Zaposlene majke žele razvoj karijere, ali uz veću fleksibilnost

Institut za istraživanje i edukaciju ‘Zaposlena mama’ predstavio je rezultate istaživanja „Majčinstvo i karijera“ koje je u Hrvatskoj provedeno na uzorku od 1200 zaposlenih majki tijekom studenog 2014. godine.  Provedbu istraživanja su podržali Hrvatska udruga poslodavaca i Moj.Posao.net. Rezultati pokazuju da prihodi zaposlenih majki u 60 posto obitelji doprinose većem dijelu kućnog budžeta, a da njihovi partneri, samo u 20 posto slučajeva preuzimaju veću brigu o djeci – najviše u obiteljima u kojima su majke s najvišim stupnjem obrazovanja (magistrice i doktorice znanosti).

Zaposlene majke žele raditi 40 sati, ali 4 ili 4.5 dana u tjednu

Zaposlene majke bi željele imati više energije i vremena, veću plaću i veći stupanj fleksibilnosti u organizaciji posla.  Njih 41.9 posto željelo bi tako primati više novaca za svoj rad, a veću fleksibilnost zaželjelo je 30.6 posto majki.

Većina majki bi željela imati mogućnosti izbora fleksibilnog radnog vremena što bi pri promjeni poslodavaca bio značajan kriterij izbora. Najpoželjniji oblici fleksibilizacije posla su im klizno radno vrijeme, povremeni rad od kuće i sažeti radni tjedan – punih 40 sati, ali drugačije raspoređeno, npr. 4 dana ili 4.5 dana. Ova posljednja stavka razveselila bi oko 17 posto zaposlenih majki. Usto, njih 1.8 posto izajsnilo s ekako bi htjelo rjeđe ići na poslovna putovanja. Naposljetku, rezultati govore da je majkama ravnoteža privatnog i poslovnog života lakše dostižna na višim menadžerskim pozicijama što bi trebala biti jasna poruka ženama da se ne boje preuzimanja većih odgovornosti zbog straha od nemogućnosti usklađenja obaveza.

radni uvjeti

Voditeljica projekta i predsjednica Instituta ‘Zaposlena mama’ Dijana Kobas Dešković izrazila je iznimno zadovoljstvo provedenim istraživanjem: „Odaziv majki istraživanju bio je znatno veći od očekivanoga, što dovoljno govori o značaju ove  teme zaposlenim mamama.  Ukupno gledajući, rezultati nesumnjivo pokazuju da je usklađivanje poslovnog i obiteljskog života uistinu izazovno, ali da usprkos tome 70 posto zaposlenih majki ne bi bilo zadovoljno sa životom bez posla i karijere. S incijativom MAMFORCE pomažemo  poslodavcima u razvoju mjera koje majkama  omogućuju nesmetani razvoj karijere do najviših menadžerskih pozicija na kojima mogu značajno doprinijeti daljnjem razvoju jer promišljaju i rade na kvalitativno drugačiji način od muških kolega.“

Zbog obiteljskih obaveza, žene ne stignu razvijati karijeru

Naime, čak 72 posto zaposlenih majki smatra da ravnoteža između privatnog i poslovnog života povećava njihovu produktivnost na radnom mjestu. Nije ni čudo da su majke, pod stresom, jer istraživanje je pokazalo da samo 20 posto partnera preuzima 50 posto ili više brige o vlastitoj djeci, odnosno, ravnopravno dijele roditeljske dužnosti, dok velika većina očeva sudjeluje tek 15 posto u odgoju i brizi oko svog djeteta.

 

Ravnoteža_i_produktivnost

Ovom prilikom, Institut za istraživanje i edukaciju ‘Zaposlena mama’ dodijelio je prestižno pravo korištenja znakom MAMFORCE COMPANY  Zagrebačkoj banci d.d za uspješno provođenje obiteljski osviještene prakse upravljanja ljudskim resursima kojom se zaposlenicima omogućava bolja uravnoteženost poslovnog i obiteljskog života.

Certifikat MamforceCompany svečano je dodijelila Višnja Ljubićić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je tom prilikom izjavila: „Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da zaposlene žene značajno doprinose kućnom budžetu, ali ujedno još uvijek nemaju dovoljnu podršku partnera u obiteljskim obavezama vezanim uz brigu o djeci. Također, očigledno je da veliki broj žena, njih 46 % više nije u mogućnosti razvijati karijeru zbog dodatnih obiteljskih obaveza i nerazumijevanja poslovne okoline. S takvom praksom svi gubimo jer su žene mahom obrazovanije.”

Foto: Mamforce

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više