Vedrana Zovak na našim Networking breakfastima diljem Hrvatske poduzetnicima odaje tajne zapošljavanja i zadržavanja dobrih zaposlenika

Ljudski resursi predstavljaju veliki izazov za male poduzetnike od trenutka zapošljavanja  prve osobe nakon sebe. Tvrtke do deset zaposlenih ne mogu si priuštiti zapošljavanje osobe zadužene za ljudske i tako su izložene riziku da neće odabrati pravu osobu za posao, da će imati veliku fluktuaciju zaposlenih pa do toga da oni kao poslodavci nisu dovoljno zaštićeni ugovorima o radu.

Tu potrebu smo prepoznali te stoga u suradnji s Vedranom Zovak i našim članicama odvjetnicama poduzetnicama diljem Hrvatske na našim Networking breakfastima nastojimo odgovoriti na barem neka pitanja iz ove sfere. Do sad su održani Networking breakfasti u Rijeci, Splitu, a ovog petka se održava i u Osijeku.

Vedrana Zovak bavi se ljudskim resursima već deset godina, te je prepoznala potrebu za male i srednje poslodavce kojima treba pomoć ne samo pri selekciji zaposlenika, nego i pri definiranju i postavljanju poslovnih procesa vezanih za ljudske resurse koji će omogućiti rast i razvoj svakog pojedinca, ali i tvrtke.

Kako odabrati pravu osobu pri zapošljavanju?

Vedrana ističe da kad se radi o zapošljavanju manjeg broja ljudi, bitno je da osoba koja zapošljava odredi, koliko je to god moguće, opis poslova i zadataka. S obzirom na manji tim, mnogi zadaci se isprepliću i nije moguće sve definirati detaljno, ali pri samom zapošljavanju treba biti što je moguće direktniji i to naglasiti kako bi se izbjegle moguće buduće nesuglasice:

“Također je bitno, zapravo najbitnije je upoznati sebe, koji je cilj dodatnog zapošljavanja, što nam ono omogućuje. Nekad će zapošljavanje omogućiti vrijeme koje će se uložiti u dodatnu prodaju i marketing, a nekad će i omogućiti vrijeme za obitelj i prijatelje koji često padaju u drugi plan zbog poslovnih obaveza”, objašnjava Vedrana.

Preporuka pri zapošljavanju nije dovoljna

Najčešće zapošljavanje je preko preporuke, poznanika, pa i nedovoljno testiranje stručnosti i potrebnih vještina. “Može ona to, sposobna je”, nije konkretna preporuka. Takve preporuke se najčešće javljaju kad mali poduzetnici zapošljavaju:

“S obzirom na financijske mogućnosti malih poduzetnika, oni zapravo rijetko mogu zaposliti osobu koja će ih pratiti i savjetovati, ali kao što im je neophodan računovođa, tako im je potreban i stručnjak za upravljanje procesima people managementa i zapošljavanja. Već kad je troje ljudi to je mala grupa i uloge se mijenjaju u timu. Imam nekoliko dobrih iskustava s poduzetnicima koji zapošljavaju do pet zaposlenika. Razvili smo suradnju koja je započela s pomoći pri zapošljavanju, a nastavlja se savjetovanjem. Pa i daljnjim zapošljavanjem”, ističe Zovak.

Na pitanje, kako educirati druge firme kako da zapošljavaju, koje se javlja među malim poduzetnicima Vedrana odgovara: “Učim ih kako da samostalno odrađuju zadatke i procese. I netko bi mogao reći, ludost, učiš ih da te više ne zovu, a naprotiv, stvaramo drugačiji i dugoročniji poslovni odnos. Smatram da tako nešto nedostaje u našoj državi. “Najlakše”, što nije u suštini točno, je odraditi selekcijski postupak, ali tim ljudima treba pomoć i u daljnjoj organizaciji poslovanja, pomoć pri rješavanju kriznih situacija. Sve je to novo za njih. Opcije nagrađivanja postoje i kod poduzetnika koji zapošljavaju manji broj ljudi.”

Nagrađivanje zaposlenika je izuzetno važno

Nagrađivanje zaposlenika na kraju poslovne godine je važno kako bi se stvorio odnos povjerenja u zaposlenike, ali i da zaposlenici vjeruju u misiju tvrtke i svoj posao:

“Imam primjer jedne vlasnice frizerskog salona koja je svoje zaposlenice odvela na vikend u Budimpeštu za Advent. To je bilo druženje, zbližavanje, plaćen put, smještaj, večera i izlazak. Znam da to nije baš svakodnevica u Hrvatskoj, ali mislim da trebamo istaknuti i “male” poklone,” dodaje Vedrana.

U velikim sustavima nagrađivanje je uglavnom vezano uz ostvarenje financijskog plana i odnosi se na čisto financijsko nagrađivanje. Mali poduzetnici mogu biti kreativniji, uručiti osobnije poklone, zaposlenike izvesti na večeru, mogu darovati slobodne dane ili neke druga povlastice. Procesi nisu tako strogo definirani kao u velikim kompanijama s puno zaposlenika i odjela.

Mali poduzetnici moraju znati zašto zapošljavaju

“Prije samog natječaja, treba definirati, koliko je to moguće, opis posla i radnih zadataka. Nije isto ako zapošljavate frizerku s iskustvom ili s tek završenom školom. Također nije isto ako zapošljavate doktora dentalne medicine i nekog s tri godine iskustva.

Pitanje je što se želi postići zapošljavanjem?

“Ako želite dio posla prebaciti na nekog onda je bitno iskustvo. Međutim, to iskustvo je često skuplje. Treba odvagnuti svrhu i financije. Mladi zaposlenik bez iskustva će vam “uzeti” dodatno dragocjeno vrijeme” Vedrana objašnjava važnost spoznaje cilja zapošljavanja.”

“Za koju god se opciju odlučili, budite maksimalno svjesni svih mogućih posljedica. I budite jasni i konkretni kako prema kandidatima tako i prema sebi. Tako će se u samom procesu iskristalizirati samo manji broj osoba koji će odgovarati kriterijima, i olakšat će se postupak zapošljavanja”, zaključuje Vedrana.

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...