Benefiti zbog kojih će zaposleni roditelji biti vaši najbolji zaposlenici

Kada je u pitanju ravnoteža između poslovnog i privatnog života, zaposleni roditelji oni su kojima je najteže. Bez obzira na činjenicu da tvrtke danas sve više uzimaju u obzir stres kroz koji oni prolaze, svejedno je većini preteško pronaći fleksibilnost. Što zaposleni roditelj učini kada ga, na primjer, zovu iz škole njegovog djeteta i sazna da treba otići po dijete u školu zato što je bolesno? Sve ovisi o njihovom poslodavcu, no kod nekih će, odlazak po dijete imati loše posljedice. Možete imati odličnog poslodavca, no nimalo fleksibilnosti na radnom mjestu, a to je roditeljima više nego potrebno.

Mnoga su istraživanja pokazala da su zaposlenici kojima je pružena fleksibilnost na poslu sretniji i produktivniji. Stvaranje uredske kulture koja će više odgovarati roditeljima koji rade i njihovim bezbrojnim odgovornostima, zapravo može vašoj tvrtki pružiti konkurentsku prednost u odnosu na tvrtke koje ne uzimaju u obzir odgovornosti svojih radnika. Portal Women 2.0 prenosi 5 načina kojima svoju tvrtku možete pretvoriti u bolje mjesto za roditelje zaposlenike.


Pročitajte više: Kako je poduzetnicama majčinstvo unaprijedilo biznis?


Ponudite zaposlenicima slobodne dane za odmor i mentalno zdravlje

Davanje dopuštenja zaposlenicima za uzimanje slobodnih dana na dane kada imaju previše ostalih obaveza ili im jednostavno treba dan odmora, može im uvelike olakšati i poslovni i privatni život. Vrlo je važno da zaposleni roditelji znaju da će na dane kada se osjećaju preopterećeno moći uzeti dan odmora ako se osjećaju kao ga trebaju. Ovo će ih, također izbaviti od osjećaja zarobljenosti u svojem rasporedu koji kod njih izaziva klaustrofobiju i uznemirenje te će i na poslu biti produktivniji.

Budite fleksibilni kad zaposleni roditelji trebaju napustiti posao zbog situacije vezane uz njihovo dijete

Roditelji moraju znati da će moći ranije napustiti posao da bi prisustvovali roditeljskom sastanku svog sina ili kazališnoj predstavi svoje kćeri. Ista je stvar i s produženom pauzom za odlazak kod bolesnog djeteta koje ih čeka kod kuće. To će im omogućiti da na poslu mogu usredotočiti samo na posao i biti produktivni, bez ometanja anksioznosti i stresa.


Pročitajte više: Jeste li dobar karijerni savjetnik svom djetetu?


Ponudite im fleksibilnije vrijeme

Dajte roditeljima do znanja da je ukoliko se dogodi izvanredna situacija kod kuće ili prilikom ostavljanja djece u školi u redu ako zakasne 15 minuta. I to, opet, može napraviti veliku razliku za mentalno zdravlje zaposlenika – saznanje da ne moraju biti pod stresom ili se bojati da će izgubiti posao ako se dijete jednog jutra teže ustane iz kreveta.

Ponudite im mogućnost rada od kuće

Jednostavno rečeno, svi su zaposlenici sretniji kad imaju priliku raditi od kuće jednom ili dva puta tjedno, a svaki bi roditelj zaposlenik posebno cijenio tu priliku. Ako niste obožavatelj rada od kuće, smislite način na koji će imati dobre posljedice za vaše poslovanje, možda to može biti i jednom u dva tjedna, ali i to će im puno značiti. Možete i biti sigurni u to da će sljedećeg dana na poslu biti više ispunjeni i motiviraniji za rad jer ste im pružili priliku za tako nešto.


Pročitajte više: Ova je majka povela sina na razgovor za posao i poslala nam snažnu poruku


Uvedite u posao aktivnosti gdje će zaposleni roditelji i djeca moći zajedno sudjelovati

Izleti, filmske večeri, sportski događaji ili samo zabave gdje će zaposlenici moći dovesti svoju obitelj – sve su to događaji koji potiču zajednicu. Služe za stvaranje novih uspomena i daju roditeljima priliku za druženje s djecom i suradnicima.

Planiranje i održavanje događaja nakon posla ili tijekom vikenda možda neće olakšati svakodnevni život zaposlenih roditelja, ali takvi roditelji doprinose ljubaznijoj ili sretnijoj atmosferi u tvrtki te pokazuju da cijenite važnost obitelji. Zaposlenici cijene rad u tako empatičnoj kulturi.

Iako se vama možda ove promjene čine kao sitnice, za ljude će napraviti ogromnu razliku. Ako biste neke od njih primijenili već danas, to bi promijenilo živote vaših zaposlenika, a posebno zaposlenih roditelja. Fleksibilniji posao smanjuje stres, a to je ono što biste, ako ste u mogućnosti, trebali učiniti za svoje radnike.

Fleksibilnošću do dobitka: Lojalnost i povećan angažman zaposlenika

Za mišljenje smo pitali i Gordanu Frgačić, svestranu je i iskusnu HR menadžericu koja je na svojoj koži osjetila kako je to biti zaposleni roditelj. “Zaposleni roditelji prije svega trebaju organizacijsku klimu koja prihvaća da zaposlenici pored poslovnog imaju i privatni život i da im je obitelj ipak na prvom mjestu jer inače sav taj rad ne bi imao smisla”, započela je Gordana, “kompanije često na papiru imaju sjajne benefite za zasposlene roditelje, no prešutno je pravilo da se oni malo ili nikako ne koriste jer bi se naišlo na osudu ili kolega ili menadžmenta.”

Osvrnula se i na benefite koje smatra dobrima: “Dobar je benefit potpora za novorođenče koja je i neoporeziva u vrlo visokom iznosu, slobodi plaćeni dani za upise i polazak djeteta u vrtić, prvi razred osnovne ili srednje škole, općenito više dana godišnjeg odmora od zakonom propisanog minimalnog za sve zaposlenike što bi onda vrijedilo i za roditelje, fleksibilno radno vrijeme, mogućnost povremenog rada od kuće za radna mjesta za koja je to moguće, sjajno je ako se mogu zaposlenicima priuštiti i korporativni dječji vrtići, pomoć u kući, mogućnost da se djecu dovede na posao bilo kada, a ne samo u posebno određene dane, skraćeno radno vrijeme uz punu plaću prvih mjesec dana nakon povratka s rodiljnog ili roditeljskog dopusta… Mogli bismo nabrojiti još mnoge, no važno je također reći da svi benefiti neće naići na isti odjek u svakoj kompaniji pa je zapravo najbolje pitati zaposlenike što oni misle o tome i što bi njima najviše trebalo. Nije isto, primjerice, imate li uredsko radno mjesto ili radite u trgovini ili pak u proizvodnom pogonu. Nema smisla uvoditi neke trendovske benefite koji su dobri za PR kompanije, ali radnici od toga nemaju puno koristi.”

Najvažnijim stavkama smatra fleksibilnost i razumijevanje. “U trenutku kad vam se događa nešto s djetetom vi više niste u stanju posvetiti se poslu kako treba i poslodavac tu i tako nema velike koristi od vas. U takvim trenucima i kolege i menadžment trebaju trebaju pokazati i fleksibilnost i razumijevanje kao bi zaposlenik odmah mogao napustiti radno mjesto i to bez grižnje savjesti.”

O satima koji će tako nedostajati kaže kako su već ili nadoknađeni kroz prekovremeni rad ili se mogu nadoknaditi, ako poslodavac inzistira. “Firma koja ovisi o jednom čovjeku i ne može bez njega na nekoliko sati ili par dana i tako ima problem, a to nisu djeca zaposlenika”, zaključila je ova menadžerica, “ono što bih napomenula kao posebno važno je da osobno ovakav fleksibilan pristup zagovaram i kad se radi o nekakvom problemu s drugim članovima obitelji koji zahtijevaju reakciju bez odgode pa čak i kad se radi o kućnim ljubimcima. Isto tako zaposlenik možda mora i za sebe osobno obaviti nešto neodgodivo. Poslodavac s ovakvim pristupom može biti samo na dobitku jer će mu se vratiti kroz lojalnost i povećan angažman zaposlenika. To mogu reći i iz osobnog iskustva!”

FOTO: Pexels/Tatiana Syrikova

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -