom susreću se mnogi, a događa se jer je naša radna memorija jednostavno potrošena, objasnila je Tammi Kirness, osnivačica i životna trenerica u VisionScopeu. Također, navela je i pet načina kako se to može spriječiti.

1. Prepoznajte svoje frustracije

Kad postanete svjesni da vas to vaše zaboravljanje nervira, učinite nešto po tom pitanju. Stavite to na papir. Napišite u kojim situacijama zaboravljate, na što to utječe i kako to možete ispraviti.

Kao primjer Kirness je navela jednog klijenta koji je uvijek zaboravljao lozinku svog kompjutera i morao tražiti pomoć, što ga je dovodilo u neugodnu situaciju. Kako bi to ispravio, zapisao je lozinku u bilježnicu koju uvijek nosi sa sobom i tako se riješio svoje frustracije.

2. Prepoznajte faktore stresa

Na vašu memoriju može utjecati i stres, koji utječe na dijelove mozga odgovorne za memorijsku obradu što remeti pamćenje. Stres možete eliminirati vježbanjem, pravilnim disanjem, slušanjem glazbe… A ukoliko vam je potrebna stručna pomoć, potražite savjet i od životnih trenera.

3. Usporite

Žene su poznate po multitaskingu. A on vas može dovesti i do toga da zaboravite do kraja obaviti neku stvar jer ste je zamijenili drugom. I zato usporite.

Ipak, posao koji radite možete prekinuti i brzinski odraditi neki manji, samo u slučaju kad se radi o zadatku koji traje manje od dvije minute.

4. Provjerite razinu željeza u krvi

Anemija vas može dovesti do umora, možete osjećati mentalnu i fizičku slabost. Često se javlja kod odraslih osoba, osobito kod žena reproduktivne dobi. I s toga provjerite razinu željeza u krvi, a Kirness usput predlaže i pregled štitnjače.

5. Smanjite obaveze

Odvojite malo vremena i pogledajte vaše prioritete. Ponekad zbog prenatrpanog rasporeda, ali i obiteljskih obaveza niste u mogućnosti ispuniti sve obaveze. Birajte što vam je važno i kamo želite ići. Bez obzira radilo li se to o nekim eventima, aktivnostima ili nečem trećem.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strateški poslovni dizajn

Razvijte poslovanje kroz strateški poslovni dizajn

Upoznati ste s različitim metodologijama i alatima i još uvijek se pitate kako stvoriti uspješne poslovne transformacije dizajnom usmjerenim na krajnjeg...