Zašto će vaša djeca biti uspješnija ako puno putuju?

Postoji izreka kako je „putovanje jedina stvar koju kupujete, a čini vas bogatijim“. Ljudi koji često putuju susreću se s različitim kulturama, klimom, kuhinjama, ali i ljudima raznih osobnosti, zbog čega će vjerojatnije imati drugačiji pogled na život, u odnosu na one koji ne putuju.

A jednako tako je i s djecom, pokazuje istraživanje koje su proveli Student and Youth Travel Association (SYTA) među 1432 profesora, 128 voditelja studentskih grupa i 583 touroperatora, a rezultati su pokazali u kojoj mjeri putovanja utječu na studente, bilo da se radi o dalekim ili kraćem putovanjima, ili pak izletima.

Studenti koji češće putuju žele još više putovati (76 %), tolerantniji su prema drugim kulturama i nacionalnostima (74 %), spremniji su na učenje i istraživanje (73 %), samostalniji su i imaju više samopouzdanja (69 %), prilagodljiviji su i osjećajniji (66 %), otvoreniji (51 %), bolji su u  samoizražavaju (51 %), i više ih privlači upis na fakultete (42 %).

Na putovanjima se razvija obiteljsko zajedništvo

I za Mladenku Majerić, izvršnu direktoricu u udruzi Crveni Nosovi, je putovanje s djecom bogatije iskustvo.

“Doživljaji s putovanja i obiteljsko zajedništvo koje se pri tome stvaraju utječu na kulturu obitelji i njezin identitet i čine trajne poveznice između članova. Kako su putovanja odmak od redovnih situacija koje čine svakodnevni obiteljski život, i roditelji i djeca se nalaze u novim situacijama i usmjereni su jedni na druge te se bolje upoznaju i zbližavaju. Kad ste zajedno 24 sata dnevno i to nekoliko dana zaredom, događaju se sve moguće situacije i učite se prihvaćanju i traženju kompromisa“.

Mladenka se prisjeća jedne situacije s putovanja kad se nisu mogli složiti hoće li obilaziti grad pješice ili turističkim autobusom pa je njen sin jako dobro iskoristio medijacijski proces koji je učio u školi u to vrijeme. Predložio da to riješe na način kako je učio u školi. I upalilo je. Svatko je dao svoje argumente za i protiv i na kraju su zajednički pronašli najbolje rješenje.

putovati s djecom

Putovati s djecom znači pokazati im značaj povjerenja, prihvaćanja različitosti i važnost svojih vrijednosti, a upravo se na putovanjima gradi povjerenje jer nove situacije u kojima se nalazite, iako nude puno novih doživljaja, traže i sigurnost nečeg što vam je poznato i čemu vjerujete, govori Mladenka.

Osim toga, na putovanjima se razvija i obiteljsko zajedništvo, a istovremeno se potiče i individualni razvoj djeteta jer dijete najbolje uči na način da nešto iskustveno doživi.

„Svaki nas osobni doživljaj mijenja i gradi našu osobnost, a putovanja su prekrasna prilika za takav razvoj jer su uvijek povezana i s uzbuđenjem upoznavanja novog i drukčijeg. Također, na putovanjima djeca počinju razumjeti zašto su im potrebne neke vještine i znanja, koja do tada možda nisu mogla konkretnije primijeniti. Tako učenje stranog jezika (ili više njih) dobije svoj pravi smisao kad dijete može razumjeti jezik u stranoj zemlji ili može samostalno komunicirati“, smatra Mladenka te dodaje kako je i korištenje suvremenih tehnologija odlična prilika za korištenje na putovanjima, primjerice u pronalaženju muzeja.

putovati_s_djecom3

S tim se slaže i Christina Desmarais, suradnica Inc.com-a koja je povela svoja 4 tinejdžera na putovanje u New York, Boston, na Slapove Nijagare, u Pittsburgh, Washington D.C., Baltimore i Philadelphiju. Bez obzira što su za putovanje po skupim mjestima ispraznili svoj bankovni račun, za djecu je to bilo jedno životno iskustvo. I oni su uz pomoć mobilnih aplikacija istraživali kako će koristiti javni prijevoz, a osim toga razgovarali su s različitim ljudima, kušali drugačiju hranu, i otkrili koliko su sretni što žive u mirnijoj sredini gdje nema kaosa na cestama.

„No, ipak ono što najduže ostane kao sjećanje s obiteljskih putovanja su zajednički trenuci smijeha i nenadanih situacija, nečeg što nismo mogli predvidjeti i planirati, i dogodilo se, a mi smo to zajedničkim snagama odradili najbolje što smo mogli i pokazali jedni drugima da zajedno možemo sve“, zaključuje Mladenka i ističe kako se već unaprijed veseli novim putovanjima.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Odličan tekst. Potpuno se slažem. Svake godine vodimo dijete na putovanje u neku drugi zemlju…Neopisivo je to iskustvo i uspomene koje se tako stječu.. Jedino putovanja mogu razvijati toleranciju i prihvaćanje različitosti…Otvaraju nove vidike. Smatram to jednim od najvrjednijih načina odgoja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -