Zabrana pobačaja neće poboljšati ekonomske uvjete života žena u Hrvatskoj

Hrvatska je javnost u subotu ponovno bila podijeljena između onih koji se zalažu za zabranu pobačaja i njihovih protivnika koji smatraju da žene po tom pitanju imaju pravo na izbor. S jedne strane bila je Građanska inicijativa “Hod za život” na čelu sa Željkom Markić, a s druge strane protuprosvjednici s inicijativom Obrani pravo na izbor.

Povorku zagovornika zabrane pobačaja organizirale su brojne udruge, pokreti i zajednice, od kojih većina djeluje unutar Katoličke crkve ili ima njezinu podršku. Prema pisanju portala net.hr među glavnim organizatorima povorke bile su udruga U ime obitelji, Studentski katolički centar Palma, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda i Vigilare.

Žene se na pobačaj odlučuju iz ekonomskih razloga

Netom prije prosvjeda Željka Markić i njezina suradnica iz udruge U ime obitelji Hajdi Begović gostovale su na Hrvatskoj televiziji gdje su iznijele svoje stavove i razloge zbog kojih se zalažu za zabranu pobačaja. Begović je tada iznijela podatak da se čak 70 posto žena na pobačaj odluči iz ekonomskih razloga, što je za Željku Markić totalno neprihvatljivo. Dodala je kako se, osim iz ekonomskih razloga, žene na pobačaj odlučuju zbog neinformiranosti ili pritisaka okoline. Svoje su konzervativne stavove o pitanju pobačaja prezentirale u paketu s nizom mjera kojima se zalažu za poboljšanje uvjeta života i rada žena u Hrvatskoj.

Međutim, u prvom planu je njihovo zalaganje za zabranu pobačaja čime bi Hrvatsku svrstale među rijetke zemlje u svijetu s potpunom zabranom pobačaja, a među kojima prednjače Južna i Srednja Amerika. Europa je po tom pitanju najliberalnija te je pobačaj zabranjen samo na Malti dok većina zemalja Afrike i Azije također dozvoljava prekid trudnoće u slučaju potrebe spašavanja života majke te ako je do trudnoće došlo uslijed silovanja ili incesta.

Pravo na pobačaj smatra se civilizacijskom tekovinom bez obzira na religijske stavove. Uostalom, kroz povijest, ali i u današnje doba zabrane su se pokazale kontraproduktivnim te štetnim za dobrobit i zdravlje žena. Pobačaji su se uvijek događali, samo što bi se u ilegali češće odvijali u sumnjivim uvjetima, a žena bi pred zakonom postala kriminalac.

Ako se među zagovornicima zabrane ističe kako je većina žena na pobačaj primorana zbog ekonomskih razloga, neinformiranosti ili pritisaka okoline, zar se njihove aktivnosti tada ne bi trebale usmjeriti upravo na jačanje ekonomskog položaja žena, informiranje o mogućnostima kontracepcije i planiranja trudnoće te financijsko i psihološko osnaživanje žena kako bi mogle donijeti odluku neovisno o utjecaju okoline. Ako su to glavni problemi, oni neće nestati stavljanjem pobačaja u ilegalu.

Time će se samo dodatno otežati položaj žena za koje odluka o pobačaju nikada nije jednostavan izbor jer se ne radi o odlasku zubaru. Uvođenje zabrane samo bi ih gurnulo na “crno tržište”, pod nož sumnjivim liječnicima i stavila izvan zakona.

I premijerova supruga podržala inicijativu “Hod za život”

Prosvjednicima se u subotu pridružila i premijerova supruga Sanja Orešković koja je za televiziju N1 izjavila kako bi svatko razborit trebao podržati inicijativu “Hod za život”. Njezinu otvorenu podršku zabrane abortusa većina je medija prokomentirala u kontekstu njezina dugogodišnjeg života sa suprugom i cijelom obitelji u Kanadi, a zatim kraćeg boravka u Nizozemskoj.

Obje su zemlje poznate po izrazito liberalnim zakonima i visokim demokratskim standardima. Kanada je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja nema nikakvih kazneno-pravnih restrikcija po pitanju abortusa. Prema informacijama s portala Pro Choice Action Network zakon o zabrani pobačaja u Kanadi je prvi put liberaliziran 1969. godine. Tada je dozvoljen pobačaj u slučaju da je trudnoćom ugrožen život ili zdravlje majke. Potpuno je ukinut 1988. godine kada ga je Vrhovni sud proglasio neustavnim ustvrdivši kako se kosi s ženinim pravom na život, slobodu i sigurnost.

Time je Kanada postala jedna od rijetkih zemalja koja dopušta bez ikakvih ograničenja abortus koji se počeo tretirati kao bilo koji drugi medicinski zahvat. Unatoč tome, abortus nije jednako dostupan u svim krajevima Kanade i postoje konzervativne grupe, uglavnom pod utjecajem anti-abortus ekstremista iz SAD-a, koje na razne načine pokušavaju ponovno aktualizirati debatu o pitanju abortusa.

Foto: Youtube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više