Kako zaštititi svoju privatnost na internetu?

Dok surfamo omiljenim web stranicama ili šaljemo e-mailove poslovnim partnerima, ne obraćamo previše pozornosti na digitalni otisak koji ostavljamo iza sebe. Htjeli mi to sebi priznati ili ne, ali danas je ideja privatnosti gotovo zaboravljena u digitalnom svijetu.

Kako zaštititi privatnost na internetu?

Među mladima je taj koncept gotovo nepostojeći. Oni bez imalo razmišljanja dijele svoje fotografije na društvenim mrežama, ostavljaju svoje osobne podatke na različitim web stranicama, forumima ili ih šalju putem poruka u stvarnom vremenu.

Danas je moguće pronaći neku informaciju gotovo o svakome od nas. Od broja telefona, mobilnog telefona, adrese pa (kod nekih manje opreznih) i OIB. Problem je što neki ne znaju koliko korištenjem različitih servisa i interneta zapravo daju privatnih informacija o sebi. Dio dobrovoljno, a dio jer ne znaju kako se zaštititi. Čak i oni koji su oprezni i paze što i kako dijele mogu biti „otkriveni“ jer će netko od njihovih prijatelja nehotice podijeliti njihove podatke na internetu.

I kako se onda zaštititi? Prije svega, voditi računa o tome što i kako objavljujete na internetu. Vodite se jednostavnim načelom – biste li to što želite podijeliti na internetu i vikali iz svega glasa na glavnom gradskom trgu?

Preglednici

Prvi korak u zaštiti svoje privatnosti je veoma jednostavan. Potrebno je otvoriti preglednik koji koristite (Chrome, Firefox, IE ili neki četvrti) i potražiti opcije privatnosti u izborniku.

Kod Chromea izbornik se nalazi s desne strane (izgleda kao ikona hamburgera) i potom u Opcijama odabrati opet Opcije te tamo pod Privatnost maknuti kvačicu ispred „Automatski šalji podatke o korištenju Googleu“, a dodati kvačicu na „Pošalji zahtjev ‘Nemoj me pratiti’ web stranicama“.

Slične se opcije mogu pronaći i u drugim preglednicima.

Također, pametno je s vremena na vrijeme (recimo jednom mjesečno) obrisati povijest pretraživanja i kolačiće kako oglašivači ne bi mogli iz povijesti vaših pretraživanja vidjeti što vas zanima i servirati vam oglas o npr. usisavačima baš kad ste vi pretraživali Internet u potrazi za vrećicama za svoj stari usisavač.

Dodatna razina zaštite je i da u Opcijama odnosno dodatnim Opcijama zabranite pregledniku da otkriva vašu geografsku lokaciju. Znate ono, upišete ime neke međunarodne kompanije, a preglednik vam odmah izbaci lokaliziranu stranicu na hrvatskom jeziku. Ne, nije pametan, nego po vašoj IP adresi zna da se nalazite u Hrvatskoj.

Želite li biti potpuno anonimni prilikom surfanja internetom, predlažemo vam da uključite opciju „incognito“ ili „safe browsing“ odnosno anonimno surfanje. Ovu je opciju posebno preporučljivo koristiti prilikom odlaska na stranice e-Građani ili e-bankarstva kako biste dodali dodatan sloj zaštite vaših osobnih podataka. Naime, prilikom anonimnog surfanja na vaše se računalo neće pohranjivati nikakvi podaci o tome gdje ste bili i što ste radili pa ni oglašivači neće znati što ste kupovali ili radili.

Google

Danas je sve teže prisjetiti se vremena prije Googlea. Možete li se uopće sjetiti kako se pretraživao Internet prije no što je ta svjetska tražilica stupila na scenu? Veoma teško i sporo. No, iako je Google često izvor informacija i u mnogočemu je olakšao život i rad, gomila informacija o našim navikama na internetu, pretraživanjima koje smo obavili na toj tražilici kao i usluge koje koristimo, pomažu mu sastaviti prilično dobar profil korisnika. Što je bolji profil to ga Google može bolje prodati oglašivačima.

Kako biste izbjegli da Google o vama stvara enciklopediju i da pamti sve što radite na internetu, pa čak i ako niste stalno na istom računalu, morati ćete se malo poigrati u postavkama.

Ulogirajte se u svoj Google profill. To možete napraviti putem bilo koje Googleove usluge koju koristite – od Gmaila pa do YouTubea. U gornjem desnom uglu pronađite svoje ime i fotografiju, kliknite na to i odaberite „Moj račun“.

Sad ste ušli u kontrolnu „ploču“ svog računa na Googleu. Tu se nalaze svi podaci o vama, korištenju interneta putem Googlea, kao i o aplikacijama koje imate instalirane na svom Android pametnom telefonu ili tabletu.

U „kontrolnoj ploči“ možete vidjeti koje sve podatke Google ima o vama – od datuma rođenja, broja mobilnog telefona, e-mail adrese na dalje. Na vama je koje od tih informacija zaista želite ostaviti javno dostupnima, a koje želite sakriti.

Kliknite na „Osobne informacije i privatnost“ i provjerite koje informacije Google ima o vama. Pomaknite se prema dolje po ekranu i vidjet ćete opcije „Dijeli preporuke“, „Dijeli lokaciju“ i „Postavke pretraživanja“.

„Dijeli preporuke“ opcija je kojom Google iskorištava ono što „lajkate“ odnosno „+1“ i vašim kontaktima prilikom pretraživanja pokazuje da ste i vi bili zainteresirani za tu stranicu, informaciju ili oglas. Ako ne želite da se vaše navike iskorištavaju u marketinške svrhe, onemogućite ovu opciju.

„Dijeli lokaciju“ već smo objasnili u pretraživaču, a isto funkcionira i ovdje. Onemogućite ju i Google više neće znati da se nalazite u Hrvatskoj prilikom pretraživanja.

„Postavke pretraživanja“ zapravo su najvažnija opcija u ovom izborniku. Tu možete uključiti „Sigurno pretraživanje“  koje će u većini slučajeva blokirati neprikladne ili eksplicitne slike u rezultatima pretraživanja što je izvrsna opcija ako vaše računalo koriste i djeca.  Također, na dnu stranice možete pronaći i opciju „Povijest pretraživanja“ u kojoj su zapisane sve vaše pretrage otkako ste počeli koristiti Google. Da, znamo, zvuči zastrašujuće da netko pamti što ste radili proteklih godina, ali Google to radi.

Kliknite na „Povijest pretraživanja“ i potom na „Ažurirajte postavke“. Sad možete vidjeti sve podatke – od toga koliko ste pretraga napravili prošlog tjedna, koje web stranice najčešće posjećujete pa do toga koliko ste pojmova tražili po danu. U desnom uglu prozora nalazi se opcija „ovaj tjedan“ – kliknite ju i prebacite na „ukupno“. Sad vidite što sve Google pamti i koliko ga često koristite.

Kako biste obrisali svoju povijest pretraživanja (i spriječili Google da ju ponovno izgradi), ispod grafa koji prikazuje vaše pretrage odaberite opciju Danas. Da, morati ćete brisati povijest pretraživanja dan po dan, ali kad to jednom napravite i potom isključite opciju praćenja vaših pretraga, moći ćete biti mirni.

Da biste spriječili da vas Google prati u budućnosti, vratite se na „Kontrolu aktivnosti“ i kliknite na opciju „Pokaži dodatne opcije“. Tu možete „pauzirati“ praćenje po različitim kriterijama. Jednostavno kliknite na zelenu točku kod svake od opcija (Pretrage interneta, Mjesta koja posjećujete, Informacije sa drugih uređaja (pametnih telefona), Glasovne naredbe, Video).

Na dnu stranice naći ćete i opciju „Oglasi“. Kliknite na nju i doći ćete do stranice na kojoj vam Google objašnjava kako vam zapravo servira oglase temeljene na vašim interesima. Ako ne želite gledati oglase lokalne pizzerije ili za već spomenuti usisavač, slobodno isključite ovu opciju. Google će izbrisati sve podatke o vama koje ima i neće vam više prikazivati oglase temeljene na vašim interesima.

Nemojte zaboraviti isključiti oglase i koje Google prikazuje na nekim drugim stranicama. To ne znači da više nećete vidjeti ni jedan oglas na web stranicma, već da oni više neće biti toliko relevantni za vas osobno. Nakon što isključite ove opcije, nemojte se iznenaditi ako ugledate neki oglas na stranom jeziku ili za, primjerice pelene za odrasle. To je cijena privatnosti.

Kad ste završili s gašenjem opcija vezanih uz oglase, slobodno se ponovno vratite na početak i provjerite postavke privatnosti (od dvostupanjske autentifikacije, preko ovlaštenih osoba za pristup vašem računu, pa do vaših uređaja koji pristupaju vašem Google računu). Nemojte zaboraviti i s vremena na vrijeme promijeniti lozinku kako biste bili sigurni da je vaš račun zaštićen. I da, kad ste gotovi, slobodno se odjavite sa svog Google računa.

Društvene mreže

Društvene mreže postale su neizostavan dio naše svakodnevice. Kad ih koristimo, često ne obraćamo pozornost na to tko sve može pregledavati te podatke i kako ih može poslije koristiti. Kako biste spriječili da netko putem Facebooka ili Twittera sazna mnoštvo privatnih informacija o vama, poigrajte se postavkama privatnosti na svom računu.

Prije svega, obratite pozornost na malu ikonicu koja se nalazi u desnom uglu prozorčića „Objave“. Ona označava s kim sve dijelite objave na Facebooku. Ako se radi o „Prijateljima“ onda će to vidjeti samo vaši prijatelji na Facebooku. No, ako je „Javno“ onda bilo tko, tko pretražuje Facebook, može vidjeti što ste kad pisali.

Facebook se zbog čestih promjena pravila i odnosa prema korisnicima našao na udaru brojnih udruga za zaštitu prava i zaštitu privatnosti pa su posljednjih godina prilično pojednostavili provjeruj postavki privatnosti.

Kako biste provjerili što dijelite s kim, ulogirajte se u svoj Facebook račun i kliknite na ikonu lokota u gornjem desnom uglu ekrana. Tamo ćete pronaći opcije „Provjere privatnosti“. Kliknite i Facebook će vas provesti kroz glavne dijelove vašeg profila – od vaših privatnih podataka (za koje predlažemo da stavite oznaku „Prijatelji“ ili „Samo ja“), preko toga tko vidi vaše objave i na kraju, koje sve aplikacije imaju pristup vašim podacima na Facebooku. Upravo biste ovdje trebali napraviti najveću čistku, pogotovo ako često rješavate različite kvizove i testove na Facebooku.

Kliknete li na „Postavke privatnosti“, dobit ćete još iscrpnije mogućnosti. Tako vam savjetujemo da u opcijama privatnosti pronađete opciju „Tko me može pronaći?“ i tamo isključite mogućnost da vas tražilice izvan Facebooka mogu pronaći. Naime, ako netko na Googleu upiše vaše ime i prezime, među rezultatima mu se može prikazati i vaš Facebook profil. Ako baš ne želite da vaši potencijalni poslovni partneri gledaju vaš Facebook profil, isključte ovu mogućnost.

U izborniku s lijeve strane pronađite opciju „Oglasi“ i isključite sve opcije koje vam se nude. Naime, Facebook kao i Google, prikazuje oglase temeljene na vašim interesima i željama.

Upravo ovdje možete vidjeti što sve Facebook zna o vama. Kliknete li na „Oglasi prema vašim interesima“ vidjet ćete koje stranice i profile Facebook vidi kao vama zanimljive. To su stranice koje ste posjećivali, lajkali ili na njima nešto komentirali. Želite li izbrisati te podatke, na žalost, morat ćete brisati jednu po jednu stavku jer Facebook ne omogućava brisanje svega odjednom.

Ako i izbrišete sve podatke o svojim pretraživanjima s Googlea i Facebooka, to još uvijek ne znači i da će oglašivači zaboraviti na vas. Samo ćete vidjeti manje relevantne oglase. No, stupanj privatnosti i sigurnosti će biti nešto veći nego do sad.

I naravno, vodite računa da prilikom prijavljivanja na bilo koji novi servis ili mrežu dobro pročitate što piše o postavkama privatnosti i oglašavanju. Zaista nema smisla da besplatno reklamirate neku tvrtku, a da toga niste ni svjesni.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -