Jeste li čuli za Zara Pre-owned? Ovo je 9 najboljih komada koje možete nabaviti

Samo 15% odjeće se reciklira ili donira. Ostatak ide izravno na odlagalište ili se spaljuje. Sintetička vlakna – poput poliestera – su plastična vlakna, stoga nisu biorazgradiva i može potrajati i do 200 godina da se razgrade. A upravo se sintetička vlakna koriste u 69% naše odjeće. Ovo su samo neko podaci koji govore u prilog neodrživosti modne industrije. Ipak, brojni modni brendovi nastoje umanjiti svoj negativan utjecaj na okoliš i nuditi održiva rješenja, jedna od njih je i Zara koja je pokrenula Zara Pre-owned platformu kojom poručuje da Zara i održivost mogu ići ruku pod ruku.

Na Zara Pre-Owned možete popraviti, donirati ili pak preprodati svoju odjeću koju ste ranije nabavili u Zari.

Istražili smo kako funkcionira ova platforma kojom Zara nastoji smanjiti svoj negativni utjecaj na okoliš, a pronašli smo i nekoliko pre-owned favorita!

Produljenje životnog vijeka odjevnog predmeta

Jedan od izazova s kojima se tekstilni sektor suočava je produljivanje vijeka trajanja odjevnih predmeta. S tim ciljem stvorena je platforma Zara Pre-owned kako bi pomogli produljiti vijek trajanja odjevnih predmeta iz Zare. U temelju ove platforme je tešnja ka kružnom gospodarstvu.

Popravci odjeće

Najodrživiji odjevni predmeti oni su koje već imate. Stoga uz uslugu popravaka možete produžiti životni ciklus odjeće.

Pokidani ili otvoreni šavovi mogu se zašiti, popraviti se mogu i male rupice, poput rupica od moljaca. Možete zamijeniti poderani patentni zatvarač na suknjama ili hlačama, ali i staviti ili zamijeniti gumbe na odjevnom predmetu. U Zari od sad možete i ukloniti mucice s omiljene pletenine ili pak prilagoditi dužinu hlača, traperica, haljina ili suknji.

Usluga popravka odjeće dostupna je u trgovinama i online. Kako funkcionira?

Ako vam najbliža Zara i nije baš ‘na ruku’, zatražite popravak online. Odaberite uslugu koju trebate i navedite što želite popraviti. Pripremite svoj paket za slanje i preuzet će se na vašoj kućnoj adresi. Kada Zarin tim završi s popravkom, poslat će ih na kućnu adresu.

Druga je opcija da dođete u obližnju Zara trgovinu sa svojim odjevnim predmetom te će vam osoblje pomoći zatražiti odgovarajuću uslugu kako biste ga popravili. Kad bude popravljeno, dobit ćete obavijest i možete ga preuzeti u trgovini.


Pročitajte više: Fast fashion ili kako će nas modna industrija stajati glave


Zara Resell: kupite već korištenu odjeću

Svaki Zarin kupac od sada svoju odjeću može preprodati direktno kroz Zara Resell platformu.

Funkcionira tako da se ulogirate, učitate fotografije proizvoda i osnovne informacije i – čekate kupca.

Zara Pre-Owned, veličina L, 35.95 EUR
Zara Pre-Owned, veličina XS, 30 EUR
zara održivost
Zara Pre-Owned, veličina L, 15 EUR

Doniraj

U okviru predanosti društvu i okolišu pokrenuli su i program prikupljanja rabljene odjeće. Sva odjeća predaje se lokalnim organizacijama koje ih klasificiraju po stanju i kvaliteti. Ta se odjeća donira ljudima suočenima s rizikom od isključenosti, prodaje se u trgovinama rabljenom odjećom ili se reciklira. Prihodi su namijenjeni društvenim projektima organizacija Crveni križ, Caritas, China Environmental Protection Foundation…

Donirati možete također online ili u trgovini. Odaberite svu odjeću, obuću i dodatke koje želite donirati i spremite ih u vrećicu, a paket možete odložiti u spremnike za odlaganje odjeće koje ćete pronaći u obližnjoj trgovini zara. Druga je opcija da zatražite uslugu donacije s kućne adrese. Ova usluga košta 1,95 €

Foto: Zara, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -