Zašto biste trebali dati priliku osobi koja nema savršen životopis i zaposliti je?

Poslodavci nemaju nimalo lagan posao kad traže zaposlenike. Među svim prijavama koje stižu treba odabrati pravog zaposlenika koji će se dobro uklopiti u postojeće radno okruženje.

Osobe koje imaju savršen životopis, odlične preporuke, sjajan prosjek i dolaze s boljih fakulteta, u prednosti su jer su  predodređene za uspjeh. S druge su strane osobe koje su išle u slabije škole, radile razne i čudne poslove poput blagajnice ili konobarice. Koga odabrati?

Izaberite podcijenjenog kandidata

Managerica ljudskih resursa Regina Hartley održala je jedno zanimljivo i poučno predavanje na Ted talku upravo o tome zašto biste trebali dati priliku i ovim drugim osobama – podcijenjenim kandidatima.

Hartley je s kolegama dala i službene nazive za ove dvije različite kategorije kandidata. Prvu grupu nazvali su „savršene žlice“ zbog predodređenosti za uspjeh, a drugu su nazvali „borcima“ koji su se morali boriti protiv nevjerojatnih izgleda kako bi došli do iste pozicije.

Mnogi od njih imali su teško djetinjstvo zbog siromaštva, smrti ili napuštanja roditelja, poteškoća u učenju ili nasilja u obitelji. Iako je uobičajeno mišljenje da ta trauma vodi do nevolja, najgore situacije mogu rezultirati i rastom i transformacijom koju znanstvenici nazivaju posttraumatskim rastom.

Hartley i sama sebe smatra „borcem“ jer je nju i njenu braću othranila samohrana majka, nikad nisu posjedovali kuću, auto, perilicu rublja, a veći dio njenog djetinjstva nisu imali ni telefon.

Na svom prvom poslu nakon fakulteta, nije imala auto pa je prijevoz preko dva mosta dijelila sa ženom koja je bila direktorova asistentica.  Ona ju je poticala da se fokusira na budućnost i da ne tuguje zbog prošlosti. Njenom timu nije smetalo što je nekoć radila kao konobarica kako bi platila fakultet, već su je cijenili zbog toga kakva je bila na tom poslu. Davali su joj savjete i mentorirali je.

No, ona smatra kako nije jedini „borac“. Upoznavajući uspješne poslovne ljude i snažne lidere, primijetila je kod njih neke istovjetnosti.

Dječak kojeg su roditelji dali na posvajanje, nije uspio završiti fakultet, radio je razne poslove, boravio godinu dana u Indiji, i uz sve to, imao je disleksiju. „Biste li ga zaposlili?“, upitala je te dodala kako je njegovo ime Steve Jobs.

U SAD-u čak 35 posto proučavanih poduzetnika ima disleksiju, koji sad svoje poteškoće u učenju vide kao poželjnu teškoću koja im je pružila predanost jer su pažljivije slušali i pridavali veću pažnju detaljima,  razvili su snagu i hrabrost bez koje ne bi mogli postati uspješni.

Iako je i „savršenim žlicama“ bilo potrebno mnogo odricanja i rada da bi uspjeli, i cijeli život im je isplaniran prema uspjehu, oni će teže podnijeti teška vremena. I  zato Hartley preporuča da izaberete podcijenjenog kandidata, jer tvrtke koje su predane raznolikosti i otvorene prema svima, te podupiru “borce”, imaju i bolje rezultate od sebi jednakih.

Foto: YouTube Screenshot

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ne propustite ove EU natječaje do kraja godine

Dosad ste se već nebrojeno puta susrele s pojmom „povlačenja“ sredstava iz EU fondova, ali niste imale vremena istražiti što bi...