Zamrzavanje jajašaca na račun poslodavaca – povlastica ili ne?

Facebook i Apple imaju novu „pogodnost“ za svoje ženske zaposlenike. Naime, nude im mogućnost besplatnog zamrzavanje jajašaca, odnosno pokrivanje troškova tog postupka iz ne – medicinskih razloga. Žene zbog toga  mogu odgoditi roditeljstvo za nekoliko godina.

Facebook je nedavno počeo s pokrivanjem troškova,  a Apple kreće s 1. siječnjem 2015 godine. Osim što se smatra da će time podržati zaposlenice koje već kod njih rade, to bi moglo privući i nove koje žele ostvariti karijeru, a ne izgubiti mogućnost da postanu majke.

Zamrzavanje jajašaca na račun poslodavaca nije uobičajen

Zamrzavanje jajašaca kao karijerna strategija, nije novost. Na žalost, puno je priča o ženama koje zbog zasnivanja obitelji nisu napredovale u karijeri ili su čak ostale bez posla. Stoga najčešće odgađaju rađanje do vremena kada će im karijera biti ostvarena, a viša financijska primanja zajamčena, sačuvavši pritom kvalitetu jajašaca.

Kako žene stare, mogućnost da zatrudne sve je manja, a zamrzavanje jajašca dobra je metoda kojom se može produžiti plodnost na dulje vremensko razdoblje. Naime, jajašca mlade žene su zdravija, a kvaliteta je najbolja do 27 godine života.

Robin McCarthy, zamjenik voditelja marketinškog odjela u organizaciji koja se bavi i promiče zamrzavanje jajašaca Eggbanxx, kaže kako nije uobičajeno da poslodavac pokriva financijski takve djelatnosti.

Jedan od glavnih razloga za to je što je Američko društvo za reproduktivnu medicinu tek prije dvije godine zamrzavanje jajašaca prestalo zvati „eksperimentalno metodom“.

McCarthy je napomenuo kako je zamrzavanje jajašaca prije bilo namijenjeno uglavnom oboljelima od raka koji su željeli sačuvati svoja jajašca u slučaju smrti ili neplodnosti u budućnosti.

Zamrzavanje jajašaca na račun poslodavaca – korist ili manipulacija?

Zamrzavanje jajašaca u Americi trenutno iznosi oko 10,000 dolara, a svaka dodatna godina čuvanja plaća se 1000 dolara. Također, McCarthy tvrdi da je zamrznuto jajašce jednako kvalitetno kao i ono „svježe“. Drugim riječima ako zamrznete jajašce s 27 godina i čekate do 35 kako bi otišli na umjetnu oplodnju, jajašce će se ponašati kao u 27-godišnjakinje. Kao ni umjetna oplodnja, niti zamrzavanje jajašaca ne pokriva zdravstveno osiguranje koje plaća poslodavac.

U Apple – u također svojim zaposlenicama daju da otvore porodiljni dopust četiri tjedna prije termina, u trajanju do 14 tjedana nakon poroda. Facebook svojim rodiljama daje pak 4 mjeseca porodiljnog dopusta, nakon čega se moraju vratiti na posao.

Iako su obje tvrtke “ponosne” na duljinu svojih porodiljnih dopusta, oni bi mogli biti i duži, jer mnoge će se majke složiti da su četiri mjeseca s novorođenim djetetom nedostatna.

Na kraju ostaje i ovo pitanje, manipulira li poslodavac indirektno odlukom o tome kada će žene imati djecu ili je to uistinu korisna beneficija za zaposlenice?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -