Zadovoljan potrošač jači je od slavnih faca

Potrošač je kralj. To važno načelo slobodnog tržišta novu je važnu ulogu dobilo i u marketingu te odnosima s javnošću. Sve veću moć imaju advokati brenda, a sve manju slavna zaštitna lica.

Potrošači imaju stvaran utjecaj

Advokati brenda zadovoljni su potrošači, a zaštitna lica poznate osobe – od glumaca preko pjevača i sportaša do blogera. I dok iza prvih stoji stvarno iskustvo i zadovoljstvo brendom, proizvodom ili uslugom, drugi istome pokušavaju dati dodatnu vrijednost svojom slavom ili pojedinim osobnim značajkama – ljepotom, seksepilom, uspjehom…

Najnovija marketinška istraživanja pokazuju da manje od 20 % potrošača vjeruje zaštitnim licima, a više od 90 % njih vjeruje advokatima brenda.

Utjecaj zaštitnih lica je kratkoročan i neučinkovit na ponašanje potrošača dok advokati brenda stvaraju ne samo pozitivnu priču, nego i izravno povećavaju prodaju. A to je pravi utjecaj – upravo onakav kakav je presudan za uspjeh brenda. Advokati brenda ne prodaju praznu priču širokoj publici i gomilaju sljedbenike na društvenim mrežama, nego svojim savjetom pomažu obitelji, prijateljima, poznanicima, ali i posve nepoznatim ljudima.

Njihovo glavno oruđe nekada je bila isključivo usmena predaja, a danas su tu i društvene mreže. Njihov je komentar neuvjetovan i brendu su vjerni na duge pruge. Zbog toga su, prema mišljenju komunikacijskih stručnjaka, najbolji suradnici za kvalitetnu izgradnju svijesti o brendu.

Krešimira Rendulić, direktorica Prorsus komunikacija

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više