Traženje pomoći pokazatelj je snage, ne slabosti

Tražiti pomoć je nešto što je mnogim ljudima dosta teško za učiniti. Naročito ženama u poslovnom svijetu. Zapadnjački način života cijeni individualnost i neovisnost, pa se traženje pomoći mnogima čini kao ugrožavanje te neovisnosti. No traženje pomoći nije znak slabosti, upravo naprotiv – to je znak snage i karaktera.

Zašto bi trebali tražiti pomoć?

„Nitko se nije učen rodio“ – kaže stara narodna poslovica. Bez obzira na to što nas uče na fakultetima ili na iskustvo koje stječemo radom, uvijek će biti nešto što ne znamo. I tu tim trenucima je teško priznati da trebate pomoć.

Mnoge poslovne žene, naročito u velikim korporacijama gdje je ženama teško uspjeti, oklijevaju u traženju pomoći jer misle da to potkopava njihov autoritet i sposobnost. No, traženje pomoći uopće nije znak slabosti, već snage i to iz jednostavnog razloga jer su osobe jakog karaktera i najbolji vođe upravo oni koji su svjesni svojih ograničenja i koji ih priznaju. Svjesni su da bez obzira na svoju stručnost, ne mogu uvijek znati baš sve.

Novopečena poduzetnica Marijeta Duvnjak nam je u intervjuu nedavno rekla kako smatra da je upravo traženje pomoći bilo ključ njenog uspjeha u korporativnom svijetu a na isti način radi sad i u vlastitom biznisu.

Također pravi vođe surađuju s drugim ljudima, prihvaćaju njihove ideje i činjenicu da netko drugi možda ima neku bolju ideju ili zna nešto što oni ne znaju.

No, traženje pomoći nije pokazatelj snage samo u poslovnom svijetu, već i u privatnom životu. Koliko ste se puta sa stresom i pritiskom svakodnevnih problema nosili sami? I umjesto da ste zatražili pomoć od obitelji i prijatelja, radije ste se s njima suočili bez tuđe pomoći – što vas je na kraju vjerojatno dovelo do još većeg stresa i neprospavanih noći. Uz tuđu pomoć ne samo da ćete lakše riješiti svoje probleme, već i izgraditi karakter, a nivo stresa pod kojim ste bili do tada će automatski pasti.

Uostalom, najvažniji razlog zašto je dobro tražiti tuđu pomoć je sama činjenica da niste ‘Superžena’ nego osoba kao i svaka druga, bez obzira na to jeste li direktorica kompanije ili zaposlenica u istoj. Prihvaćanje vaših ograničenja i traženje pomoći pokazuje i vašim zaposlenicima da ste i vi obična osoba, zbog čega će vas podređeni i u većoj mjeri poštovati, a svakako ćete im biti bolji uzor nego da glumite ‘Superženu’.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više