Zahvalnost je prvi i ključan osjećaj na putu prema osobnoj sreći i zadovoljstvu

Mnoge od nas žive život na automatskom pilotu ne shvaćajući koliko smo blagoslovljene i sretne sa svim onim što imamo. Ponekad nas neka tragedija velikih razmjera koja se dogodi u svijetu podsjeti koliko smo uistinu blagoslovljene. Prvo samim time što smo žive, a onda i svim ostalim što imamo. Brojne blagoslove na kojima trebamo biti zahvalni uzimamo zdravo za gotovo jer mislimo da je to normalno, da svi tako žive i da to nije ništa osobito.

Zahvalnost kao način života

Možda će neke od vas sada reći da to nisu blagoslovi, već plodovi vlastitog napornog rada, truda i zalaganja i da je to vaša zasluga i pravo. Možda će neke pomisliti da za to ne trebaju biti zahvalne jer su sve to same stvorile i odricale se na razne načine da bi sve to postigle.

A druge će pak pogledati stvari iz malo drugačijeg ugla i vidjeti da itekako imaju razloga biti zahvalne u toj istoj situaciji. Mogu biti zahvalne na zdravlju koje im je omogućilo da izvrše sve te obaveze ili na snalažljivosti kojom su uspjele prebroditi prepreke.

I jedne i druge ćete biti apsolutno u pravu. Jer sve se svodi na to kako koja od nas gleda na svijet.

Uvijek je odlučujući faktor način na koji gledamo na život, sve je u našem pogledu na ono što nam se događa. Dok će netko u sunčanom danu naći oblačić koji će mu smetati, netko će pak u oblačnom danu vidjeti zraku sunca koja je na tren provirila. Koja ćemo od tih osoba biti ovisi samo o nama.

Zahvalnost je vrlina koju trebamo njegovati iz dana u dan. Predlažem da odvojite par minuta svog vremena i  zapišete tri stvari na kojima ste zahvalne, ali istinski zahvalne. Taj osjećaj zahvalnosti trebao bi dolaziti iz srca. Pusto zapisivanje bez emocionalne uključenosti neće imati efekta. Bilo bi odlično da uz to napišete i razlog zašto ste zahvalne.To bi moglo izgledati ovako: “ Zaista sam blagoslovljena i zahvalna na poslu kojeg radim zato što mi omogućava da izrazim svoju kreativnost“.

Kad radim s klijenticama osobni coaching, neke od prvih stvari na kojima radimo je upravo osvještavanje blagoslova koje imaju u životu i izgrađivanje osjećaja zahvalnosti. Jer kada uistinu shvatimo koliko smo blagoslovljene, imamo se držati za nešto što nas vuče naprijed.

U životu možemo biti zahvalne na svemu; na očima kojima čitate ovaj tekst, na usnama kojima se sada smiješite, na danu koji je pred vama, na zraku kojeg udišete… Beskrajno je puno toga i vi trebate samo odlučiti da želite vidjeti upravo onu malu zraku sunca i naći ono na čemu ćete svaki dan biti zahvalne.

Jer vaš osjećaj sreće i zadovoljstva je isključivo u vašim rukama.

AutoricaDanijela Medaković certificirani je life coach i EFT praktičar. Zaljubljenica je u osobni razvoj, rad na sebi i stjecanje novih znanja i iskustava jer smatra da onoga trenutka kada čovjek prestane učiti i razvijati se, ma koliko godina imao, prestaje živjeti, i umjesto toga samo preživljava. Njena misija je motivirati druge da vode radosne, ispunjene živote, prenijeti im svoju pozitivnu energiju i potaknuti ih da iskoriste svoje potencijale u najvećoj mogućoj mjeri.  

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...