6 razloga zašto svaka tvrtka treba zaposlene mame

Brzina modernog poslovanja kao i samog načina života svakodnevno donosi izazove za roditelje, najviše u segmentu usklađivanja poslovnih i privatnih obaveza. U najnepovoljnijoj situaciji su majke, koje se posebice nakon porođaja susreću sa brojnim izazovima.  Balansiranje privatnog i poslovnog života brojne majke dovodi u nepovoljne situacije na poslu.

Velika većina poslodavaca neće imati raumijevanja za izostanak s posla ili traženje  bolovanja. Bez obzira na brojne prepreke s kojima se zaposlene majke susreću, one imaju i brojne prednosti koje donosimo u nastavku.

Usađuju snažnu radnu etiku svojoj djeci

Radne navike stječu se od malih nogu. Mnoge zaposlene majke koje većinu vremena provedu na poslu djecu uče samostalnosti od malena. Većina djece tako će u kasnijoj dobi biti spremni za život. Svakodnevna posvećenost zaposlene majke i ispunjavanje radnih obaveza postavlja temelj za sljedeću generaciju.

Uče djecu prilagodljivosti

Svaka zaposlena majka zna koliko je važno pripremiti se na neočekivano. Djeca zaposlenih majki se od rane dobi nauče prilagoditi – kvaliteta koja im koristi kako postaju odrasli koji moraju balansirati privatni i poslovni život.

zaposlene mame

Pokazuju djeci kako bolje upravljati vremenom

Gledajući kako majke uspješno balansiraju privatni i poslovni život, djeca nauče vještine organizirana vremena.

Demonstriraju važnost timskog rada

Svaka zaposlena majka shvaća koliko je bitan timski rad s njenim sustavom podrške (od strane partnera, roditelja ili članova obitelji) kako bi privatni i poslovni život uspijevao. Na tom primjeru djca uče važnost timskog rada od malih nogu.

zaposlene mame

Uče djecu odgovornosti

Majke koje balanisraju privatni i poslovni život imaju puno aktivnosti i obaveza svaki tjedan koje trebaju ispuniti. Ako oba roditelja rade to znači da svaki član obitelji mora ispuniti svoj dio kako bi sve funkcioniralo. Djeca koja odrastaju u takvim okolinama često su samostalniji i odgovorniji pojedinci.

Odgajaju suosjećajnije i brižnije sinove

Sinovi zaposlenih majki više doprinose kućanskim poslovima i provode više vremena s obitelji.

zaposlene mame

Dijana Kobas Dešković ističe da je bilo potrebno bilo potrebno određeno vrijeme da se istraživanjima pokaže koliko su zaposlene majke važne kao uzori svojoj djeci jer se takvi podaci prikupljaju longitudinalnim istraživanjima kroz određeni vremenski period.

“Razlozi koji su prikazani u infografici su rezultat nekoliko istraživanja koje su vodili istraživači s Harvarda, između ostaloga jednog koje je provedeno u 24 zemlje, a kojim su se na populaciji odraslih proučavali efekti načina odrastanja. Vjerujemo da ćemo u skoroj budućnosti svjedočiti dodatnim dokazima pozitivniih efekata zaposlenih majki na uspjeh i sreću njihove djece.”

Dijana je kreatorica je Mamforce Standarda i predsjednica Instituta Zaposlena mama.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Taylor Swift osoba godine

Taylormanija – žena koja ruši sve rekorde proglašena osobom godine

Osoba godine časopisa Time, žena čija je turneja najprofitabilnija u povijesti, žena čiji dokumentarac ruši rekorde gledanosti. Našla se uz bok...
- Advertisment -