Na snazi je novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

U subotu 23. travnja 2022., na snagu je stupio Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Riječ je o zakonu kojim se uređuju prijavljivanje nepravilnosti, postupak prijavljivanja, prava osoba u tom postupku te obveze tijela javne vlasti te pravnih i fizičkih osoba u vezi s prijavom nepravilnosti.

Zakon nalaže da poslodavci trebaju izgraditi sustave za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti

Iako bi taj zakon trebao zaštititi „zviždače“ koji prijavljuju nepravilnosti, stručnjakinja za usklađenost i poslovnu etiku dr. sc. Silvija Vig smatra da je neizvjesno kada će zakon u potpunosti zaživjeti u praksi.

„Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je donesen 2019. godine nije bio usklađen s Direktivom Europske unije. Zato se odlučilo ići na novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je u skladu s EU Direktivom (2019/1937). Zakon sve poslodavce s više od 50 zaposlenih obvezuje na donošenje općeg akta kojim se uređuje postupak prijavljivanja nepravilnosti, te imenovanje za to povjerljive osobe i njezina zamjenika. Prema Zakonu poslodavci trebaju izgraditi sustave za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti, s time da je poslodavac koji se bavi jednim od područja na koja se Zakon izričito odnosi, takav sustav dužan uspostaviti neovisno o broju zaposlenih. Na taj način poslodavci dobivaju priliku da nepravilnosti prvo sami otklone, a ako unutarnji sustav za prijavu ne funkcionira učinkovito, prijavitelji će moći prijaviti nepravilnost nadležnom tijelu za vanjsko prijavljivanje ili javno razotkriti nepravilnost u medijima što si sigurno nijedan poslodavac ne priželjkuje,” navodi dr. sc. Silvija Vig.


Pročitajte više: Doživljavaju li žene zviždačice veću represiju od muškaraca?


Sustav prijave nepravilnosti je neučinkovit

“Vidjet ćemo hoće li primjena Zakona ostati samo mrtvo slovo na papiru ili će poslodavci preuzeti svoje zakonske obveze. Naime, istraživanje koje smo proveli prošle godine, otkrilo nam je da u 65 posto tvrtki s više od 100 zaposlenika, osoba koja se javila na službeni telefon, nije znala postoji li u tvrtki povjerljiva osoba za prijavu nepravilnosti i ako postoji, tko je ta osoba. To znači da sustav nije učinkovit,” kazala je dr. sc. Silvija Vig.

Ona ističe da je primjena zakona nužna jer da i najnoviji podaci o iseljavanju ljudi iz Hrvatske otkrivaju stav građana prema korupciji u našem društvu.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -