Kako se fokusirati kada vam misli stalno lutaju

Ne znate kako zadržati fokus na poslu? Imate problema s koncentracijom? Ako zadatke koje biste inače riješili za 30 minuta, sada rješavate po sat vremena ili ako stalno provjeravate svoj mobitel i društvene mreže, odgovor je vjerojatno da.

Vaša usredotočenost na zadatke jedna je od najvećih pokazatelja vašeg budućeg uspjeha. Međutim, živimo u svijetu prepunom distrakcija, a različite obavijesti koje iskaču na raznoraznim društvenim medijima kao da neprestano odvraćaju našu pažnju.

Naučiti kontrolirati svoje misli nije jednostavan zadatak, ali s nekoliko jednostavnih trikova, vrlo ga brzo možete savladati i pritom poboljšati vaš fokus.

Larry Rosen, istraživački psiholog i autor, kaže da smo rijetko usredotočeni na neki zadatak dulje od 5 minuta, a razlog su tome prvenstveno e-mailovi, poruke i obavijesti društvenih medija.

Odredite vrijeme za rad i vrijeme za odgovaranje na poruke

fokus na poslu

Rosen predlaže da promjenu započnete malim koracima. Primjerice, možete postaviti odbrojavanje na jednu minutu i tijekom te minute možete provjeriti bilo koje društvene medije. Nakon što minuta prođe, izdvojite 15 minuta tijekom kojih morate raditi bez provjeravanja mobitela. I tu proceduru ponavljajte.

Ključ je ove metode da vam mobitel bude okrenut ekranom prema dolje, kako vam primljene poruke i obavijesti ne bi odvraćale pozornost sa radnih zadataka. Kada vam tih 15 minuta rada bez distrakcija postane lako, povećajte minutažu na 20, 25 i 30 minuta.

Organizirajte svoje e-mailove

Obavijesti o dobivenim e-mailovima također mogu biti distrakcija. Budimo iskreni – postoje dani kada neprestano stižu. To može biti mješavina osobne i poslovne korespondencije, različitih promotivnih materijala, ažuriranja i nesumnjivo – neželjene pošte.

Povezano: Produktivnost na poslu i izvan posla – kako je zadržati cijeli tjedan?

Jedan od načina da izbjegnete “bombardiranje” mailovima je zasebna adresa e-pošte za posao. Uključite filtre kako bi vam se pošta automatski sortirala, a jednom kada ćete imati slobodnog vremena, isključite nepotrebne pretplate i newslettere.

Imajte bočicu vode pri ruci

Piti dovoljno vode nije samo važno za zdravlje, već i za vraćanje usredotočenosti. Jednom kada osjetite prve znakove umora, čaša vode može ih, barem privremeno, odgoditi.

Samo se pobrinite za to da vam voda bude nadohvat ruke. Na taj način ostajete usredotočeni na zadatke, umjesto da konstantno idete puniti čašu i time postajete plijen smetnjama.

Ponesite zdrave grickalice

fokus na poslu

Grickalice su fenomenalne. One popunjavaju praznine između naših obroka i pomažu nam da se resetiramo. Uključivanje grickalica u vaš “raspored” može vam uravnotežiti šećer u krvi, ali i pružiti energiju za ostatak radnog dana.

Najpopularnija zdrava grickalica je mješavina različitih orašastih plodova i suhog voća – badema, indijskih oraščića, banane, grožđica i sličnog. Također možete bananu prerezati po dužini i napraviti “sendvič“, tako da ju unutra namažete maslacom od badema. Kao zdravi međuobrok možete ubaciti i rižine krekere i humus.

Naspavajte se, a novi dan započnite tjelovježbom

Ako želite postići maksimalni fokus, morate više spavati. To vrijedi za sve, bez obzira na to radite li neki fizički zahtjevniji posao ili ste voditelj neke tvrtke.

Povezano: 5 razloga zašto je dobar san važan za produktivnost

Također, jedna je od najboljih stvari koju možete učiniti za svoj mozak i svoje zdravlje započeti svako jutro tjelovježbom. I pritom ne mislimo na to da morate ići u teretanu i 3 sata dizati utege poput Arnolda, nego na kratku tjelovježbu od 15 do 20 minuta.

fokus na poslu

I kratka će vam tjelovježba potaknuti cirkulaciju, razbistriti um te pomoći da razvijete jači fokus tokom dana.

Poboljšavanje fokusa nije jednostavan zadatak. Ljudi jednostavno nisu “programirani” da ignoriraju svaku distrakciju s kojom se susretnu u svakodnevnom životu.

Međutim, osiguravajući tijelu potrebnu energiju i osvještavanje i uklanjanje smetnji kad god je to moguće, pomoći će vam u povećavanju fokusa i uspješnom obavljanju radnih zadataka.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -